In lume sunt tari care nu vor avea probleme niciodata cu inamicii si cu invaziile nedorite

Razboiul a fost dintotdeauna cea mai brutala si mai neortodoxa metoda de a cuceri un teritoriu. Multe pierderi de vieti omenesti, costuri economice si sociale enorme si multa frustrare. Asta ramane in urma razboaielor. Pe Glob sunt si tari care nu pot fi invadate asa de usor, nici chiar prin razboaie purtate pe o perioada mai lunga.

De ce? Pentru ca stiu sa se apere, au si toate resursele necesare ca sa se apere cat se poate de bine. Nu sunt neaparat tari mari, intalnim si tari mai mici care au stiut sa se pregateasca de o posibila invazie sau de razboi si care dau clasa multor tari care nu au ajuns insa la aceasta performanta.

Cand o tara doreste sa isi extinda teritoriul sau are interese in anumite teritorii si nu ajunge la o intelegere norma cu alta tara singura solutie ramane invazia si razboiul. S-a intamplat de atat de multe ori in istorie incat am cam invatat ce sa facem si cum sa facem ca sa evitam conflictele majore.

Din punctul de vedere al invadatorului, in lume sunt o multime de tari la care nici macar nu te gandesti cand vine vorba de lupte si de invazii. Motivul e simplu. Sunt atat de bine pregatite si au strategii si teritorii care le ajuta sa supravietuiasca oricarei incercari de atac. Cateva dintre aceste tari le vei descoperi in continuare.

Australia. Personalul activ care poate lupta la orice moment e de 60.000 de oameni, rezervele sunt 44.000 de oameni. Australia detine 59 de tancuri, artilerie 75, avioane de lupta 78 si elicoptere peste 188. Pe apa, Australia sta foarte bine iar cu vase de lupta si submarine sau vase pe care pot ateriza si de pe care pot deloca avioane. Si te gandesti cum poate o tara cu populatie de 23 de milioane de locuitori sa aiba atat de multe. Are mult desert, ai unde sa te ascunzi si sa te camuflezi bine, cam toata populatia traieste pe coastele Australiei, deci e teritoriu destul pentru fortele armate. In timpul celui De-Al Doilea Razboi Mondial, japonezii si-au dorit mult sa atace si sa cucereasca Australia, dar pentru ca amplasarea sa geografica era foarte complicata si nu stiai foarte clar ce se poate intampla, acestia au renuntat rapid.

Japonia ar putea sa trimita peste 200.000 de soldati doar ca sa incerce sa cucereasca Australia, dar e putin probabil sa se complice…

Elvetia. E o tara micuta, dar are personal militar activ de peste 100.000 de oameni, rezerve 77.000, 224 de tancuri, artilerie 224, 63 de avioane de lupta si 43 de elicoptere. Da, stim de neutralitatea sa faimoasa, insa Elvetia are si zone montane excelente pentru aparare, poate sa reziste foarte bine la orice atac care s-ar intampla acolo. S-au construit si fortarete si puncte-bariera de aparare care au fost foarte utile in secolul al XX-lea. Dupa al Doilea Razboi Mondial, Elvetia a incercat sa se protejeze si mai bine si a pus dinamita la sosele, cai ferate care erau detonate in caz de atacuri. In Elvetia toata lumea are antrenament militar si cei care doresc pot sa pastreze armele dupa finalizarea pregatirilor. Sunt cam 45.7 arme per 100 de oameni in Elvetia in prezent. Asa ca la o posibila invazie ai o multime de oameni dispusi sa lupte alaturi de militarii profesionisti.

Japonia. Japonia e si asa o tara mare, dar are 250.000 de oameni personal activ, 42.000 de rezerve si peste 777 de tancuri, artilerie 839, avioane de lupta 289, elicoptere peste 740. Pe apa sta si mai bine, are 17 submarine, nave speciale pentru avioane vreo trei si multe alte nave de lupta. Este tara insulara, are economie puternica, poate investi cat doreste in armata, a avut o expansiune pe partea militara uriasa in ultimii 40 de ani. Stie sa se apere, stie sa lupte, sa atace. Dovada puterii pe care o are Japonia o gasim la incercarile disperate ale americanilor de a distruge aceasta stabilitate tipic japoneza. Au aruncat doua bombe nucleare ca sa ii determine pe japonezi sa renunte sa mai lupte cu atat de multa inversunare. Orice incursiune pe teritoriul Japoniei, fara acordul sau, va duce imediat la un atac concertat din partea japonezilor si a americanilor, conform Tratatului de Cooperare Mutuala si Securitate incheiat intre SUA si Japonia.

Iran. Iranul impresioneaza mereu cu personalul activ, peste 545.000 de oameni, cu rezervele sale, peste 1.800.000 de oameni, dar si cu tancurile, peste 1658, cu artileria 2.400, cu peste 137 de avioane de lupta si cu 140 de elicoptere gata de lupta. Puterea navala e uriasa, 398 de vase inclusiv 33 de submarine puternice gata sa distruga orice fel de inamic. Iranul are si program nuclear ca sa isi consolideze puterea si sa atace oricand doreste cu scopul de a nimici adversarii. Iranul are si cea mai mare armata din Orientul Mijlociu. Are munti cat vezi cu ochii, se poate apara cum doreste, cand doreste, are buncare nenumarate. Exportul de petrol din Regiunea Golfului poate fi distrus oricand ducand la o destabilizare grava pe piata economica globala. Nici macar Rusia, China, tari puternice si cu armate mari, nu ar reusi sa infranga pana la urma toata puterea Iranului, asa cum e ea in prezent.

Canada. Canada se lauda cu peste 95.000 de oameni care pot sa lupte oricand, cu peste 51.000 de rezerve, are 181 de tancuri, artilerie 161, avioane de lupta 64, 175 de elicoptere si forta navala care se bazeaza inclusiv pe patru submarine. E a doua tara ca suprafata dupa Rusia, e foarte greu sa o invadezi desi toti locuitorii sai traiesc aproape de granita cu SUA. Are economie puternica care alimenteaza oricand e nevoie armata, e inconjurata de apa, deci e foarte greu sa incerci sa o invadezi daca nu te bazezi serios pe fortele navale si pe zeci de mii de militari. E parte din NATO, are o atitudine prietenoasa mereu fata de restul natiunilor, asa ca nici nu te gandesti sa o invadezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *