Site icon RATB

Tari care au ales sa isi schimbe numele din diverse motive

Numele tarilor se pot schimba atunci cand contextul e unul favorabil

Asa cum oamenii isi pot schimba, uneori, numele de familie din diverse motive, asa si tarile isi schimba numele in diferite contexte. Nu e nimic iesit din comun sa vedem o tara care are alt nume. Uneori e vorba de o motivatie politica, de mandrie nationala, alterori e vorba de rebranding de tara, de marketing si de o imagine noua pe care tara trebuie sa o aiba in plan international.

Cele mai multe tari raman la numele lor vechi, pentru a pastra istoria si „greutatea” numelui, dar sunt si unele care au ales sa treaca la nume noi, diferite de cele din trecut, pentru a fi mai aproape de identitatea lor adevarata, pentru a atrage mai multi turisti.

Sa schimbi numele unei tari nu e atat de simplu. Sunt niste pasi de urmat, niste legi de respectat. Si costa destul de mult sa ai un nume nou de tara, milioane de dolari. Si cand schimbi un nume de tara trebuie sa schimbi si tot ce inseamna documente, harti, steaguri, imnuri etc.

E un proces de durata, nimic nu se face peste noapte si tarile care isi asuma aceste schimbari stiu de la inceput ca au nevoie de rabdare si de multa ambitie ca sa ajunga la finalul demersurilor lor. Nu iti schimbi numele de tara dupa cum doresti, sunt si niste aprobari de obtinut, niste intrebari de pus si multe raspunsuri de dat in fata institutiilor statului care se vor ocupa de aceasta transformare.

Pentru a intelege mai bine ce e cu schimbarea numelor unor tari va prezentam mai jos cateva exemple de tari care au reusit sa finalizeze procesul de schimbare a numelor, cu rezultate foarte bune.

Olanda-Tarile de Jos. Din ianuarie 2020 Olanda si-a schimbat numele in Tarile de Jos. Aceasta transformare i-a costat pe olandezi peste 200.000 de euro, alocati de la bugetul de stat. A fost o incercare reusita de a uni provinciile care faceau parte oricum din fosta Olanda si o miscare strategica de marketing. Cele doua regiuni Olanda de Sud si Olanda de Nord au disparut si ele ca denumire. Odata cu aceasta modificare s-au schimbat si numele in toate actele oficiale, chiar si numele echipei de soccer/fotbal a Tarilor de Jos.

Ceylon-Sri Lanka. Spre deosebire de Tarile de Jos, care au ajuns la acest nume in urma cu putin tin, Sri Lanka a obtinut numele actual in 1505, pe cand Ceylonul antic era descoperit de catre portughezi. Mai tarziu teritoriul a facut parte din Imperiul Britanic si si-a castigat independenta, in 1948. Schimbarea oficiala a venit de abia dupa ani intregi, cand guvernul a luat o decizie in aceasta privinta. In 2011 toate referintele la Ceylon au fost anulate si inlocuite cu Sri Lanka.

Republica Macedonia-Republica Macedonia de Nord. In februarie 2019 Republica Macedonia devenea Republica Macedonia de Nord. Miscarea a fost una strategica. Tara dorea sa fie membra NATO si sa se diferentieze de vecinii greci, care aveau si ei o regiune numita Macedonia. Locuitorii isi spun in continuare macedoneni, limba oficiala ramane macedoneana, insa in toate documentele si referintele avem Republica Macedonia de Nord.

Republica Ceha-Cehia. In cazul Cehiei, schimbarea numelui a venit in mod firesc, pentru a scurta denumirea mai ales cand era vorba de evenimente sportive. Din aprilie 2016 Republica Ceha a disparut si a lasat locul, in acte si referinte, Cehiei.

Dar pana la momentul aprilie 2016 a fost nevoie de peste 20 de ani de negocieri dure. Ideea a fost ca viitorul nume sa fie usor de pronuntat in toate cele sase limbi oficiale ale tarii-engleza, franceza, rusa, chineza, spaniola si araba. Avem in continuare numele oficial de Republica Ceha, insa numele scurt Cehia a fost acceptat si el oficial ca nume al tarii, pe care il poate folosi oricine in relatiile internationale.

Burma-Myanmar. Prin 1989, guvernul militar de atunci voia cu orice pret sa schimbe numele tarii din Burma in Myanmar. De ce? Se dorea sa se pastreze denumirea in scris, in limba oficiala locala, Myanma. Totusi nu toata lumea, tarile din jur, tarile partenere, au fost de acord cu aceasta schimbare, asa ca mai sunt parti din lume in care referintele la Myanmar sunt in continuare legate de Burma.

Siam-Thailanda. In 1939 Siam devenea Thailanda. Regele de atunci a hotarat fara drept de apel aceasta modificare. In limba locala numele e pronuntat Prathet Thai, tara oamenilor liberi, poporului liber, in traducere. E un tribut adus primilor oameni care au locuit acolo si care cautau libertatea si iesirea de sub „papucul” Chinei.

Africa de Sud-Vest, partea germana-Namibia. Cand tara si-a castigat independenta fata de Germania numele s-a schimbat imediat in Namibia. Se intampla in 1990. Peste ceva timp s-au schimbat si numele oraselor si regiunilor care apartinusera Germaniei. Locuitorii nu prea au fost de acord cu toate aceste schimbari rapide pentru ca se obisnuisera deja, de ani, cu vechile nume si denumiri ale oraselor, ale regiunilor. Dar toata lumea s-a impacat cu ideea si a respectat decizia autoritatilor.

Exit mobile version