In lume sunt cel putin doua tipuri de tari: cele care cauta mereu motiv de cearta si vor sa castige cat mai mult de pe urma conflictelor si tari pentru care pacea e sfanta si e tot ce isi doresc, indiferent de vremuri. Sunt si tari care nu au avut conflicte mai deloc si care s-au ferit cum au stiut mai bine de orice fel de neintelegeri si de tari care ar fi putut sa le tulbure linistea. Pe ele ar trebui sa le luam ca exemplu si sa incercam sa ne gandim la ceea ce au facut si inca fac pentru a promova pacea si intelegerea in orice fel de situatie.
Razboiul nu e de dorit si nu e bun mai ales intr-un context tensionat. Nu rezolvi nimic daca te lupti, daca ai conflicte armate si daca incerci sa te impui prin forta. Unele tari nu inteleg ca exista si pace in afara de lupte, de conflicte armate, dar sunt multe, mai micute, care au inteles deja cat de importanta e pacea si intelegerea, diplomatia. Cateva dintre cele mai pasnice tari le vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Elvetia. Te astepti sa gasesti pe aceasta lista Elvetia. Elvetienilor nu le place deloc conflictul, au ramas neutri chiar si cand erau vremuri grele, in care razboiul si conflictul pareau singurele alternative de luat in seama. Chiar daca ambele Razboaie Mondiale s-au desfasurat foarte aproape de granita ei, Elvetia nu a trimis trupe in conflicte si a ramas departe de orice fel de batalie pentru putere. Ultimul razboi la care a asistat totusi Elvetia a fost razboiul Sounderbund, unul civil din 1846, cu mai putin de 150 de morti si mai putin de 500 de soldati raniti. Elvetia ramane o tara cu oameni care isi doresc mai degraba pacea si care sunt dispusi sa faca orice ca sa o mentina si sa evite probleme prea mari ca nu pot fi rezolvate rapid, in termeni amiabili.
Suedia. Toti suedezii care au trecut de o varsta nu prea isi amintesc de niciun razboi care sa se fi desfasurat intre granitele tarii. E adevarat ca Suedia a oferit suport militar pentru conflictele din Afganistan si Mali recent, insa nu s-a implicat direct in razboi cu toate fortele armate pe care le are. Diplomatii suedezi sunt foarte buni si lucreaza neintrerupt la gasirea unor metode de a mentine pacea si a feri Suedia de orice fel de conflict. Suedezii vor pace pentru ca asa se simt cel mai bine, nu vor sa aiba intre granitele lor niciun fel de conflict ca sa nu le strice starea de bine celebra si fericirea pe care au reusit sa o mentina la cote foarte inalte.
Noua Zeelanda. Si aici putem discuta despre o tara pasnica, pe care nu prea am vazut-o prin razboaie sangeroase. Guvernul are mereu misiuni pentru mentinerea pacii si incearca sa fereasca tara de orice conflicte armate. In general locuitorii de acolo nu sunt conflictuali si prefera sa traiasca in pace si armonie cu oricine, asa ca razboi nu vom vedea prea curand in acea parte de lume. Autoritatile mentin mereu o stare de alerta pentru a putea apara granitele rapid, dar asta nu o stiu decat ele, populatia nu o simte deloc. Nicio mare putere internationala nu are interese sa declare razboi Noii Zeelande, asa ca tara ramane linistita si e foarte usor si placut sa traiesti acolo, in pace si armonie.
Costa Rica. Este printre cele mai pasnice tari din lume. Si Constitutia tarii descurajeaza orice conflicte armate si riposte. UN au stabilit Universitatea pentru Pace in Cuidad Colón. In Costa Rica am avut un razboi, cel Civil, in 1948. Au fost atunci aproape 2.000 de morti, dar a fost ultimul conflict de orice fel din tara. In general Costa Rica promoveaza pacea si incearca sa stea departe de orice fel de neintelegeri, sa nu intervina cand apar disensiuni in zona in care se afla, printre vecini.
Vanuatu. Insula din Pacificul de Sud nu se gandeste la conflicte de niciun fel. Asta desi trupele americane au stationat fix aici in timpul celui De-Al Doilea Razboi Mondial, insa nicio insula din zona nu a fost atacata. Cel mai recent conflict aparut in Vanuatu a fost Razboiul Nucii de Cocos, a tinut cateva saptamani si s-a desfasurat in 1980, cu putin timp inainte ca Vanuatu sa isi declare independenta.
Liechtenstein. Nu a fost implicat in niciun razboi de cand si-a castigat independenta fata de Confederatia Germana in 1866. Ca si Elvetia, si Liechtenstein a reusit sa se fereasca de conflictele care au fost fix la granita sa in cele doua Razboaie. Fiind o natiune mica si avand prea putine de impartit cu alte state, Liechtenstein va ramane una dintre putinele zone in care interesele politice sau economice nu vor fi niciodata motiv de discutii si de conflicte periculoase.