Tarile care au stiut sa gestioneze bine pandemia de COVID-19 au avut o strategie eficienta de la inceput

In lupta cu SARS-CoV-2 tarile din toata lumea au adoptat diverse strategii. De la stare de urgenta generalizata, la inceput, pana la carantina si evitarea primirii unor turisti sau cetateni din anumite state unde infectarile erau foarte multe. Sunt tari care inca incearca sa tina sub control pandemia de COVID-19, dar sunt si multe tari care au reusit sa tina sub control situatia cu o eficienta impresionanta.

Nu au facut nimic deosebit fata de restul lumii, doar au stiut cum sa isi foloseasca resursele si sa implementeze niste strategii foarte simple si foarte bune pentru a tine la distanta virusul si a permite o mai buna gestionare a cazurilor care apareau. Tarile care au controlat foarte bine pandemia de COVID-19 se pot lauda astazi cu un numar mai mic de cazuri zilnice, dar si cu un sistem sanitar care face fata oricaror provocari.

Eforturile depuse de autoritatile din tarile care au controlat excelent pandemia de COVID-19 nu sunt unidirectionale. S-a incercat o abordare cat mai complexa pentru a putea ajuta cat mai multe sectoare sa faca fata socului pe care l-am resimtit cu totii. Cu alte cuvinte economia a mers bine, sistemul sanitar nu a avut probleme, au fost foarte multe tipuri de interventii facute la timp si gandite inainte, au fost strategii si planuri. Si toate astea au ajutat enorm atunci cand situatia s-a inrautatit de la o zi la alta.

Multe dintre tarile care au luat in serios lupta cu SARS-CoV-2 au ajuns sa aiba o rata a infectarii foarte mica in comparatie cu datele pe care le vedem la tari care ar fi putut sa fie in topul statelor cu o infectare scazuta. Mici sau mari, cu autoritati mult mai pregatite, tarile care sunt astazi gata sa nu mai faca fata numarului enorm de infectari au omis un lucru esential: cand te bati cu un inamic invizibil trebuie sa iei cele mai bune masuri de prima data si sa te implici mereu.

Care sunt tarile-exemplu pentru o lupta castigata in fata COVID-19?

Noua Zeelanda. Pana in septembrie 2020, Noua Zeelanda raportase doar 1.401 cazuri de infectare si 22 de decese. Cifrele sunt foarte mici daca ne gandim la Romania sau la tari ceva mai mari, SUA, Germania, Canada, Franta, Spania. La trei zile dupa declararea oficiala a pandemiei de COVID-19 Noua Zeelanda isi folosea tot ce avea mai bun ca sa previna o nenorocire. Autoritatile s-au ocupat indeaproape de evolutia infectarilor si au comunicat eficient intre ele si cu publicul.

Pe 26 martie, guvernul tarii a declarat nivelul patru de alerta si a deciz starea de urgenta, a interzis orice fel de iesire neesentiala din case. Dupa cinci saptamani s-a revenit asurpa deciziei si a fost ridicata starea de urgenta, s-a trecut de la nivelul patru de alerta la nivelul trei. La 103 zile de la primul caz de COVID-19 de pe teritoriul sau Noua Zeelanda a ridicat si restrictiile ramase si gradul de alerta a fost la nivelul 1. Tara nu mai avea probleme cu virusul, nu mai apareau cazuri noi.

Senegal. Desi o tara mai mica si fara un sistem de sanatate foarte bine pus la punct, Senegalul a reusit sa fie in top si sa aiba doar 14.000 de cazuri si 284 de morti, in conditiile in care alte tari raportau sute de mii de cazuri de infectare si mii de morti. De la sfarsitul lui Ianuarie 2020, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat coronavirusul o urgenta medicala internationala, Senegal a inceput sa isi tot faca planuri si strategii pentru a evita orice fel de escaladare a situatiei.

Era a patra tara din Africa care avea cazuri de COVID-19. Orice fel de circulatie intre regiunile tarii a fost interzisa imediat ca sa nu se raspandeasca in interiorul tarii noul coronavirus. Cu ajutorul laboratoarelor mobile tara ajunsese sa testeze la foc automat foarte multi oameni, hotelurile erau centre pentru ingrijirea bolnavilor gasiti cu SARS-CoV-2.

Senegal avea marele avantaj ca a avut in 2014 cazuri multe de Ebola si a stiut ce sa faca si cum sa abordeze problema infectarilor cu noul coronavirus. Abordarea corecta si prompta a transformat Senegalul in cea mai puternica tara in lupta cu SARS-CoV-2, cazurile de infectare aparute aici fiind mereu foarte putine.

Islanda. Islanda a reusit sa tina sub control infectarile cu SARS-CoV-2 fara sa aiba nevoie de stari de urgenta impuse la nivel national, asa cum se intampla in alte tari. In Islanda au fost raportate 2.107 cazuri si doar 10 decese pana in septembrie. Primul caz de COVID-19 confirmat a venit in februarie, virusul fiind depistat la un barbat intors recent din Italia. La o luna de la primul caz in spitale se testau oamenii care veneau din alte tari si se institutia carantina obligatorie pentru cei care veneau dintr-o zona rosie.

In sase saptamani Islanda a testat peste 50.000 de oameni, cam 13% din toata populatia! Posibilitatile de testare sunt uriase si depasesc orice fel de alte tari pentru ca in Islanda avem deCODE, o companie foarte cunoscuta care pune la dispozitie tot ce e nevoie pentru testari rapide. La islandezi a contat foarte mult pregatirea si actiunea imediata, punct lovit, punct ochit.

Danemarca. Danemarca a fost printre primele tari unde s-a instituit starea de urgenta, inca din 12 martie. Asa ca a fost si prima tara care a scapat de restrictii impuse cetatenilor, pe 17 aprilie. S-au deschis scolile, restaurantele, magazinele, saloanele. Din 20 aprilie 2020 s-a testat in masa tot ce s-a putut.

Intr-o saptamana tara avea deja cinci corturi uriase de testare si inca 11 care urmau sa fie functionale. Toata infrastructura sistemului sanitar din Danemrca este centralizata, fondurile alocate au acoperit costurile din mediul spitalicesc in proportie de 85%. Studentii la medicina si medicii pensionati au fost rechemati pe „baricade”, pentru ca lupta cu noul coronavirus sa fie cat mai simpla.

Cu toate astea, Danemarca a avut ghinion. In August numarul de cazuri a urcat iarasi. In total s-au raportat pana in septembrie aproape 17.000-18.000 de cazuri si peste 600-700 de decese.

Arabia Saudita. A avut capacitate limitata de testare, dar si-a luat toate masurile de precautie din timp. Cazurile confirmate de COVID-19 au fost totusi putine, peste 315.000, iar decesele au urcat pana pe la 4.000, pana in septembrie 2020. Mecca se afla pe teritoriul Arabiei Saudite, asa ca numarul celor care ajungeau in tara, ca turisti, era urias, milioane de oameni. Din 28 februarie nimeni nu a mai avut voie sa vina in tara daca era intr-o tara aflata in zona rosie, indiferent de scopul pe care il aveau si de interesele lor. Moscheele s-au inchis, toata lumea a stat izolata in case.

Pentru ca oamenii din Arabia Saudita sunt si utilizatori de social media si sunt in numar foarte mare pe retele de socializare, Guvernul a gandit campanii on-line si i-a informat pe cetateni despre purtarea mastii, avantajele sale, despre statul acasa si despre efectele pandemiei pe termen lung. Asa au reusit autoritatile sa tina rata de infectare in limite cat de cat normale.

Lasă un răspuns