Sunt multe tari in lume care arata foarte bine chiar si pe harta…

Fiecare tara este frumoasa in felul sau. Pe masura ce vizitezi mai multe tari iti dai seama ca de diferite si de interesante sunt in acelasi timp. Dar ai avut vreodata timp sa te uiti pe o harta si sa descoperi sau redescoperi frumusetea tarilor pe care le-ai vizitat sau pe care le vei vizita in viitor? Incearca acest experiment macar o data si vei avea multe surprize placute…

Tarile au diverse forme cand le privesti pe o harta. Unele te vor surprinde, altele au forme pe care le stii deja si le-ai tot vazut, in vreme ce altele pot sa iti para total necunoscute daca nu asociezi si un nume cu granitele care le delimiteaza. Daca unele sunt banale, cateva tari au ajuns in topul celor mai frumoase si mai usor de recunoscut datorita formelor lor impresionante. Pe cele mai deosebite le ai in lista de mai jos.

Benin. Beninul e o tara din Africa de Vest, la vest de Nigeria. Locuitorii de acolo practica voodoo, asa ca toata lumea stie de aceasta zona. Daca te uiti cu atentie la Benin pe o harta vei vedea ca arata exact ca o torta, o faclie, avand o forma cu totul neobisnuita. Si cu toate astea, tara este la fel de frumoasa si daca o iei la pas si are niste oameni pe care ii vei descoperi rand pe rand, cu niste traditii foarte interesante. E o tara de vizitat oricand vrei si altceva decat tarile pe care le stii pe de rost.

Gambia. Alta tara vest africana fascinanta. Granitele sunt exact in forma raului Gambia, Senegal este alaturi de ea si se comporta exact ca un sandvis, cu exceptia coastei vestice de la Oceanul Atlantic. Forma sa deosebita si frumusetea zonelor pline de vegetatie, peisajele deosebite, iata doar cateva atractii pe care le poti pune pe o lista daca vrei sa te indrepti intr-acolo in vreo ocazie.

Sri Lanka. Beninul semana cu o torta, o faclie, Sri Lanka este flacara. Este o forma foarte frumoasa care completeaza peisajele minunate de acolo si autenticul zonei pe care nu il vei vedea prea curand in nicio alta parte a lumii. In Nord-Est exista un fel de pod de uscat care o conecteaza de India. Se crede ca aceasta limba de pamant destul de mare putea fi trecuta pe jos pana prin secolul al XV-lea, cand zona a devenit de netrecut din cauza adancimii. Astazi podul de uscat este doar un obstacol pentru ambarcatiunile care tranziteaza zona…

Croatia. Daca pana acum am avut pe lista noastra doar tari care aveau o forma usor de intuit, cand vine vorba despre Croatia lucrurile se schimba. Daca te uiti atent, dar foarte atent, Croatia pare sa aiba forma unui uragan, o tornada pe harta. Coasta dalmata de-a lungul Adriaticii si restul continentului in nord-este reusesc sa ofere o forma inedita unei tari foarte apreciate pentru cultura sa si pentru peisaje, cladiri si oameni, dar si pentru bucataria excelenta.

Rusia. Mama Rusie este cea mai mare tara din lume ca suprafata, asa ca nu ne mira deloc forma sa ciudata. Seamana cu un bizon sau un bivol care tine parca ceva in gura. Avem coada, membre, cap, le vedem foarte bine reprezentate pe harta. In partea dreapta avem Kaliningradul, izolat parca, o enclava ruseaca intre Polonia si Lituania.

Grecia. Toata lumea recunoaste forma Greciei pe orice fel de flyer, pe orice fel de materiale de promovare. Este unica, recognoscibila si plina de detalii. In Sud avem peninsula Peloponez, cu patru „degete” de uscat care intra in Marea Egee din Est si Sud, si mai e si insula Chalkidiki in nord-vestul Marii Egee, care seamana cu o mana, dar cu trei degete mai micute, cunoscute ca „picioare” in greaca.

Chile. Chile e un fel de limba de pamant intre Oceanul Pacific, la vest si Anzi la Est. Ai putea crede ca toata lumea din Chile sta foarte aproape de plaja din cauza latimii foarte mici a tarii. Cu toate astea, nu prea e asa de ingusta in practiac. Distanta principalaa de la est la vest este de 177 km, ceea ce e destul de mult pentru o tara asa de micuta. Forma sa e deosebita, intr-adevar, si pare desprinsa din filmele S.F., pare ca Argentina si Paraguay ar fi impins-o mai, mai sa o arunce cu totul in apa.

Cipru. Este cea de-a treia cea mai mare insula din Mediterana, dupa Sicilia si Sardinia. Toata lumea stie forma Ciprului, e usor de recunoscut, o vezi si pe steagul lor. Toate produsele cipriote se recunosc usor cand ai o asemenea forma iconica a tarii. Ceea ce surprinde la forma Ciprului pe harta e pensinsula ca un deget din Nord-Est, Karpasia. La varful peninsulei intalnim Capul Apostolos Andreas, cea mai indepartat punct pe axa nord-est din insula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *