Drepturile animalelor sunt la fel de importante precum drepturile oamenilor

Ideea de a „da” animalelor drepturi a fost contestata de-a lungul anilor. Avocatii legislatiei care protejeaza drepturile animalelor vor sa existe o distinctie clara intre animale si obiecte neinsufletite, ca sa nu mai poata fi exploatate in tot felul de industrii.

Animalele sunt sensibile, au emotii, sunt fiinte inteligente si merita respect si demnitate. De aceea ele trebuie protejate cu ajutorul legislatiei. In unele tari legislatia e foarte dura si descurajeaza orice fel de acte de cruzime la adresa lor.

Drepturile animalelor despre care se tot discuta si pentru care se initiaza legi peste tot in lume nu sunt altceva decat principii morale fundamentate de credinta ca animalele au dreptul sa traiasca cum doresc, fara sa fie supuse dorintelor oamenilor. La baza drepturilor animalelor se afla autonomia, alegerea. Cam tot ce gasim in legislatia care protejeaza drepturile omului se poate aplica si in privinta animalelor.

Drepturile animalelor sunt in contradictie cu exploatarea animalelor. Violarea drepturilor animalelor apare chiar si atunci cand distrugi habitatul natural in care acestea traiesc si vor mai trai.

Nu mai departe de 2021, in Marea Britanie, a fost initiata o lege destul de dura care isi propunea sa protejeze animalele. Daca va trece-deja in aprilie 2022 a intrat in fazele finale care sunt necesare pentru a deveni lege-, noua lege ar reprezenta un moment istoric, animalele vor fi recunoscute ca fiinte „simtitoare” si vor avea nevoie de tratamente umane. Desi nu va fi vorba despre autonomie totala, legea e foarte buna pentru ca le va oferi mai multa protectie si o „incadrare” in randul fiintelor care pot suferi si care simt.

In ce tari intalnim insa o legislatie foarte dura legata de bunastarea animalelor?

Austria. Austria e tara in care animalele de companie si cele din batatura sunt protejate cel mai bine de legislatie. O lege din 2004 care viza bunastarea animalelor de companie si drepturile lor. Prin lege nu sunt permise si sunt sanctionate actele de cruzime asupra animalelor, detinatorii de caini nu au voie sa taie cozile sau urechile animalelor, fermierii nu au voie sa tina gainile in custi, puii de catei si de pisici vor fi expusi in vitrinele magazinelor care vand animalute de companie.

Cei care incalca legea in vigoare primesc amenzi de 2.420 de dolari si in cazuri de cruzime extrema asupra animalelor amenda se ridica la peste 18.000 de dolari, animalele abuzate fiind luate imediat de la proprietarii lor.

Elvetia. Elvetia este lider in privinta imbunatatirii vietii si conditiilor de „lucru” pentru animale. In 1992, Elvetia a devenit prima tara care a recunoscut constitutional drepturile animalelor, luandu-si angajamentul sa protejeze demnitatea creaturii. Orice fel degradare a demnitatii animalelor si incalcare e pedepsita aspru prin lege si e interzisa cu desavarsire. Viata animalelor din Elvetia chiar este mult mai buna decat in alte tari. Autoritatile elvetiene considera si recunosc unele animale ca „animale sociale” si obliga proprietarii sa detina perechi. Este ilegal in Elvetia sa opresti un caine din latrat, proprietarii de animale de companie participa la cursuri pentru a invata cum sa aiba grija corect de propriile animale.

Marea Britanie. Neglijenta in relatia cu animalele si actele de cruzime sunt pedepsite dur in Anglia. Daca ajungi sa ai de-a face cu autoritatile si nu te-ai comportat bine cu animalul de companie risti sa iti fie interzisa detinerea de animale de companie pentru toata viata, mergi si la inchisoare 51 de saptamani ca sa iti dai seama de gravitatea faptelor tale si primesti la pachet si amenzi de peste 20.000 de lire. Legislatia din Marea Britanie legata de bunastarea animalelor este printre cele mai dure din Europa.

Germania. In Germania lucrurile sunt foarte simple. Animalele sunt protejate de Constitutie. In Constitutia germana scrie clar: statul isi asuma responsabilitatea protejarii bazelor naturale ale vietii si animalelor in interesul viitorului generatiilor viitoare. Germania devine astfel prima tara din Uniunea Europeana care ofera animalelor protectie constitutionala. E un lucru excelent pentru toate tipurile de animale si un pas important pentru protejarea lor de actele de cruzime la care sunt supuse mereu.

Tarile de Jos. In Tarile de Jos legislatia nu permite acte de cruzime la adresa animalelor, sunt vizate inclusiv animalele din ferme. Folosirea de maimute mari, primate mari pentru experimente diverse e interzisa, la fel si testarea de cosmetice pe animale. Orice fel de abatere de la lege e aspru sanctionata in Tarile de Jos si sunt putini cei care nu inteleg ca animalele au aceleasi drepturi precum oamenii si dreptul la o viata normala.

Suedia. In Suedia nu ai voie sa sacrifici un animal domestic inainte de a seda animalul. Animalele suedeze au parte de tratamente cu totul altfel decat cele din alte tari, traiesc in medii excelente pentru dezvoltare si o viata linistita. Vitele si porcii din Suedia primesc paie, animalele de lapte trebuie sa fie lasate afara pentru a paste in voie cat e vara de lunga. Legislatia nu e atat de dura ca in alte tari, insa oamenii de acolo stiu sa respecte animalele si sa aiba grija de ele cum stiu mai bine.

Danemarca. In Danemarca legislatia legata de bunastarea animalelor a fost modificata in asa fel animalele vii sa nu mai fie sacrificate deloc. In aceeasi legislatie destul de dura sunt inclusi si proprietarii de ferme, unde sunt foarte multe animale crescute tocmai pentru sacrificare. O astfel de legislatie a fost gandita si pentru a „trece” peste tot ce tine de religie si de regulile impuse de aceasta.

Hong Kong. Regiunea autonoma are o legislatie dura in privinta mancarii pentru animale, animalelor de companie si animalelor folosite in laboratoare, la testare. Actele de cruzime sunt clar definite in legislatie, poate fi vorba de abuz, neglijenta, transport incorect, lupte organizate. Cei care incalca legea primesc pe loc amenzi de 200.000 de dolari Hong Kong, dar si inchisoare pentru trei ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *