Doctorii au nevoie de salarii mai bune. Din nefericire le gasesc din ce in ce mai des doar in strainatate…

Din momentul in care ai ales sa faci medicina si sa profesezi in domeniu te astepti sa ai venituri mai mari decat ale altor angajati din diverse sectoare. In Romania, chiar daca au mai fost marite salariile in ultimii ani, medicii castiga destul de putin. Asa ca se orienteaza in timp spre alte tari si prefera sa emigreze si sa renunte la sistemul medical romanesc. Speranta unui trai mai bun si conditii de lucru decente, mai bune, echipamente medicale avansate pe care sa le poata folosi tot timpul, cam asta ii atrage pe medicii care au ales deja sa lucreze in strainatate. Salariile raman pe primul loc in topul motivelor de plecare in alta tara, in cazul medicilor…

Nu toate tarile unde ajungi ca medic iti pot oferi tot ce visai si tot ce credeai ca vei avea odata ce ai parasit tara. Sunt si tari unde salariile pot fi mai mici ca in Romania, unde conditiile de munca pot fi mai proaste. Dar sunt si tari, multe, unde ai salarii mari ca medic si unde stii foarte bine ca vei gasi un sistem medical pregatit sa te ajute sa evoluezi si sa te dezvolti, sa avansezi. Care ar fi aceste tari?

SUA. Esti medic si vrei salarii mari, alegi SUA. Acolo castigi pe an cel putin 294.000 dolari americani. SUA e tara unde doctorii chiar fac bani frumosi din medicina si examenele sunt foarte dure. Salariile doctorilor se bazeaza pe locatie si pe specialitate, pot sa fie si mai mari, dar in America e un lucru sigur: nu te plangi de salarii si ai sansa sa practici medicina in spitale excelente, cu aparatura de calitate si echipe de specialisti cu experienta. Plus ca ai unde sa te specializezi, ai cursuri, seminarii permanente, ai si cele mai moderne echipamente pe care sa le folosesti atunci cand vrei sa ajuti pacientii.

Canada. Desi nu ai salarii atat de mari ca in SUA, in Canada medicii primesc peste 278.000 de dolari anual, ceea ce este foarte bine fata de alte state europene. Totusi multi medici pleaca din Canada in SUA pentru conditii mai bune de munca si pentru salarii mai mari. De aici si un mare dezavantaj: lucrezi mult si ai multi pacienti. Depinde mult in ce zona lucrezi, ce specializare ai, cati ani ai petrecut in scoala. Se poate ajunge si la 769.000 de dolari, dar asta dupa ani de experie ta si de munca si pacienti care te cauta mereu.

Elvetia. In Elvetia ai salarii apropiate de cele din Canada, cam 276.000 dolari pe an. Ai spitale de top in Elvetia, aparatura excelenta, doctori pregatiti sa te ajute si personal medical foarte bun. Daca ai specializare ceva mai complexa, chirurgie, de exemplu, vei avea si bani mai multi pe an, peste 750.000 de dolari. Ai unde sa iti profesezi meseria, ai si tot ce ai nevoie ca sa avansezi rapid, asa ca merita sa mergi in Elvetia daca esti medic si vrei mai mult de la tine si de la meserie, de la locul unde o practici.

Luxemburg. Cu peste 253.000 de dolari pe an, Luxemburg e un exemplu de tara mica unde ai tot ce vrei ca sa iti practici meseria cum stii mai bine. Ca sa ai diploma recunoscuta acolo trebuie sa muncesti mult, medicii ajung sa aiba si 117.000 dolari, daca esti medic generalist. Salariile includ insa cazare, transport si alte beneficii.

Tarile de jos. Ai cam acelasi salariu ca in Luxemburg, peste 254.000 dolari pe an. Tarile de Jos au cel mai bun sistem de sanatate din lume, sunt doctori suficient de multi pentru ca toata lumea sa se poata trata. Ca sa poata avea cele mai bune rezultate medicii au si ore mai putine de munca, multe vacante si o multime de beneficii. Medicii generalisti au in jur de 117.000 dolari pe an. Dar macar ai un doctor per familie si te poti duce la el cand vrei, fara sa stai la cozi uriase.

Norvegia. Desi ai putea sa crezi ca in Norvegia ai salarii foarte mari pentru medici, ele nu se compara cu salariile din SUA sau Tarile de Jos. Medicii din Norvegia vor castiga intre 196.834 de dolari pe an si vor lucra intr-un sistem sanitar foarte bine pus la punct. Cu opt ore lucrate si multiple conditii excelente pentru avansare si pentru dezvoltare, Norvegia e o tara excelenta pentru medicii aflati la inceput de drum sau pentru cei care vor neaparat sa lucreze intr-un sistem performant, cu experienta in tratarea pacientilor.

Danemarca. Daca vorbim despre Norvegia nu avem cum sa nu amintim si Danemarca. Acolo se castiga in jur de 195.000 dolari pe an, daca esti medic si esti in sistemul sanitar performant din respectiva tara. Pentru salariul acesta petreci peste 37 de ore pe saptamana la job si ai un mediu de lucru perfect, pacienti care stiu cand sa vina la medic si ce sa faca pentru a evita afectiuni foarte grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *