Populatia din multe tari a depasit un prag periculos sau e sub limita normala

Pe masura ce trec anii populatia unei tari devine din ce in ce mai numeroasa sau incepe sa scada treptat. E normal sa fie asa, rata de fertilitate variaza de la caz la caz, unele femei aleg sa nu aiba copii sau amana cat se poate de mult o sarcina, pun pe primul loc cariera. Nu e bine nici cand avem prea multe nasteri si o populatie foarte numeroasa, dar nici cand mor oameni si nasterile nu acopera aceste disparitii.

Trendul pe care il observam acum este unul descendent in privinta populatiei globale, trend accelerat si de pandemia de COVID-19 si de ritmul accelerat in care apar decesele. Multe tari au deja probleme serioase in privinta ratei fertilitatii si in urmatoarele decade declinul va fi si mai pronuntat.

Daca te intrebi ce se va intampla cu populatia globala pana la finalul secolului in care ne aflam raspunsul e simplu: se va micsora pana intr-acolo incat impactul va fi unul resimtit foarte puternic la nivelul fiecarei societati. Nu avem cum sa oprim acest declin, rata fertilitatii este oricum redusa si va fi din ce in ce mai slaba pe masura ce viata va deveni tot mai dificila.

Schimbarile la nivelul populatiei unei tari nu sunt bune in niciun context. Daca ai din ce in ce mai putini oameni ai si sanse mari sa ajungi la un colaps social si economic la un moment dat. Ca o tara sa poata sa functioneze normal are nevoie de o populatie cat mai numeroasa, nu foarte multi oameni cum se intampla in India, desigur, insa e nevoie de un echilibru permanent.

Cand acest echilibru dispare si panta descedenta este din ce in ce mai vizibila singurele solutii sunt tot la noi. Incurajam natalitatea, incercam sa le oferim cuplurilor stimulente, suntem cu ochii mereu pe rata fertilitatii pentru a vedea cum putem anticipa o evolutie negativa.

Multe tari se confrunta deja cu probleme dramatice legate de populatie si de schimbarile aparute la nivelul ei, dar incearca sa combata aceste neajunsuri, fiecare cum poate si in functie de resursele pe care ar putea sa le acceseze.

Japonia. E exemplul tipic de tara mare, care ar avea toate resursele necesare ca sa nu aiba probleme, dar care a ajuns sa isi piarda din populatie. De la 128 de milioane de oameni in 2017 se va ajunge la doar 53 de milioane pana la finalul secolului actual. Deja Japonia are cea mai imbatranita populatie din lume si cea mai mare rata de oameni care au depasit 100 de ani.

Este o presiune constanta asupra fortei de munca, sunt prea multi pensionari. Pana in 2040 deja pensionarii vor fi cam 35% din totalul populatiei japoneze. Impreuna cu rata fertilitatii foarte scazuta, de doar 1.4 nasteri per femeie fertila, aceste cifre ne spun un singur lucru: ocuparea locurilor de munca va fi aproape imposibila.

Tarile au nevoie de o rata a fertilitatii de 2.1 nasteri ca sa isi mentina numarul de oameni din populatia totala. Japonia incearca sa nu ajunga intr-un scenariu sumbru in care sa nu mai poata avea o economie solida prin politici axate pe incurajarea unei rate a fertilitatii cat mai mari si prin oferirea de solutii oricand apare o problema legata de populatie si de un declin care nu se mai opreste.

Italia. La finalul secolului actual populatia italiana se va injumatati. De la 61 de milioane in 2017 se va ajunge la mai putin de 20 de milioane sau mai rau, daca mai continua pandemia in ritmul actual. Italia are si asa o populatie imbatranita, mai mult de 23% dintre oamenii de acolo depasesc 65 de ani. In 2015 Guvernul a lansat un program prin care oferea 800 de euro cuplurilor care aveau un copil nascut pentru a incuraja o rata a fertilitatii cat mai mare.

Pe langa rata fertilitatii scazute fata de alte tari, in Italia avem si problema emigrarii. Peste 150.000 de oameni au plecat din tara doar in 2018 si numarul lor e in crestere. Multe orase italiene au incerct sa mareasca populatia locala vanzand case la 1 euro si platind oamenii sa traiasca in comunitatile locale, mai ales daca isi faceau si o afacere. Schema destul de ingenioasa a fost adoptata si de multe orase spaniole, care au aceeasi problema cu populatia in scadere.

China. Nu te-ai fi gandit ca si China are probleme cu populatia. In 1979 stim deja ca s-a introdus celebra lege care impune un singur copil per familie ca sa mai tempereze din cresterea populatiei. Astazi China are mari probleme legate de rata fertilitatii si populatia e intr-un declin total.

In urmatorii patru sau cinci ani vom avea cam 1.4 miliarde de chinezi, dupa care, in 2100, nu vom vedea decat putin peste 700 de milioane de locuitori ai acestei tari. In 2019 China a avut cea mai scazuta rata a fertilitatii din ultimii 70 de ani. Acolo pensionarii s-ar putea sa nu mai aiba pensii in curand pentru ca sunt prea putine persoane active care sa le plateasca veniturile lunare.

Si cum China e economie uriasa urmarile acestui declin se vor vedea si la nivel global. Din 2015 legea care interzicea cuplurilor sa nu aiba mai mult de un copil a fost anulata. Acum cuplurile pot avea si doi copii. Totusi pe termen lung nu se rezolva problema declinului populatiei.

India. Desi populatia Indiei este si ea in declin, va depasi China pana in 2100. De la 1.3 miliarde in 2017 populatia Indiei va scadea la sub 900 de milioane pana la finele secolului actual. Daca in 1960 aveam o rata a nasterilor de 5.91 astazi avem doar 2.24, dar macar e stabila. Alte tari se lupta cu o scadere prea mare a populatiei, in India se incurajeaza familiile cu mai putini copii.

Autoritatile indiene le spun oamenilor sa se gandeasca daca pot oferi copilului nascut tot ce are nevoie si in viitor. E nevoie de o responsabilizare a familiilor si de o politica mult mai atenta la modul in care evolueaza populatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *