In multe tari obligativitatea serviciului militar inseamna si un antrenament militar mai bun pentru toti tinerii si adultii apti de armata

Armata are nevoie de cat mai multi oameni in caz de razboi sau atac asupra integritatii teritoriale a tarii. Recrutarea tinerilor inca de la 18 ani si inrolarea in caz de necesitate sunt doar doua modalitati prin care fortele armate incearca sa aiba mere la dispozitie oameni apti sa lupte si sa isi apere tara. Obligativitatea serviciului militar a ramas de baza in multe tari care inca mai cred in pregatirea tinerilor si adultilor si in instructie atat pentru viata, cat si pentru eventualitatea unui conflict armat.

Se spune ca armata te “caleste”, armata te “educa”, serviciul militar e foarte bun pentru orice tanar sau adult. Daca inainte doar barbatii ajungeau sa faca armata, astazi avem multe tari unde si femeile sunt obligate sa faca armata. Asta se intampla si inainte doar in cateva locuri de pe glob, dar acum, pe fondul conflictelor tot mai puternice, nevoii de oameni in lupta, si femeile sunt acceptate in armata. Unele tari au renuntat la obligativitatea armatei, de exemplu Romania, in vreme ce altele se incapataneaza sa renunte la ea si continua sa pregateasca tinerii si adultii care sunt obligati sa o faca.

Rusia. Serviciul militar rus a fost mereu inconjurat de controverse. In armata rusa e loc de mai rau mereu. Arma e obligatorie in Rusia, multi tineri ajung si pe front, in confruntari armate periculoase precum cele din Ucraina sau din alte zone ale lumii unde Rusia are interese diverse. Legislatia rusa spune clar: serviciul militar e obligatoriu si se face pe o perioada de 12 luni. Toti barbatii cu varste intre 18 si 27 de ani, declarati apti de armata, trebuie sa treaca prin serviciul militar. Constitutia rus permite o forma de serviciu national non-militar daca barbatii au credinte si convingeri care contravin legislatiei. Cine se sustrage de la indeplinirea serviciului militar poate primi amenda sau poate fi obligat sa faca inchisoarea. In prezent, multi tineri cu varsta intre 18 si 27 de ani sunt deja trimisi in Ucraina, intr-un razboi pe care nu il inteleg prea bine.

Coreea. Coreea de Sud si Coreea de Nord sunt in conflict deschis de mai bine de 72 de ani. Ambele tari cred in armata obligatorie. Coreea de Nord are o lege care institutie serviciul militar obligatoriu. Cei care absolveau o forma de invatamant erau luati in armata la varste intre 17-18 ani. In 2003, serviciul militar pentru barbati a fost redus la 10 ani pentru barbati, de la 13 ani, si la 7 ani pentru femei, de la 10 ani. Pana pana in 2015 serviciul militar era voluntar pentru femei, dar a devenit obligatoriu si pentru ele din acel an.

In Coreea de Sud, barbatii trebuie sa isi indeplineasca serviciul militar 12 luni in armata sau 23 de luni in marina sau 24 de luni in fortele aeriene. Alternative sunt politia, paza de coasta, pompieri. Doar sportivii care au aur la Olimpiade, la competitii sportive importante, sportivii de performanta cu performante dovedite pot si scutiti de la armata.

Israel. Din 1949, in Israel armata e obligatorie pentru toti tinerii care au implinit deja 18 ani, cu exceptia a doua categorii: ultra-ortodocsi si israelitii arabi. Cei care sunt evrei, de exemplu, vor fi inrolati in Fortele de Aparare Istraeliene. Durata minima a serviciului militar e de doi ani si opt luni pentru barbati si de doi ani pentru femei. Vor fi scutiti de serviciul militar femeile religioase, arabii israelieni, indivizii casatoriti, cei care au probleme medicale grave. Armata israeliana militeaza in continuare si pentru voluntariat si o armata de profesionisti.

Brazilia. Armata e obligatorie pentru orice cetatean brazilian. 12 luni, atat va dura serviciul militar indeplinit, cei care doresc pot sa ramana ca personal inrolat vreme de opt ani. 10-12 luni, atat dureaza serviciul militar. Recrutarea se va face la varsta de 18 ani. Refuzul de inrolare duce la suspendarea tuturor drepturilor politice si la orice incercare de a ocupa functii publice. Femeile sunt scutite de obligativitatea indeplinirii serviciului militar.

Iran. Potrivit constitutiei din Iran, toti barbatii peste 18 ani trebuie sa isi indeplineasca serviciul militar intre 18 si 24 de luni. Femeile nu sunt obligate sa se inroleze in armata. Copiii care au peste 18 ani si au tati peste 60 de ani sunt exceptati de la armata obligatorie. Pierderea drepturilor civile, imposibilitatea de a parasi tara, toate se pierd daca refuzi sa faci armata in Iran. A existat o lege care ar fi permit celor peste 35 de ani sa evite inrolarea in armata daca plateau 10.000 dolari. Insa nu s-a pus deloc in aplicare pentru ca ar fi fost privilegiati cei mai bogati.

Turcia. In 2019, parlamentul turc a dat o lege prin care s-a redus perioada obligatorie a serviciului militar de la 12 luni la sase luni. Oricine doreste sa isi extinda perioada cu inca sase luni o poate face pentru un salariu fix. Cine plaste 5.000 dolari poate face doar o luna de antrenament militar intens si restul de sase luni se „sterg”. Toti barbatii cu varste intre 20 si 41 de ani, apti de serviciu militar vor trebui sa faca armata obligatoriu. Cei care sunt deja inscrisi in universitati, participa la cursuri vocationale pot amana armata pana la incheierea studiilor. Turcii care traiesc in strainatate nu vor face armata obligatorie, dar vor plati o anumita taxa.

Suedia. In 2017, Suedia a decis reintroducerea obligativitatii satisfacerii stagiului militar, asta in timpul problemelor cu Rusia si activititatea intensa militara din apropierea granitelor sale. Anexarea Crimeii la Rusia, si activitatea militara intens adin regiune au fost motivele principale ale reinstituirii obligativitatii armatei. 9-12 luni, atat vor fi obligati sa stea in armata suedezii apti de serviciul militar. Spre deosebire de legislatia din trecut, care obliga doar barbatii sa mearga in armata, acum si femeile, si barbatii vor face armata obligatoriu. Suedia suspendase obligativitatea armatei in favoarea unui sistem de recrutare bazat pe voluntariat in 2010…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *