Site icon RATB

Tari unde angajatii se bucura de cele mai multe sarbatori legale si zile libere intr-un an

In multe tari sarbatorile legale sunt intr-un numar foarte mare, spre bucuria angajatilor

Orice zi libera si sarbatoare legala este o bucurie pentru angajatii moderni. Ai timp sa stai mai mult cu familia, sa petreci timp de calitate cu ei si sa te relaxezi. Sarbatorile legale sunt stabilite de fiecare stat in parte in functie de mai multe criterii si sunt impuse prin lege, deci se vor respecta an de an si vor fi anuntate mereu la inceput de an. Zilele libere legale se adauga concediului la care ai dreptul prin contractul de munca semnat.

In Romania avem un numar de 15 zile libere legale pe an. Acestea sunt 1, 2 ianuarie, 24 ianuarie, Vinerea Mare Paste Ortodox, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, 1 iunie, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25 si 26 decembrie. Daca vi se par multe e bine sa stiti ca nu sunt. Veti descoperi mai jos tari care au foarte multe sarbatori legale, mult mai multe ca noi, romanii, si care beneficiaza de zile libere prilejuite de evenimente istorice sarbatorite, de sarbatori religioase si chiar de festivaluri.

Cambodgia. In Cambodgia numarul zilelor libere legale si sarbatorilor legale e mult prea mare. Sunt 28 de sarbatori legale in fiecare an. Cele mai multe sarbatori legale sunt unele religioase, sunt legate de religie si de diverse sarbatori de peste an. In fiecare an zilele in care „pica” aceste sarbatori se schimba, asa ca ai garantat 28 de zile de odihna si suficient timp sa te relaxezi si sa faci tot ce iti doresti. Unele pot fi legate de un weekend si s-ar putea sa fie dintr-odata si mai multe zile libere. Angajatii din Cambodgia sunt multumiti de toate zilele libere primite si nu au fost probleme niciodata cu acest sistem de „recompensare” in functie de sarbatori religioase sau alte momente importante de peste an pentru Cambodgia, sarbatorite asa cum trebuie, fara munca.

Sri Lanka. Sri Lanka vine puternic in urma Cambodgiei cu 25 de sarbatori legale intr-un an. Stim deja ca in Sri Lanka avem foarte multe religii cunoscute, multe sarbatori legale se adreseaza buddhistilor, insa avem si unele pentru cei care cred sunt musulmani, crestini, hindusi, catolici. La fel cum se intampla si la noi, angajatii care lucreaza in timpul sarbatorilor legale sunt platiti dublu, asa ca au si un avantaj daca nu pot sta acasa, linistiti, in zilele libere legale date de la stat. Cum se intampla si in Cambdogia, si in Sri Lanka oamenii sunt multumiti si lucreaza parca mai cu spor cand stiu ca au in fata atat de multe zile in care ar putea sa se odihneasca, in afara de concediile legale oferite prin intermediul contractului de munca.

India. Desi te-ai fi asteptat la mai multe zile libere legale, India are doar 21. In India sunt multe festivaluri, din cele 21 de zile, trei sunt foarte importante: ziua in care se sarbatoreste Independenta, Ziua Republicii si ziua de nastere a lui Mahatma Gandhi. Cele trei zile libere sunt date pe 15 august, 26 ianuarie si 2 octombrie anual. India are multe religii, asa ca sunt si sarbatori legale adresate celor care au imbratisat respectiva religie. Putem avea Eid Al-Fitr, Diwali si Craciunul printre sarbatorile legale intalnite intr-un an in India. Indienii le respecta cu sfintenie si stiu sa se distreze si sa se relaxeze cand e cazul. Dar si muncesc intr-o tara in care concurenta pe piata muncii chiar e una foarte mare.

Columbia. Columbia se poate lauda cu 18 sarbatori legale si tot atatea zile libere pentru angajati. 12 sunt sarbatori catolice, sase sunt sarbatori civice. Doua dintre cele mai importante sunt Duminica Pascala si sarbatoarea palmierilor. Sarbatorile civice includ Ziua Independentei, Ziua Muncii, 1 ianuarie, Anul Nou. Columbia e la egalitate in privinta sarbatorilor legale cu Filipinele, unde avem tot 18 sarbatori legale pe an.

China. China are 17 sarbatori legale, pline de culoare si sarbatorite cu mult fast de fiecare data, asa cum ii sta bine unui stat comunist autentic. Sunt si festivaluri diferite in China, legate de Anul Nou Chinezesc, de Anul Nou „normal”, de Ziua Internationala a Femeii, de Ziua Muncii. Si minoritatile nationale din China au sarbatorile lor legale. Mongolii se bucura de Festivalul Apei, tibetanii de festivalul recoltei, uigurii au Navruz. Spre deosebire de alte tari, in China vom vedea o respectare strica a acestor sarbatori, parade, manifestari publice, multa „voiosie” fortata si lume adunata in strada la evenimente asemanatoare celor pe care le vedeam si noi in comunism.

Thailanda. In Thailanda sunt 16 sarbatori legale pentru sectorul public si doar 13 pentru sectorul privat. Tara are o diversitate culturala si religioasa impresionanta, asa ca e firesc sa avem atat de multe sarbatori peste an. In fiecare an sut festivaluri si evenimente Thai, sarbatori publice, asta in vreme ce Banca Thailandei declara si ea sarbatori bancare. Anul Nou pare a fi cea mai importanta sarbatoare de peste an, ziua libera e pe 1 ianuarie, inceputul calendarului recunoscut de catre thailandezi.

Alte tari cu sarbatori legale mai multe decat te-ai fi asteptat sunt:

Exit mobile version