Poliandria permite sotiilor sa aiba mai multi soti in acelasi timp…

Stim deja ca, in momentul in care un barbat si o femeie se iubesc si vor sa isi intemeieze o familie, o casatorie este urmarea fireasca a unei relatii care merge bine. Casatoria are loc intre un barbat si o femeie sau, daca suntem in alte societati mai permisive, intre doua persoane de acelasi sex. Oricum ar fi, casatoria este intre doi oameni care vor sa traiasca impreuna „pana la adanci batraneti”.

Numai ca pe langa casatorie a mai aparut si poliandria. Poliandria se manifesta mai ales in societatile unde sunt mai putine femei sau unde exista o traditie veche ce indeamna femeile sa aiba mai multi soti care sunt si frati intre ei. In intelesul sau general acceptat, poliandria se refera si la relatii sexuale intretinute de catre o femei cu mai multi barbati in afara sau in timpul unei casatorii legale.

Desi nu ai fi crezut, si astazi avem mai multe tari unde se mai practica asa ceva si unde se accepta aceste relatii ciudate pentru mult lume…

Poliandria este o forma de poligamie ce apare mai ales in zonele unde nu prea sunt resurse atat de multe. Supravietuirea copiilor e pe primul plan, se limiteaza marirea numarului de indivizi dintr-o zona prin poliandrie. Nu doar familiile sarace accepta aceasta forma de mariaj, ci si elitele. Acolo unde o femeie se casatoreste cu toti fratii dintr-o familie inseamna ca pamantul, resursele familiei nu se vor mai „imprastia”. Si daca nu ai pamant poti sa treci la poliandrie ca sa il poti capata si sa o duci mai bine.

In multe religii si societati e perfect normal pentru un barbat sa se casatorerasca cu doua sau mai multe femei, dar cand o femeie se casatoreste cu mai multi barbati frati intre ei gestul sau e privit ca fiind unul „ciudat”. Odata cu globalizarea acest tip de poligamie nu a mai fost atat de popular si e tot mai rar intalnit peste tot in lume. Iata doar cateva exemple de tari unde inca mai gasim poliandrie in randul populatiei.

India. India se afla in Asia de Sud. Pe teritoriul sau intalnim doua forme de poliandrie. Poliandria fraternala si cea secventiala. Prima forma se refera la o casatorie intre o femeie si doi sau mai multi barbati care sunt frati. A doua forma de poliandrie apare atunci cand o femeie intretine relatii intime cu un barbat, apar urmasi, apoi renunta la relatie si se casatoreste cu alt barbat urmand sa aiba iarasi copii. Forme ale poliandriei apareau in special in regiunea Kinnaur, aflata aproape de Tibet, iar in prezent avem asa ceva la frontiera Indo-Chineza si in India de Sud, mai mult la nivelul triburilor. In India de Nord avem poliandrie doar in regiunea Jaunsar-Bawar, iar in anii mai recenti s-a vazut o crestere a poliandriei fraternale in regiunea Malwa, asta ca sa se evite diviziunea pamantului detinut.

De regula se ajunge pana la casatoria dintre toti fratii si aceeasi femeie, in Toda avem si poliandrie fraternala si poliandrie secventiala. Daca o femeie vrea sa se marite se marita automat cu fratii sotului. Cand ramane gravida femeia, unul dintre frati ii face cadou un arc si o sageata si asa e tatal recunoscut al copilului. La urmatorul copil, alt frate trece prin aceeasi ceremonie cu arcul si sageata si devine si el tatal recunoscut al copilului numarul 2…

China. In Tibet avem tibetanii, dar si niste grupari etnice Monpa, Tamang sau Sherpa, Lhoba. In trecut populatia de acolo practica poliandria mai mereu. Femeile nu spuneau barbatilor alesi pentru casatorie a cui era copilul ca sa nu aiba probleme in familie, important era ca erau tati cu totii. Din 1981 legislatia nu a mai permis poliandria in zona. Se mai intampla totusi asa ceva in zonele rurale si astazi, mai ales daca in zonele respective e mai greu de trait. De regula tibetanii au poliandrie fraternala, cu femei care se casatoresc cu doi frati. La oras nu se practica poliandria.

Nepal. Se afla si el in Asia de Sud, in Himalaya. Poligamia a fost interzisa in Nepal inca din 1963, insa populatiile din Humla sau Kosi, Dolpa, regiuni nepaleze cunoscute, tin la traditie. Sate intregi de familii care accepta poliandria sunt de gasit, triburile din nordul si nord-estul Nepalului vor fi adeptele poliandriei de asemenea. Se respecta aceleasi reguli deja cunoscute din Tibet sau alte regiuni si sotiile aleg sa traiasca si sa aiba copii cu frati, oricat de multi ar fi ei.

Kenya. Este a 48-a tara dupa dimensiune din lume, are o populatie de peste 52 de milioane de oameni. Acolo intalnim poliandria, legea nu o interzice, insa nu e un obicei atat de raspandit. Nu am avut asa ceva in Kenya pana cand un locuitor pe nume Rael Mukeku s-a casatorit cu doi barbati si situatia a ajuns in presa. O alta femei a fost arestata dupa ce s-a aflat ca s-a casatorit cu doi soti. Deci viziunile sunt impartite in Kenya si poliandria inca e la putere in multe locuri.

Nigeria. Nu prea se practica poliandria in Nigeria, dar sunt niste triburi micute care permit poliandria fara nicio problema. Femeile de acolo au deja mai multi soti numiti co-soti. Populatia Irigwe din Nigeria a practicat poliandria pana cand a fost scoasa in afara legii in 1968. Pana la acel moment femeile se mutau din casa in casa si aveau soti cat de multi isi doreau. Ce se intampla cu micutii nascuti in urma relatiilor intime firesti intre adulti? Apartineau celui in casa caruia se afla femeia la momentul nasterii copilului… Pleca din casa, avea alt copil, femeia desemna alt sot din casa respectiva care se va ocupa de copii… si de ai lui, si de cei ai altor soti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *