Ai auzit cu siguranta de mine si de minerit. Stii ca se extrag carbuni din mine sau poate sare. Dar te-ai gandit ca din mine se pot extrage si diamante? Sunt multe tari unde extractia de diamante si mineritul de diamante aduce sume uriase la bugetul national, multe dintre acestea obtinute de la exportari si din vanzari directe.
Mineritul diamantelor este destul de dificil, se lucreaza in conditii poate la fel de grele ca in mineritul carbunelui, zonele unde sunt amplasate minele nu sunt tocmai cele mai apropiate de civilizatie. Si cu toate astea avem productii mari de diamante in tari cu traditie in aceasta industrie. Tarile cele mai importante in care mineritul diamantelor este o activitate importanta le veti descoperi in articolul de mai jos.
Desi primele depozite de diamante din lume s-au format acum peste 900 de milioane de ani, primele pietre pretioase din aceasta categorie au fost descoperite in indepartata Indie, in secolul 4 i.d.Hr. Cunoscute pentru valoarea lor uriasa pe o piata in permanenta cautare de diamante cu o durabilitate si o puritate cat mai mare, diamantele sunt folosite intr-o proportie mare, peste 80%, in cercetare si in aplicatii industriale. Sunt cel mai tare material de pe Terra, se mai folosesc la taiat, la gaurit de alte materiale si se extrag din mine special gandite pentru astfel de extractii importante. In 2018 au fost minate peste 147 de milioane de carate de diamante, valoare de piata globala estimata ajungand la peste 76 de miliarde de dolari. Care sunt insa tarile cu un volum foarte mare de diamante extrase din mine?
Rusia. Are cele mai bogate resurse din lume si nu e de mirare ca acolo gasesti si diamante. Mineritul diamantelor a inceput in Rusia in 1947, acum sunt cel putin 12 puncte de lucru, mine de unde se extrag diamante. Rusia e printre primele tari la volumul productiei de diamante. Exporta si diamante in toata lumea, cel mai mare grup minier din aceasta tara fiind ALROSA, raspunzator de productia majoritara de diamante. Doar in 2014 Rusia a reusit sa scoata din mineritul de diamante 38-39 milioane carate, iar in 2018 erau peste 43 milioane de carate. Cele mai multe depozite de diamante care sunt supuse exploatarii sunt in Siberia, in Yakutia. Resursele de diamante ale Rusiei ajung la 973 milioane de carate. S-a descoperit si un diamant in diamant, un dublu-diamant in Yakutia, vechi de peste 800 de milioane de ani.
Botswana. Cel mai mare producator de diamante din Africa, Botswana a inceput sa extraga diamante in urma mineritului inca din anii 1950, in mod oficial existand minerit in aceasta directie din anii 1970, iar din 2017 valoarea exporturilor de diamante din tarile Africane era de peste 9.65 miliarde de dolari. Diamantele din Botswana sunt mai mari decat cele din Rusia si au calitate mai buna. In 2013, 23.2 milioane de carate valorau 3.63 miliarde de dolari, toate minate in Botswana. In aceasta tara sunt sapte mine de top, avand productii uriase de diamante care ajung frecvent la export. Se produc in jur de 10 milioane de carate pe an doar dintr-o singura mina.
Republica Democratica Congo. Peste 700.000 de mineri artizanali opereaza in sectorul mineritului de acolo, aflati mereu in cautarea pietrelor pretioase atat de valoroase. Guvernul congolez si compania Belgiana Sibeka detin Miniere de Bakwange, singura mina comerciala de diamante din tara. Compania produce peste noua milioane de carate in medie si o treime din productie este marketata de De Beers. In ultimii ani productia a scazut destul de mult din cauza instabilitatii politice, insa potentialul productiei este unul destul de mare. Pana acum mineritul a avut loc la scara mica, pe zone relativ restanse de exploatat. In 2019 tara se lauda cu peste 19 milioane de carate si valoarea sa era cu mult peste 136.1 milioane de dolari, valoare din anul precedent.
Australia. A inceput mineritul comercial din 1981. Din 1983, cea mai mare mina din Australia, Argyle, a inceput sa produca diamante colorate la o rata de 12 milioane de carate pe an. Tara are si o industrie destul de puternica bazata pe diamante si pe prelucrarea lor. In unele mine din Australia s-au extras si produs si diamante galbene, dar si diamante albe cu o claritate uimitoare. Depozitele nu mai sunt atat de pline de aceste pietre pretioase, asa ca in anumite mine ratele au scazut la sub 14 milioane de carate ajungand pana la sub 130.000 de carate anual.
Canada. Mineritul de diamante a inceput in Canada relativ recent, in 1998, primele descoperiri serioase fiind facute in 1991, in regiunea de nord-vest. Ekati a fost prima mina operationala canadiana. Dupa ea s-au mai deschis si alte mine, printre care Diavik, Snap Lake si Victor. Doar in 2013 Canada a extras 10.6 milioane de carate de diamante cu valoare de peste 1.9 miliarde de dolari, valoare care a crescut la 23 de milioane de carate cu un pret de peste 2.7 miliarde de dolari in 2018. Conditiile foarte grele de minerit si localizarea minelor in zone foarte indepartate si unde se ajunge greu a dus la inchiderea multor mine. Diamantele canadiene sunt cautate pentru ca nu sunt clasate ca „diamante sangerii”, precum cele africane.