Site icon RATB

Tari unde se vorbesc mai multe limbi

In multe zone de pe glob oamenii vorbesc mai mult de o limba, tarile pot avea cateva limbi oficiale

La o simpla analiza a tarilor de pe glob vom descoperi ca o multime au o populatie care vorbeste mai multe limbi straine. In natiunile multilingvistice cam toata lumea vorbeste cel putin trei limbi, la nivel conversational si multi indivizi pot sa poarte conversatii fluente in cel putin patru sau cinci limbi diferite. Uneori se intampla sa existe si mai multe limbi folosite in cadrul aceleiasi conversatii.

Mixul lingvistic apare din mai multe cauze. Poate fi vorba despre o istorie coloniala complexa, poate fi vorba de loialitati regionale mai complicate sau de influente culturale puternice de la superputeri care sunt pe langa teritoriul respectiv.

Oricare ar fi scenariul, contextul, e bine sa stim ca sunt cateva tari unde numarul de limbi depaseste media deja cunoscuta si unde respectivul numar e motiv de mandrie pentru regiunea in cauza.

Pana sa ajungem sa discutam despre tarile unde avem multe limbi vorbite trebuie sa facem o diferenta intre limba oficiala si limba nationala. Limba oficiala este limba pe care o folosesc toti cei care traiesc pe teritoriul tarii respective si care are un statut legal in orice jurisdictie, in tara, stat. Limba oficiala este folosita in institutiile guvernamentale, in scoli etc.

Peste 178 de tari din lumea intreaga au cel putin  o limba oficialal, dar din cele in jur de 100 de tari recunosc mai mult de o limba oficiala. Unele constitutii din anumite tari permit unei limbi sa fie considerata cea oficiala in tara. Engleza este, cum era si firesc, cea mai comuna limba oficiala, cu un statut recunoscut in 51 de tari. Alte limbi oficiale de care stim deja sunt franceza, araba, spaniola.

De cealalta parte, limba nationala poate fi folosita in locul termenului de limba oficiala, insa nu reprezinta acelasi lucru. Limba nationala este limba care este vorbita prima pe un teritoriu, intr-o tara. Nu are un statut legal garantat de constitutie si ar putea sa fie mentionata in constitutii. Uneori limba nationala este folosita si ca limba oficiala in institutiile publice, dar nu e o regula care se respecta mereu.

Acum ca avem aceasta distinctie in minte putem trece la lista de tari care au cele mai multe limbi vorbite pe teritoriul lor.

Aruba. E aproape de Venezuela, limba oficiala este olandeza, in toate scolile se invata aceasta limba. Engleza si spaniola apar in sistemul de educatie din Aruba, la finalul scolii toti elevii sunt fluenti in ele. Engleza e folosita pe scara larga pentru ca vin multi turisti acolo, spaniola e si ea pe lista pentru ca insula e aproape de Venezuela.

Totusi nicio limba enumerata nu e limba nativa, nationala in Aruba. Afara, in casa, localnicii comunica in Paiamento, bazata pe portugheza, spaniola, olandeza, engleza. Este limba oficiala alaturi de olandeza si se folosesete adesea in media si in tot ce inseamna comunicare guvernamentala.

Luxemburg. E o tara mica si are patru limbi vorbite. In conversatiile informale localnicii folosesc luxemburgheza. Seamana cu germana, insa germanii nativi nu o vor intelege, asta pentru ca are multe cuvinte… franceze. Germana si franceza sunt limbi co-oficiale acolo, sunt vorbite de toata lumea, se invata si la scoala. Tot ce tine de treburi guvernamentale e in franceza, engleza e obligatorie in scoli. Asta inseamna, ca, in mod virtual, orice fel de luxemburghez e fluent in cel putin patru limbi.

Singapore. Singapore are si el patru limbi oficiale, engleza, mandarina chineza, malay si tamil. Pe toate semnele din orasul-stat sunt trecute indicatiile in cele patru limbi. Lingua franca este engleza, nu prea auzi pe multi vorbind in patru limbi, cei care locuiesc acolo sunt fluenti, cel putin virtual, in engleza.

Pe strazi insa unii locuitori folosesc o limba unica, bazata pe engleza, singlish. Recunosti cuvinte in engleza, insa cuvintele malay, chineze, gramatica chinezeasca determina o intelegere foarte dificila. In scoli se mai invata si limba-mama, indienii singaporezi invata Tamil, malaezienii invata Malay, chinezii invata mandarina. Si mai avem si un dialect chinezesc, vorbit doar de catre chinezii singaporeni, Hokkien si Hakka.

Africa de Sud. Daca ti s-au parut multe limbile din Singapore Africa de Sud te va soca. Aici sunt 11 limbi oficiale. In zonele urbane lingua franca e engleza, asta e clar. In media si in tot ce tine de guvernare avem tot engleza. Africaans, o limba germanica similara cu olandeza, se vorbeste in sud si vest. Africa de Sud se lauda cu noua limbi oficiale Bantu.

Zulu si Xhosa, limba oficiala a lui Nelson Mandela, sunt si cele mai proeminente. Africanii vorbesc in majoritate engleza, plus ce limba predomina in zona lor. Desi nu sunt asa de fluenti in limbile vorbite, poti sa te intelegi cu ei si ei se inteleg intre ei.

Republica Suriname. Acolo se vorbeste olandeza, e plin de paduri, cam jumatate dintre surinamezi o folosesc zi de zi. Se utilizeaza si in comert, educatie, in media. Totusi limba oficiala pe strazi e Sranan Tongo, cu influente din olandeza si olandeza. E limba nativa a populatiei creole din tara, lingua fraca vorbita de aproape toata lumea, virtual.

Populatia majoritara de acolo are si influente indiene, exista descendenti ai indienilor. Asa ca vorbeste un dialect al Hindi, unii descendenti ai imigrantilor chinezi, de exemplu, folosesc limba lor de acasa, deci chineza sau dialect. Engleza e foarte importanta, este populara, Republica Suriname este mai legata cultural de Caraibe decat de Africa de Sud.

Timorul de Est. Se afla intr-un colt indepartat al Arhipelagului Indonezian, si-a castigat independenta si s-a desprins de Indonezia cu peste 10 ani in urma. Pe vremuri era o colonie a Portugaliei, Timorul a deciz sa adopte portugheza ca limba oficiala dupa independenta.

Limba locala Tetum, influentata de portugheza, este cea mai vorbita pe strada. Engleza si indoneziana se aud si ele pe teritoriul tarii, fiind recunoscute oficial ca limbi de lucru. Multi locuitori de acolo vorbesc si portugheza, si engleza fluent, impreuna cu Tetum. Desi nu sunt multi cei care vor sa o vorbeasca, inteleg si indoneziana si o pot vorbi, daca isi doresc.

Exit mobile version