Tarile cu cele mai mari rezerve de aur au stiut cum sa pastreze aurul si sa il foloseasca eficient

Puterea economica a unei tari este data si de cantitatea de aur ce se afla in spatele monedei nationale. Cu cat o tara are mai mult aur, cu atat va avea si o moneda mai puternica si mai stabila. Multe tari au facut eforturi sa aiba cat mai mult aur in rezerve si sa isi mentina cantitatile de aur indiferent de ce se intampla la nivel economic si politic, social, ajungandu-se la cantitati uriase de aur sub forma de rezerva. Marii jucatori de pe pietele economice globale sunt si cei pentru care aurul din rezerve nu va fi niciodata o problema importanta.

O rezerva de aur este formata din aurul detinut de banca centrala dintr-o tara pentru a sustine valoarea monedei locale, nationale. A fost o perioada cand rezerva de aur garanta rascumpararea promisiunilor de plata pentru deponenti si cei implicati in diferite tranzactii. Cand era vorba de razboi rezervele erau folosite de state pentru a face fata cheltuielilor.

Acum avem rezerve de aur in orice tara dezvoltata, sunt de mare ajutor pentru guverne, care pot cumpara si cantitati mari de aur ca sa contracareze inflatia galopanta. Valoarea importurilor si exporturilor dintr-o tara este legata de moneda tarii.

Daca avem importuri peste exporturi, valoarea monedei scade si viceversa. O tara care exporta aur si are un surplus in rezerve va avea si o moneda puternica. Dar aurul poate si reduce valoarea monedei folosita la cumpararea sa. Daca au loc multe tranzactii in aur moneda se devalorizeaza si apare imediat inflatia.

Dincolo de aceste mecanisme complicate rezervele de aur ale tarilor isi mentin importanta indiferent de cat de mari sau mici sunt. Unele tari au insa foarte mult aur cu titlu de rezerve, chiar foarte mult in comparatie cu altele care nu au fost asa de norocoase…

Tarile de Jos. Tarile de Jos au o rezerva de aur estimata la peste 612 tone, procentul rezervelor straine fiind de putin peste 67%. Banca centrala olandeza a anuntat si mutarea locului in care e rezerva din Amsterdam la Camp New Amsterdam, la o ora de mers cu masina in afara orasului. Miscarea a venit pe fondul unei mutari importante a unei cantitati mari de aur din SUA in Tarile de Jos. Oricum Tarile de Jos sunt de abia pe un loc 10 in topul tarilor care au cele mai mari rezerve de aur, deci isi fac prea multe probleme olandezii pentru prea „putin”.

India. Cu peste 687 tone si un procent de 6.5% rezerve straine. Nu este de mirare ca India are asa de mult aur, doar are o populatie de peste 1.25 miliarde de oameni si este al doilea cel mai mare consumator de aur din lume, cererea globala de aur depinde de India. Festivalurile si sezonul nuntilor din India, care au loc din octombrie pana in decembrie, au fost legate mereu de comertul cu aur si tot ce se poate face din el.

Japonia. Japonia nu se lasa mai prejos si are peste 765 tone de aur, cu doar 3.1% rezerve straine. Cea mai mare economie din lume, banca centrala de acolo este cel mai agresiv practicant al „relaxarii cantitative”, rata dobanzii fiind sub zero in ianuarie 2016 deja. Cererea de aur din toata lumea a explodat efectiv si a avut de castigat economia Japoniei cu siguranta. Oricum in Japonia vezi aur cam peste tot, deci stii ca si rezerva de aur trebuie sa fie foarte buna de la inceput.

Elvetia. Nu ai cum sa vorbesti despre rezerva de aur si sa nu amintesti si de Elvetia. Desi e o tara micuta, Elvetia se lauda cu peste 1040 tone de aur in rezerva si un procent de 5.4% rezerve straine. Are cea mai mare rezerva de aur „per capita”, pe cap de locuitor. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial tara neutra a devenit centrul comertului cu aur din Europa, au fost posibile tranzactiile cu ambele tabere implicate in razboi. Astazi, cele mai multe tranzactii cu aur sunt facute doar cu Hong Kong si China.

China. Si daca tot am amintit de China, si ea are o rezerva uriasa de aur, 1.948.3 tone, cu 3.3% rezerve straine. Din vara lui 2015 banca din China a inceput sa practice cumpararea de aur lunara pentru prima data din 2009. Din rezervele sale totale aurul ocupa doar un procent de 3.3%. Din 2021 China permitea deja bancilor sa importe cantitati mari de aur in tara pentru a sustine preturile. 150 tone metrice reprezentand peste 8.5 miliarde de dolari au ajuns in China doar in cateva luni.

Rusia. Rusia sta si ea foarte bine la rezerve de aur, are peste 2.295 tone, cu 22 procente reprezentand rezerve straine. De altfel banca centrala de acolo este unul dintre cei mai mari cumparatori de aur din lume in ultimii ani de dinainte de razboiul din Ucraina, depasea in 2018 China. Doar in 2017, Rusia cumpara 224 tone lingouri de aur pentru a se „feri” de dolarul american, de vreme ce relatiile cu SUA nu erau deloc bune dupa momentul anexarii Crimeei in 2014. Dar ca sa aiba bani de asa tranzactie Rusia a vandut un procent urias din ce avea in trezoreriile americane.

Franta. 2.436 tone, asta ar fi greutatea rezervei de aur din Franta, cu 64.5% rezerve straine. Banca Centrala din Franta nu prea vinde din aur, rezervele actuale sunt de peste 100 tone de monede de aur, restul rezervei fiind formata din bare de aur de peste 12.5 kg fiecare. FMI-ul depoziteaza in Paris parte din „avutia” sa.

Italia. Are peste 2.451 tone de aur in rezerva sa, 69.3% fiind rezerve straine. Italia stie sa isi mentina dimensiunea rezervei sale, aurul e mereu o rezerva a statului „de siguranta”, protejand economia tarii de fluctuatiile in fata dolarului american. Italienii se bazeaza mereu pe rezervele de aur ale tarii si stabilitatea economica e mentinuta si cu ajutorul acestei politici.

Germania. E pe locul doi in topul tarilor cu rezerve mari de aur, are peste 3.362 de tone, cu un procent de 74.5% in rezerve straine. In 2017, Germania incepea sa aduca in tara peste 674 tone de aur din Franta si New York, operatiune terminata intre timp. De la criza economica Germania si-a mai revenit si rezervele de aur au fost din ce in ce mai bune, cererea de aur a crescut si ea.

SUA. E normal sa ai pe primul loc SUA pentru ca e si cea mai puternica economie din lume. SUA au peste 8.133 tone aur cu 77.5% rezerve straine. Daca e sa calculezi cat aur are SUA vei vedea ca rezevele din trei tari adunate la un loc fac fix cantitatea de aur detinuta de SUA. Cam tot aurul americanilor e in Fort Knox, Kentucky, restul aurului e imprastiat prin tara in Philadelphia, Denver, San Francisco, West Point. Texasul iubeste si el aurul, asa ca si-a facut propriul depozit pentru a proteja aurul investitorilor.