Migratia este un fenomen ingrijorator care devine tot mai greu de controlat

In vremurile moderne si atat de complicate este la moda sa pleci in alte tari. Fenomenul imigratiei si al migratiei generale s-a acutizat odata cu aparitia instabilitatii politice din anumite tari, cu razboaiele care izbunesc din nimic si cu traiul tot mai greu in tari care nu au tinut pasul cu dezvoltarea normala, economica si sociala.

Cei care pleaca sunt tineri si oameni trecuti bine de 40-50 de ani, oameni cu studii sau fara, care spera la o viata mai buna. Odata ce au ajuns in alte tari reusesc sa se angajeze si dupa o perioada isi iau si familiile acolo sau isi construiesc una acolo. Tot din categoria celor care pleaca sunt si oamenii care au avut mereu un vis, acela de a avea mult mai mult decat le ofera tara lor. Cu totii se indreapta spre tari care ii pot gazdui si care le pot oferi conditii de munca excelente si sisteme de educatie foarte bune pentru ei si pentru copii. In timp, anumite tari au ajuns sa primeasca foarte multi cetateni ai altor tari, poate prea multi pentru ceea ce pot sa “duca” intr-un context nu atat de roz cu a fost cel din ultimii 20-30 de ani…

Intre 1990 si 2019, numarul migrantilor internationali a crescut in 169 de tari. Dar a si scazut in 60 de tari si taritorii. SUA a fost tara care a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de imigranti, adaugand peste 27.4 milioane de oameni intre 1990 si 2019. Ca sa va dati seama de proportia cresterii, in Pakistan am avut in jur de 3.0 milioane de imigranti intre 1990 si 2019.

Imigratia masiva a fost determinata de mirajul traiului mai bun in alta tara mai dezvoltata, de libertatea religioasa, se societatea mult mai primitoare si mai atenta la nevoile oamenilor, dar si de infrastructura. Potrivit Natiunilor Unite, numarul total al migrantilor din toata lumea a crescut cu peste 119 milioane din 1990 incoace. Cei mai multi imigranti au aterizat in Europa, in America de Nord, insa nici Africa de Nord si Asia de Vest nu au ramas fara imigranti. India are cea mai mare populatie de cetateni care locuiesc in alte tari, 17.5 milioane, fiind urmata de Mexic si China, cu 11.8 milioane, respectiv 10.7 milioane.

Ce state gasim in topul tarilor cu cei mai multi imigranti din lume pe primele locuri? Le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Marea Britanie. Marea Britanie are edja peste 10 milioane de imigranti. Cam 3.7% din totalul populatiei migrante din lume. Din 2000 in 2015, Marea Britanie a ajuns sa aiba un numar dublu de migranti care au cautat un trai mai bun in Anglia. De la 4.7 milioane de oameni s-a ajuns la 8.5 milioane de oameni veniti in Marea Britanie. De vina a fost valul de migranti dinspre Europa de Est si UE incepand cu 2004. India, Polonia, Pakistan sunt tarile de origine pentru multi dintre imigrantii care au ajuns pe pamant englezesc.

Rusia. Desi nu e atat de atractiva precum Marea Britanie, Rusia a reusit sa aiba peste 12 milioane de imigranti, cam 4.4% din totalul populatiei migrante din lume. Problema rusilor este ca incurajeaza activ imigratia, insa numarul imigrantilor a mai scazut in ultimii doi sau trei ani. Autoritatile locale nu au agreat ideea unor comunitati cu o singura etnie pentru chinezi, uzbeci si pentru cei din Tadjikistan, asa ca au inceput sa ii interzica, dorind promovarea unei integrari in societatea ruseasca. Cu toate astea, mama Rusia inca ii primeste cu bratele deschise pe toti cei care vor sa contribuie la economia sa si asa foarte buna si sa le ofere restul rusilor mai multi oameni dornici sa munceasca cot la cot cu ei.

Arabia Saudita. Are mai multi imigranti decat Rusia, 13 milioane, iar in ultimii zece ani imigrantii din tara au tot crescut ca numar si concureaza cu populatia de acolo. O treime din populatia din Arabia Saudita este formata doar din imigranti. Doar intre 2010 si 2015 numarul rezidentilor din afara Arabiei Saudite a crescut la 93%. Guvernul de acolo aplica in mod constant restrictii pentru a mai tempera imigratia atat de masiva. Restrictiile functioneaza pana la un punct si nu au cum sa stopeze definitiv imigratia.

Germania. Este la egalitate cu Arabia Saudita si are 13 milioane de imigranti. Are economie robusta, este destinatie populara pentru imigrantii care vor sa isi faca un viitor in Europa si sa aiba si o sansa la educatie si locuri de munca mai bune. Factorii care au ajuns sa influenteze imigratia in Germania sunt infrastructura foarte bine dezvoltata, sistem educational exceptional, zona euro foarte ofertanta. Germania nu se teme de imigranti si incearca sa recruteze angajati foarte bine calificati pentru a lucra si a trai in tara permanent, contribuind pe termen lung la economia puternica germana.

SUA. Era de asteptat sa avem aici cei mai multi imigranti, dar parca numerele sunt mai mari decat ne-am fi asteptat. 51 de milioane de imigranti, atat a primit tara tuturor posibilitatilor. Tara are de patru ori mai multi imigranti decat orice fel de tara din lumea-ntreaga. Ce ii atrage pe oameni in America? Oportunitatile pe care le ofera SUA, economice si sociale. Economia e puternica, e uriasa, ai si cel mai mare PIB pe cap de locuitor, dar ai si infrastructura foarte bine dezvoltata, piete financiare puternice si sistem educational solid, libertate religioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *