Doar in ultimii ani populatia de refugiati din toata lumea s-a dublat, iar in 2022 a depasit 30 de milioane de suflete. Conflictele din zonele “fierbinti” ale globului, probleme climatice, saracia si lipsa sigurantei in tarile de origine, toate au dus la o emigratie uriasa, determinata si de razboaiele tot mai violente din multe parti ale globului. Multe tari au ales sa isi asume primirea de refugiati si ajutorul lor, in incercarea de a le oferi o sansa la o viata mai buna…
Cu toate ca atunci cand spui refugiat te gandesti la o persoana care pleaca intr-o tara total noua pentru el, refugiatii internationali de astazi care fac parte din aceasta categorie reprezinta doar un numar infim. Multi refugiati sunt fortati sa plece din casele lor spre alte zone ale tarii, altii cauta azil de toate tipurile, protectie internationala in alte tari, altii nu mai au tara, nu sunt revendicati de nicio natiune. Unele tari refuza sa primeasca refugiati in numar mare, altele, care au si putere economica si au si unde sa ii cazeze, cum sa ii ajute, au primit un numar urias de refugiati. Care ar fi un top al tarilor cu un numar mare de refugiati?
Etiopia. In Etiopia sunt peste 867.000 refugiati. Cei mai multi au fost nevoiti sa se refugieze din cauza conflictelor din Somalia, Suda, Eritrea, Sudanul de Sud. COVID-19 a complicat si mai tare lucrurile in privinta refugiatilor de acolo, accesul la educatie sau la servicii de sanatate publica a fost destul de dificil. Si asa tara se recupereaza dupa criza din Africa, o seceta de mai multi ani, evenimente care au impact major asupra refugiatilor si comunitatilor gazda.
Sudan. Aici e un paradox: pe de o parte avem una dintre cele mai mari tari cu refugiati, peste 926.000 si numarul e in crestere mereu, pe de alta parte e si tara de origine pentru cea mai mare criza a refugiatilor de la nivel global. Aici gasim peste 680.000 de refugiati din Sudanul de Sud, la care se adauga si 295.000 sudanezi refugiati gazduiti in Sudanul de Sud. Zona Darfur este plina de refugiati, acolo se afla majoritatea celor veniti din alte parti.
Bangladesh. In Bangladesh avem peste 961.000 refugiati care au inceput sa caute o tara pentru azil inca din 2017 dupa ce au izbucnit violentele in Myanmar, Statul Rakhine.
Cea mai mare tabara a refugiatilor era Bazarul orasului Cox. Agentii Natiunile Unite si organizatii nonprofit ajuta guvernul de acolo sa fie mereu aproape de refugiati.
Polonia. Dupa ce a izbucnit conflictul din Ucraina, in 2022, Polonia a devenit casa pentru peste 989.000 de refugiati, cei mai multi din Ucraina. Lor li se adauga si alte cateva mii de refugiati din Rusia si Belarus. Autoritatile poloneze fac tot ce pot pentru a sustine si a ajuta neconditionat oamenii veniti din Ucraina si alte tari, care au deja statut de refugiat si toate drepturile aferente.
Rusia. Greu de crezut, dar sunt peste 1.24 milioane de refugiati in Rusia, o tara care a ajuns sa fie in dizgratia intregii planete dupa ce a continuat razboiul in Ucraina. Aproape toti refugiatii din Rusia sunt din Ucraina vecina, oameni care au crezut ca Rusia ii poate ajuta sa „scape” de razboiul „corect” din perspectiva Rusiei… Multi refugiati de acolo sunt, probabil, simpatizanti ai regimului Putin si oameni care cred in tot ceea ce face Rusia…
Uganda. Uganda a inceput cu peste 477.000 refugiati in 2015 si a ajuns in 2023 la peste 1.5 milioane, si numarul e in crestere. Peste 882.000 refugiati vin din Sudanul de Sud, jumatate de milion din Republica Democrata Congo.
Pakistan. Tara are 2.08 milioane refugiati, cei mai multi ajunsi acolo din Afganistan. Foarte multi refugiati stau acolo de ani si considera tara casa lor. In 2001 numarul de refugiati din Afganistan a inceput sa creasca rapid, provincia Balochistan a fost preferata lor.
Germania. Dupa inceputul razboiului din Ucraina, Germania a inceput sa primeasca un numar urias de refugiati. In 2022, Germania avea 1.2 milioane de refugiati, in 2023 deja sunt 2.5 milioane. 1 milion sunt ucraineni, 693.000 sirieni, 240.000 din afgani, peste 150.000 refugiati din Irak.
Turcia. Turcia are peste 3.36 milioane de refugiati la momentul de fata. 3.33 milioane sunt sirieni, cei mai multi traiesc in comunitati-gazda, nu in tabere. Tot in Turcia avem refugiati din Irak, peste 120.000, Afganistan, peste 13.000 si Iran, peste 5.300.
Iran. In 2023, Iran a avut o crestere uriasa a numarului de refugiati, de la 840.000 la 3.4 milioane. 11.000 refugiati sunt din Irak, altii din Kuwait, Pakistan, Uzbekistan, dar majoritatea este formata din afgani. 2.6 milioane afgani au devenit refugiati documentati in a doua jumatate a anului 2022.
De unde vin refugiatii, care sunt tarile de unde pleaca cei mai multi oameni?
- Siria-6.5 milioane refugiati, ajunsi in Turcia, vreo 3.6 milioane, dar si in Liban, Iordania, Irak;
- Ucraina-5.7 milioane refugiati, ajunsi in Romania si tarile invecinate, Moldova, Georgina, alte parti in Uraina, Polonia si Germania, Republica Ceha, Franta, Spania, Italia, Ungaria;
- Afganistan-5.7 milioane refugiati, o parte in alte zone ale tarii, o parte in Pakistan, alte tari din jur;
- Venezuela-5.4 milioane refugiati, ajunsi in tari precum Bolivia, Brazilia, Chile sau Ecuador si Peru, SUA, Spania, tari europene, Columbia;
- Sudanul de Sud-2.2 milioane refugiati, o parte in alte zone ale tarii, 2.2 milioane refugiati in Republica Democrata Congo, Etiopia, Kenya, Sudan, Uganda;
- Myanmar-1.2 milioane refugiati, multi traiesc in tabara Kutupalong, dar au ajuns in tari din Asia de Sud-Est, Thailanda, Bangladesh, India si China.