Site icon RATB

Tarile cu un risc scazut de dezastre naturale majore

Tarile in care avem risc scazut de dezastre naturale sunt si cele mai indicate pentru calatorii si pentru stabilire definitiva pe teritoriul lor

Tsunami, inundatii, uragane, cutremure, furtuni puternice. Natura nu poate fi controlata si de multe ori devine mult prea violenta dintr-odata, aducand iadul pe pamant. Dezastrele naturale, cele mai multe, nu vor putea fi prevenite, ele apar si dispar in functie de extrem de multi factori asupra carora nu avem control. Sunt unele tari care nu mai stiu ce sa faca pentru a se pregati de urmatorul dezastru, dar sunt si multe state care sunt foarte linistite si nu se gandesc deloc la ele…

Daca ai fost atent la jurnalele de stiri sau ai citit presa destul de des ai vazut ca sunt zone din lume unde dezastrele naturale lovesc fara mila si unde nu prea ai ce face ca sa te protejezi de urmatoare furie a naturii. Foarte multe tari s-au impacat cu ideea si merg mai departe, insa asta inseamna ca se lucreaza la infrastructura si la modalitati de a se feri de urmatorul dezastru. Avem si multe exemple de tari care nu au nevoie sa se gandeasca la nimic pentru ca sunt in zone ferite de orice fel de dezastre naturale majore. Care ar fi acestea si ce motive sunt in spatele acestei linisti la care multe tari tanjesc de ani buni?

Uruguay. In afara de cazurile foarte rare in care auzim de inundatii sau de seceta, Uruguay e o tara ferita de dezastre naturale. Uraganele pot sa mai apara extrem de rar, e adevarat, insa statul e departe de Ecuator, asa ca sansele sa vezi intr-o viata de om cateva uragane puternice sunt foarte mici. Plus ca nu ai nici activitate vulcanica, nici cutremure, deci tara e un loc perfect daca te temi de dezastre naturale si vrei o viata linistita si fara stres prea mult.

Bahrain. Este alta tara extrem de sigura daca ne raportam la dezastre naturale. Monarhia micuta din Golful Persic nu prea area dezastre naturale, ai doar veri foarte fierbinti si furtuni de praf, dar dezastre naturale extreme si urmari nebanuite din cauza lor nu vor fi subiect de discutie cand apare numele statului. Nici macar cutremure serioase sau inundatii prea mari nu apar acolo. Viata e una tihnita, linistita, ai de toate cat sa traiesti decent si altceva nu iti trebuie.

Singapore. Singapore are marele avantaj ca alte tari il protejeaza, vezi Borneo sau Malaezia. In caz de un tsunami, care se mai intampla aici, intai sunt afectate cele doua tari si de abia dupa vine si randul Singapore, dar acesta va fi afectat doar din nord-est. Cutremure nu prea exista aici, statul e departe de faliile majore globale, mai sunt, e adevarat, inundatii mai puternice si grindina, insa nu produc dezastru si nu apar pagube materiale uriase.

Grenada. Se afla chiar langa Barbados, are dealuri pline de verdeata, un relief deosebit, plaje cu nisip fin. Grenada e protejata de forta Coriolis, care respinge curentii puternici de aer si orice calatoreste pe distante mari. Aceleasi forte foarte mari protejeaza tara si de efectele uraganelor, nu vezi uragane puternice acolo, asta desi in Caraibe sunt cam dese astfel de fenomene. Dar nu si in Grenada.

Barbados. Si daca tot am discutat despre Grenada nu avem cum sa trecem cu vederea Barbados. In insulele Caraibe mai sunt uragane puternice, insa Barbados le evita si viata merge mai departe fara probleme. Climatul tropical perfect, lipsa cutremurelor si lipsa vulcanilor periculosi, toate fac din Barbados locul perfect pentru locuit si pentru vacante.

Malta. E o tara insulara europeana micuta, aflata la sud de Sicilia, in splendida Marea Mediterana. Se afla aproape de falia europeana importanta, e adevarat, dar cutremurele sunt extrem de rare in zona. Ca sa va faceti o idee au fost sapte cutremure in 500 de ani… Nu ai nici uragane si infrastructura Maltei e pregatita oricand pentru dezastre naturale ocazionale, de o amploare moderata.

Arabia Saudita. Are toate beneficiile pe care le are si Qatarul, cu exceptia unor cutremure care se mai intampla si a unei prognoze meteo nu atat de placute mereu. Stim deja ca Arabia Saudita e printre cele mai bogate tari din lume, asa ca daca se intampla dezastre naturale acolo chiar au cum sa se descurce rapid si sa treaca peste orice indiferent despre ce discutam.

Qatar. Are o pozitie geografica perfecta, e pazita bine de alte tari, zone, nu are treaba cu niciun ciclon tropical major. Plus ca se afla departe de orice falie importanta, deci nu ai nici cutremure majore acolo, nu ai activitate vulcanica riscanta si nu stai mereu cu stresul ca va trebui sa iti parasesti locuinta. Qatar e si o tara bogata, chiar foarte bogata, asa ca, la fel ca si in cazul Arabiei Saudite, orice fel dezastru natural s-ar intampla vreodata totul s-ar rezolva rapid pentru ca sunt multi bani si infrastructura e potrivita pentru orice interventii, de orice tip.

Acum stii care sunt cele mai sigure tari din lume din perspectiva prezentei dezastrelor naturale majore. Nu ar strica pe final sa cunosti si tarile care au cele mai mari probleme cu dezastrele naturale. O trecere in revista e suficienta ca sa stii unde sa eviti sa mergi sau sa te stabilesti. Deci vor fi de evitat: Vanuatu, Insulele Solomon, Tonga, SUA, Indonezia, China, Vietnam, Guatemala, Filipine si Turcia.

Exit mobile version