Site icon RATB

Tarile ieftine in care poti trai linistit dupa pensionare si chiar inainte de ea

Tari ieftine unde poti trai la pensie fara probleme

Criza economica sau nu, ne plangem mereu ca viata e scumpa, ca avem facturi prea mari si cheltuim o buna parte din salariul castigat pentru a putea trece de o luna intreaga fara sa iesim pe minus. In foarte multe locuri din lume situatia e fix la fel ca a noastra, cu mici variatiuni. Dar sunt si tari unde viata e incredibil de ieftina si de frumoasa din acest punct de vedere.

Problema vietii din ce in ce mai scumpe nu e de data recenta, o aveam si inainte, chiar daca banii nu erau asa de multi ca astazi si nici nu se faceau asa de rapid, dupa cum au constatat multi. Numai ca astazi resimtim impactul mult mai puternic pentru ca avem si pretentii mai mari, vrem sa avem mult mai multe lucruri, comerciantii vor profit inainte de toate ca sa supravietuiasca pe o piata concurentiala si foarte greu de gestionat daca nu ai capital suficient.

Din fericire, analizand cu atentie nivelul de trai din diverse tari, descoperim ca putem sa ne mutam linistiti in multe locuri in care viata e ceva mai simpla si e mai usor sa te descurci, cel putin la nivel financiar. Care ar fi aceste tari? Le veti descoperi mai jos alaturi de cateva exemple legate de cheltuieli pe care va fi usor sa le „suportati”.

1. Ecuador. Este lejer printre cele mai ieftine tari din lume unde poti sa traiesti linistit pana la adanci batraneti. Chirie, cumparare de apartamente, case, costurile cu angajarile, cina, toate sunt foarte mici in comparatie cu ce avem astazi in alte tari. Nu trebuie sa ne lasam pacaliti insa de viata mai ieftina si de preturile mici din Ecuador, traiul este unul decent si numai bun pentru orice tip de cetatean. Masinile noi sunt o banalitate, multe masini sunt fabricate in Ecuador, cam toata lumea are telefon mobil, unu sau doua, conexiunea la internet exista si ea.

La restaurant ai mancare de calitate si nu platesti mai mult de 50 de dolari pentru o cina in doi, cu tot cu bautura inclusa. Pe an poti sa traiesti fara probleme cu mai putin de 20.000 de dolari si nici nu e nevoie sa muncesti foarte mult pentru a castiga acesti bani. Si daca vrei sa ai de toate Ecuadorul e alegerea potrivita, cu 2.000 de dolari pe luna ai deja luxul pe care ti-l doresti, in limite normale, evident, un taxi costa cam 1.50 dolari si 3.50 dolari per kilometru parcurs, pe cumparaturi dai cam 400 de dolari.

2. Peru. Daca iti place mult America Latina in Peru vei gasi preturi bune si o viata linistita, cu bani suficienti, fara cheltuieli mari. Spre deosebire de SUA, costurile cu mancarea, transportul, hainele sunt foarte mici. Cu 1.000-1.900 de dolari lunar cat ai castiga acolo traiesti foarte bine si te bucuri de tot ce iti doresti. Cumparaturile se fac de obicei din magazinele micute de cartier, unde ai de toate si la preturi mici, de la producatori. O masa in oras, cateva cumparaturi pentru acasa si niste investitii in ceva pentru tine nu te vor costa mai mult de 300-400 de dolari.

3. Bolivia. Ne mutam si in America de Sud, unde descoperim Bolivia. Desi te costa putin sa traiesti in aceasta tara, ai tot ce iti trebuie si acces la lucruri moderne, la servicii de calitate. In cartiere bune ai chirie de 200-400 de euro, masa in oras te costa in jur de 5 dolari pe persoana, cumparaturile saptamanale te duc undeva in jur de 20 de euro. Bugetul lunar pe care l-ai putea avea la dispozitie ca sa te descurci fara probleme acolo ar fi de de 800-1.000 dolari. Internetul de mare viteza nu lipseste, si la tot pasul au magazine cu de toate, doar bani ai suficienti, nu?

4. Cambodgia. Tara din Asia de Sud-Est este campioana la preturi mici si la viata foarte ieftina pe care o traiesti cum doresti acolo. Cu un turism puternic, care a reusit sa o ridice foarte mult din punct de vedere economic, Cambodgia te intampina si cu temple antice, palate regale, calugari si plaje deosebite, insule neatinse de om. Cu 1.000 de dolari pe luna un cuplu in varsta, pensionari, pot trai linistiti, electricitatea costa undeva in jur de 80 de dolari pe luna, cablul tv doar 5 dolari, apa pana in 10 dolari, gunoiul colectat zilnic doar doi dolari. Chiria e rezonabila, cumparaturile sunt destul de ieftine daca le faci cand sunt si ceva promotii. Calitatea vietii este foarte buna in Cambodgia, te bucuri de toate facilitatile posibile si de servicii de calitate la tot pasul pentru un buget redus in fiecare luna.

Exit mobile version