Site icon RATB

Tarile ravasite de conflicte si de razboaie unde luptele par sa nu se termine niciodata

Pe glob sunt tari unde luptele si razboaiele au fost si vor ramane parte din realitatea de zi cu zi

Ce isi poate dori orice cetatean intr-o lume moderna? Pacea si intelegerea, astea ar fi cele mai importante dorinte. Numai ca pacea e foarte greu de obtinut cand ai conflicte mocnite care stau sa izbucneasca iarasi oricand sau cand ai razboaie si conflicte civile care par sa nu se mai termine.

In lume, si la ora actuala, sunt multe zone unde pacea e un ideal prea indepartat si unde frica si luptele permanente sunt noua realitate de zi cu zi…

Daca iti inchipui ca intr-o lume civilizata si moderna, in secolul 21, peste tot avem pace si liniste, te inseli. Trebuie doar sa te gandesti la Ucraina sau la Irak, Siria, si iti vei aminti cu siguranta de toate razboaiele de acolo sau de conflictele sangeroase despre care au relatat toate marile televiziuni din lume.

Sunt asa numitele zone rosii de pe glob, unde razboiul face parte din noua realitate si unde nu se stie niciodata cum vor excalada lucrurile. Daca in unele tari razboiul si conflictele mai iau o pauza sunt si tari si locuri unde razboiul si luptele nu se mai opresc, spre disperarea autoritatilor si a oamenilor de acolo.

Afganistan. Nu ai cum sa nu fi auzit de Afganistan si de conflictele de acolo. Din 2001, americanii au inceput sa desfasoare diverse operatiuni in Afganistan pentru a pune capat unor conflicte vechi intre talibani si afgani, dar si pentru a reface ordinea in tara la nivel institutional. Au fost trimise si trupe pentru protectia civililor de atacurile talibanilor, a fost ajutat si guvernul afgan sa isi consolideze pozitia in tara. Cu toate interventiile si misiunile, conflictele au continuat sa aiba loc in Afganistan. Razboiul din Afganistan este unul dintre cele mai lungi si mai sangeroase care s-a intamplat vreodata in lumea moderna.

Irak. In Irak doar daca ne uitam la istoria tarii vedem ca razboiul a fost o constanta. Acolo am avut Al Doilea Razboi kurdo-irakian, Razboiul Iran-Irak, Razboiul din Golf. Si nu a fost de ajuns. In 2003 americanii au invadat Irakul pentru a da jos guvernul lui Saddam Hussein, lucru pe care l-am putut urmari cu totii, odata ce razboiul izbucnit si-a atins tinta. A fost si razboiul civil, in care Statul Islamic al Irakului si Levant, ISIS, au inceput sa cucereasca portiuni mari din Irakul de Nord. Peste jumatate de milion de irakieni si-au pierdut viata acolo din 2003 pana in 2011.

Siria. Razboiul civil de aici pare sa se prelungeasca la nesfarsit. E o problema care afecteaza intreg globul. Razboiul a pornit de la Primavara Araba si protestele de atunci in 2011. Protestatarii isi doreau distrugerea presedintelui Bashar al-Assad si a guvernului sau. De la proteste civile s-a ajuns la rebeliuni armate, din cauza reactiei dure a autoritatilor din acea tara. Nu a trecut mult si am avut razboi civil care s-a tot prelungit pana in ziua de astazi. Peste 11 milioane de sirieni au fugit din calea luptelor incorecte de acolo, au murit peste 250.000 de oameni si numarul lor se poate apropia lejer de 300.000 sau il poate depasi foarte usor. Incercarile de a obtine o intelegere au tot esuat si razboiul a continuat reusind sa distruga o intreaga tara.

Ucraina. Alta zona rosie de pe glob, Ucraina are in continuare mari probleme. Acolo e o batalie intre Rusia si Occident, intre cei care sunt pentru influenta rusa si cei care vor sa fie cu occidentul. Dupa ce Rusia a anexat Crimea in martie 2014 si a incetat ripostele din Ucraina in septemebrie acelasi an, Ucraina a reactionat si s-a decis din senin in iunie 2015 sa interzica orice zboruri rusesti peste teritoriul tarii, nu a mai cumparat nici gaze de la rusi. In 2017 s-a reaprins conflictul in Ucraina, sub forma Razboiului din Donbass. Si luptele tot continua in Ucrania, pe masura ce Rusia doreste din ce in ce mai mult sa controleze tot ce se intampla in tara cu orice pret…

Yemen. Si in Yemen am tot avut razboi civil din 2015 incoace. Miza era simpla: legitimitatea guvernului de acolo. Cele doua tabere care se tot bat in Yemen sunt cele ce apartin lui Ali Abdullah Saleh si lui Abdrabbuh Mansur Hadi. Atacuri armate mortale au aparut in Yemen si din partea ISIS, Al-Qaeda in Peninsula Araba.

Republica Democratica Congo. Sunt multe conflicte aici, unele datand chiar din anii 1970. Multe au pornit de la insurgenti, de la conflicte locale care nu s-au mai „stins” nici pana acum. Peste tot poti da de grupuri armate, turistii nu prea se aventureaza acolo pentru ca poti fi oricand in mijlocul unei dispute intre doua tabere care nu se feresc sa foloseasca si munitie ca sa isi impuna punctul de vedere.

Republica Centrafricana. A avut parte de rebeliuni, de conflicte militare de-a lungul timpului, a fost ravasita de probleme economice, avand o instabilitate accentuata la nivel national. Razboiul civil cel mai recent a fost unul intre fortele guvernamentale si coalitia de rebeli Séléka. Razboiul a pornit in decembrie 2012, a distrus orase intregi, vinovati fiind rebelii. Mii de civili nevinovati au ajuns sa isi piarda viata din cauza conflictelor de acolo.

Exit mobile version