In multe tari se lucreaza prea mult si se depasesc cele 8 ore legale, in altele prea putin…

Intr-o saptamana un angajat full-time ar trebui sa munceasca, legal, 40 de ore, 8 ore pe zi, cinci zile pe saptamana cu doua zile de odihna. Saptamana de lucru e testata si implementata deja in multe tari, a fost testata si in Romania, prima firma care a avut un astfel de program a fost agentia de marketing on-line WebDigital, in 2016, aplicandu-se conceptul SCRUM. Insa lejeritatea in privinta orelor de munca lucrate anual si saptamanal nu e la fel in toata lumea. Sunt tari unde se lucreaza prea mult si tari unde se lucreaza ceva mai putin.

Romania era in 2020 pe primul loc in UE… la numarul de ore lucrate saptamanal, aveam 40.3 ore, eram departe de bulgari, cu 39 de ore si de sloveni, cu 38.9 ore, de greci, cu 37.9 ore. In continuare in tara noastra se lucreaza cu mult peste cele 40 de ore, multe ore suplimentare nu se platesc, se lucreaza si sambata si uneori si duminica, chiar daca esti acasa… Insa se poate si mai rau… sau mai bine, dupa cum vom vedea in continuare.

Tarile unde se lucreaza cel mai mult pe saptamana si intr-un an:

Mexic. Mexicul este tara in care se munceste cel mai mult. Un angajat full-time mexican ajunge sa lucreze 48.5 ore pa saptamana, cu o medie anuala de 2.148 de ore. Un sfert din numarul angajatilor din Mexic muncesc si 50 de ore pe stapamana. Castigurile anuale nu sunt deloc multumitoare, salariile medii pentru toate orele de munca prestate depasesc cu greu 16.000 dolari.

Costa Rica. In Costa Rica, desi este o destinatie exotica pentru multi si ai crede ca toate lucrurile sunt roz acolo, numarul de ore de munca pe saptamana este de 48.6. Pe an un locuitor de acolo cu un contract obisnuit full-time ajunge sa lucreze 2121 ore. De multe ori au fost angajati care s-au plans de programul de lucru spartan, dar nimeni nu pare sa tina cont de ei si de plangerile lor, se lucreaza si astazi fix la fel de mult.

Coreea de Sud. Desi nu discutam despre „sora” de Nord, Coreea de Sud se impune prin numarul mare de ore muncite de orice angajat full-time, pe an undeva la 1993 ore in medie. Din 2018, guvernul de acolo a introdus limitari legislative pentru a reduce saptamana de lucru de la 68 de ore! la 40 de ore, cu 12 ore in plus de plata daca se depasesc cele 40 de ore. In continuare in Coreea de Sud se munceste lejer si peste cele 40 de ore fara sa existe de fiecare data si plata aferenta…

Rusia. Pe an rusii lucreaza peste 1972 de ore, cele 40 de ore saptamanal nu prea sunt respectate, dar e Rusia si te astepti la asta. Nimeni nu are curaj sa comenteze, toata lumea e „multumita” sa lucreze pentru binele tarii si conducatorilor care par ca nu prea stiu ce fac de fiecare data.

Grecia. Intr-un an un grec obisnuit cu loc de munca standard, full-time, munceste in medie 1956 ore. Pe saptamana se munceste 41.5 ore, 6.4 procente din numarul total al angajatilor lucrand si peste 50 de ore. Angajatorii greci nu prea reactioneaza la cererile angajatilor si urmaresc sa obtina profituri pentru afacerile lor tipice din turism, alimentatie si alte tipuri de afaceri sezoniere de regula.

Chile. Pe an un locuitor cu job full-time din Chile lucreaza peste 1941 de ore in medie. E ceva obisnuit sa lucrezi peste 50 de ore pe saptamana in Chile, 9.7% din totalul angajatilor se incadreaza intr-un astfel de program.

Israel. 1901, 13 ore, aceasta e cifra la care ne raportam cand discutam despre numarul de ore lucrate pe an in medie in Israel. Pe saptamana un israelian lucreaza in medie 44.4 ore, dar o cincime din numarul total de anagajati full-time depasesc lejer si 50 de ore pe saptamana.

Republica Ceha. Cu peste 1792 ore muncite pe an, Republica Ceha nu avea cum sa nu apara in acest top. 5.7 procente din toti angajatii full-time lucreaza si peste 50 de ore pe saptamana. Plata medie in tara e de 26.962 dolari.

Polonia. Polonezii lucreaza 1792 ore pe an in medie, deci cam la fel ca locuitorii din Republica Ceha. Pe saptamana insa se lucreza 40.9 ore. Peste 6 procente din numarul total de angajati full-time vor lucra si peste 50 de ore in fiecare saptamana.

SUA. Americanii lucreaza intr-un an 1786 ore in medie, cu 11.1 procente din totalul angajatilor full-time muncind si peste 50 de ore pe saptamana pentru salarii insa ceva mai mari decat in multe tari.

Tarile unde se lucreaza cel mai putin pe saptamana si intr-un an:

Tarile de Jos. In Tarile de Jos avem o rata a somajului scazuta, avem venituri foarte mari fata de alte tari europene. In medie un angajat full-time din Tarile de Jos va lucra doar 1380 ore pe an, cu 27.5 ore lucrate per saptamana.

Germania. Germanii lucreaza peste 1388 ore pe an in medie, cu 27.75 ore pe saptamana. Spre deosebire de alte tari europene, in Germania in ultima perioada numarul de ore lucrate anual si pe saptamana a crescut destul de mult, asa ca in prezent se ajunge si se depaseste limita de 1400 ore pe an si 30 de ore pe saptamana in medie.

Norvegia. Desi au multe facilitati si zile libere de la stat, norvegienii tot lucreaza destul de mult daca te gandesti la cat de lejera e legislatia ce tine de munca. Norvegienii angajati vor lucra 1400 ore pe an, in medie, cu 28 de ore per saptamana lucrate efectiv.

Danemarca. In Danemarca vom gasi cea mai mare flexibilitate a muncii daca ne raportam la tarile nordice si la tarile mai dezvoltate din Europa. Danezii vor lucra 1411 ore pe an in medie si 28.2 ore pe saptamana, dar au si vacante, zile de concediu si multe facilitati legate de munca.

Franta. Francezii lucreaza peste 1489 ore pe an, cu 29. 7 ore pe saptamana, sunt destul de nemultumiti de piata muncii si recent au avut si proteste masive legate de varsta de pensionare si de modificarile legislative legate de acest subiect.

Slovenia. Din 2010, slovenii au o legislatie noua legata de munca si e relatiile dintre patronat si angajati. Se lucreaza de atunci aproximativ 1547 de ore pe an in medie, cu 31 de ore pe saptamana lucrate efectiv.

Belgia si Elvetia. In Belgia se lucreaza efectiv 1570 ore pe an, 31.5 ore pe saptamana, in Elvetia avem 1585 ore pe an si 31.75 ore pe saptamana.

Suedia si Austria. Suedia e pusa pe treaba, angajatii lucreaza 1607 ore pe an in medie si 32.1 ore pe saptamana, iar austriecii au 1607 ore lucrate pe an si 32.5 ore lucrate pe saptamana, putin mai multe ore saptamanale lucrate decat suedezii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *