Pedeapsa cu moartea este un tip de pedeapsa controversata in toata lumea. Ea se aplica doar pentru infractiuni foarte grave, crime oribile, si e impusa de stat, in urma unui proces complex. In cele mai multe cazuri, pedeapsa cu moartea se va aplica doar la anumite infractiuni si crime deja stabilite, terorism, crime in masa, crime de razboi, crime impotriva umanitatii, uneori si crime si chiar violuri. Cu toate astea, in regimuri totalitare si in afara lor inca se mai foloseste pedeapsa cu moartea pentru a reduce la tacere disidenti sau a pedepsi detinerea si traficul de droguri de mare risc, dezertarea, lasitatea, crime…

Istoria pedepsei cu moartea este extrem de lunga, nu e o pedeapsa ce apartine vremurilor moderne. In trecut cei care nu respectau normele religioase, care rapeau sau practicau magia erau condamnati la moarte, pedeapsa cu moartea era normala.

In Grecia Antica, pedeapsa cu moartea exista si a fost instituita odata cu legea Draconiana inca din 621 i.Hr. Insusi Platon apara pedeapsa cu moartea, vazand in ea o modalitate de purificare… Spre deosebire de vremuri moderne, in Antichitate pedeapsa cu moartea trebuia sa fie pe masura gravitatii faptelor pedepsite.

Peste secole, pedeapsa cu moartea a supravietuit si am vazut-o in Europa sau America de Nord, cand se punea problema judecarii unei vrajitoare, dar si in zona islamica, cand pedepsea homosexualitatea, in Anglia, cand era pedeapsa preferata pentru executiile in masa. Executiile in public au devenit parte din viata cotidiana in deceniile urmatoare.

In prezent, peste 112 tari au abolit pedeapsa cu moartea, adica doua treimi din intreaga planeta nu mai discuta despre asa deva. 55 de tari inca au pedeapsa cu moartea, asta raportat la anul 2021/2022 cel putin. SUA, anumite regiuni, Iran, Arabia Saudita, Japonia, Somalia, Sudanul de Sud, Republica Democratica Congo sunt doar cateva exemple de state unde se aplica inca pedeapsa cu moartea. In 2021, peste 2000 de pedepse cu moartea au fost puse in practica in toata lumea.

Desigur, Iranul e cel care executa pe banda rulanta, urmat de Egipt sau Arabia Saudita, Somalia. Ca sa nu mai discutam despre China, unde sunt cam 1.000 de executii despre care nu prea se discuta. In SUA, China, Vietnam pedeapsa cu moartea inseamna injectie letala, in Arabia Saudita e vorba simplu de decapitare, ca pe vremuri. Restul tarilor aflate le lista statelor care inca mai aplica pedepse cu moartea ori spanzura, ori impusca pur si simplu oamenii judecati si condamnati la pedeapsa capitala.

In SUA, cele mai cunoscute state unde avem pedeapsa cu moartea activa sunt: Alabama, Arizona, California, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Lousiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Carolina de Nord sau Ohio, Oregon si Oklahoma, Pennsylvania, Carolina de Sud si Dakota de Sud, Texas, Utah, Tennessee. Texas, Oklahoma si Florida, Virginia s-au folosit de pedeapsa cu moartea cel mai mult dintre toate statele americane.

Din cele 55 de tari care inca nu au scos pedeapsa cu moartea, noua o folosesc doar pentru crime serioase, crime in masa sangeroase si crime de razboi, 22 inca o au, insa nu au folosit-o deloc de mai bine de 10 ani. Din perspectiva executiilor, China e pe primul loc, in 2022 au fost raportate 883 executii in toata lumea, cel mai mare numar din 2017 pana in prezent. In 52 de tari au fost date peste 2016 pedepse cu moartea doar in 2022.

La final de 2022, 28.282 indivizi din toata lumea primisera pedeapsa capitala si asteptau sa fie executati sau fusesera executati deja. Mai grav este ca mii de prizonieri asteapta ani sau decade pana sa ajunga la executie si sunt supusi unor chinuri groaznice.

11 tari din lume executa pe banda rulata si sunt consecvente an de an, nu se dezic. China, Egipt, Yemen, Vietnam sau SUA se afla pe lista neagra, alaturi de clasicele Iran si Iraq, Arabia Saudita. Coreea de Nord pare ca foloseste si ea pedeapsa cu moartea, dar nu se stie exact cum si cati oameni sunt omorati anual.

Avem si cazul tarilor care nu folosisera deloc pedeapsa cu moartea de ani si in 2022 au inceput sa o puna in aplicare. Aici discutam despre Bahrain, Comoros, Laos, Nigeria si Coreea de Sud.

Executiile motivate de posesia si traficul de droguri au crescut in 2022 in toata lumea, am avut peste 325 executii si pedepse capitale aplicate. Unde? In Iran, 255, 57 in Arabia Saudita si 11 in Singapore.

6 tari au reusit sa aboleasca pedeapsa cu moartea la nivel penal in totalitate sau partial inca din 2022. 4 au scos din discutie pedeapsa cu moartea definitiv mai nou, Kazakhstan, Papua Noua Guinee, Sierra Leone Africa Centrala, dar Guineea Ecuatoriala si Zambia inca o mai lasa de rezerva pentru crimele serioase si foarte grave, cu rezultate groaznice. In aprilie 2023, in Malaezia s-a renuntat la pedeapsa cu moartea pentru 11 crime serioase, inclusiv pentru crima si terorism. La fel a procedat si Ghana in 2023, in totalitate a fost eliminata.

Arabia Saudita iese mereu in evidenta pentru ca foloseste mereu decapitarea… cu sabia ca pedeapsa cu moartea. Aici nu se poate discuta de abolire nici peste 10 ani sau 20 de ani… Brazilia, Chile, Peru au inca pedeapsa cu moartea, dar se aplica la crime serioase si dupa un proces complex de judecata.