Site icon RATB

Tehnici interesante de parenting modern

Parenting-ul modern e despre tine si copilul tau dincolo de informatii si ideile din carti

Sa fii parinte in ziua de astazi este destul de dificil. Mai ales daca esti si la primul copil si nu ai experienta primul lucru pe care il vei face va fi sa iti cumperi cat de multe carti de parenting poti si gasesti pe rafturile librariilor. Parenting-ul e despre cresterea si educarea copiilor de catre parinti, insa nu se limiteaza doar la aceste aspecte.

A fi parinte este deja un job full time pe care il inveti din mers. Nimeni nu te poate pregati in totalitate pentru viata de dupa nastere, cand esti 24 din 24 alaturi de micut. Din fericire sunt cateva tehnici de parenting modern care te vor ajuta enorm in incercarea de a devenit parintele perfect sau un parinte model.

Pana la dezvaluirea tehnicilor de parenting modern e bine sa stii ce anume este parenting-ul. Dincolo de definitia pe care o ai deja, parenting-ul este mai simplu de inteles daca iti explicam ce nu este.

Nu e despre cat mai multe carti citite si puse in biblioteca, nu te ajuta cu nimic sa citesti si sa tot citesti ce spun altii, sa vezi experientele altora. Experienta ta e unica si nu se va compara cu nimic ce vezi in carti.

Nu e despre cursuri si ceva conferinte care iti promit sa te faca parintele perfect, care stie sa rezolve orice fel de problema. Poti merge la ele, nu te opreste nimeni, insa in realitatea ta, cea pe care o vei avea dupa ce ai micutul, nu prea vei putea aplica mare lucru din ce auzi acolo.

Nu e despre libertate totala pentru copil. Parenting-ul modern nu isi propune asta, copilul nu poate sa faca ce vrea, cand vrea, cum vrea. Sunt niste limite de trasat si e bine sa stii unde sa le trasezi si cand.

Nu e despre cat de multe poze ai reusit sa pui pe Facebook alaturi de micutul tau si nu e despre copii, e despre parintii care vor sa ii ofere copilului cea mai buna educatie si un mediu in care sa se simta in siguranta si cat mai bine.

Si totusi ce este parenting-ul? Cand spui parenting te gandesti la reactia ta, ca parinte, in functie de modul de a fi al micutului, de anumite asteptari sau de problemele pe care le au ei in viata lor atat de „colorata”. Este si despre pregatirea pentru o viata care nu va fi niciodata prea roz.

In parenting-ul modern avem deja cateva metode inovatoare de parenting care pot sa ne transforme in timp in parintii care iau de fiecare data cele mai bune decizii pentru micutii lor.

Parenting instinctiv. Familia de astazi nu mai seamana cu vechea familie. Vremurile ne obliga la adaptare, la schimbari din mers si tocmai acest lucru urmareste si metoda instinctiva. Fiecare parint ia deciziile pe care le crede corecte pentru micuti, se bazeaza pe instinct si pe ceea ce a invatat din perioada copilariei sale, pana la urma.

Si e si cea mai simpla metoda de parenting, te bazezi pe instinct si pe experienta ta si incerci sa gasesti la fiecare moment cea mai buna cale spre educatie si spre formarea personalitatii micutilor.

Parenting tip elicopter. In ultimii ani popularitatea acestei metode a crescut. Interactiunea dintre parinte si copil este una foarte importanta, este destul de frecventa cand se aplica aceasta metoda. De multe ori poate fi atat de intensa metoda incat se limiteaza interferentele, parintii tind sa fie exact ca un elicopter, care sta mereu deasupra unui punct important.

E si un risc aici mai ales daca parintii sunt prea dominanti si vor sa aiba control total asurpa copilului. Cei mici ajung sa stea intr-o bula din care vor iesi cu greu.

Parenting care implica atasamentul. Singurul obiectiv al acestei metode este dezvoltarea unei relatii, conexiuni emotionale intre parinte si copil. Ambii parinti trebui sa fie sensibili la emotiile copiilor, si copiii ar trebui sa fie in stare sa isi exprime emotiile si de aici conexiunea emotionala. Metoda de fata asigura o relatie sanatoasa parinte-copil.

Nevoia de atentie constanta se transforma intr-un atasament puternic. Parintele ajuta copilul sa ajunga o fiinta sigura pe ea si care se poate descurca in orice scenariu. Unii adepti ai metodei bazate pe atasament sunt si adepti ai home schooling-ului.

Parenting narcisistic. E o metoda destul de controversata de parenting modern. In cea mai mare parte a timpului parintii se gandesc doar la nevoile lor si vor sa aiba totul rezolvat, pus la punct in jurul copilului. Parintii isi motiveaza copilul zi de zi, copilul poate simti la un moment dat presiunea, dar e spre binele sau. Ideea este ca parintele care foloseste deja aceasta metoda nu se va lasa deloc pana cand nu isi atinge obiectivele parentale.

Pentru el realizarile sunt cele mai importante, nimic nu mai conteaza, trebuie sa ajungi la ele. Parintii ajung sa se vada pe ei in copii, multi isi considera copiii un fel de versiune 2.0 a lor. Ce nu reusesc ei sa realizeze vor sa vada la copiii lor. E nevoie de un mecanism de control de multe ori ca sa limitam efectele acestui tip de parenting, pentru a nu se ajunge la situatia in care copiii nu prea mai au nici cum sa isi indentifice propriile pasiuni.

Parenting pozitiv. In cazul acestei metode totul se bazeaza pe „responsabilizarea” copiilor. Parintii au atitudini pozitive, ajutorul neconditionat este acordat oricand doar pentru ca micutii sa poata obtine cele mai bune rezultate in orice circumstante. Implinirea totala e pe ordinea de zi, in fiecare zi, dar si actualizarile de sine sunt foarte importante in metoda parentingului pozitiv.

Stima de sine a copilului este mai usor construita prin metoda descrisa, interesele copilului sunt mai presus de orice, la fel si gasirea celor mai bune variante de rezolvare a problemelor mentale. Asa micutii vor sti de la varste fragede cum sa faca fata unor consecinte ce deriva din propriile actiuni.

Exit mobile version