Sa fii parinte astazi este mult mai greu decat in trecut. Ai atat de multe provocari de depasit, atat de multe necunoscute si obstacole incat te vei simti coplesit la un moment dat. Si la toate astea se adauga si tehnologiile moderne care au schimbat total relatiile parinte-copil si le-au adus la un nivel la care nici nu te gandeai in urma cu 20 de ani.
Tehnologia este buna si trebuie sa existe in viata noastra. Nimic de argumentat aici. Dar cand tehnologia este deja mult prea prezenta in viata noastra si ajunge sa puna stapanire pe noi, parintii, atunci lucrurile se schimba radical. Psihologii au atras atentia de multe ori in ultimii ani ca relatia parinte-copil a suferit niste mutatii pe care nimeni nu le anticipa si pe care cu greu le putem preveni.
Aceste mutatii nu vor ramane la stadiul pe care il vedem astazi, vor deveni si mai periculoase pentru relatia din ce in ce mai “ciudata” dintre parinte si copil, mai ales ca lumea virtuala tinde sa acapareze din ce in ce mai mult realitatea in care traiesc si parintii, si copiii… Cum a influentat tehnologia parentingul in ultimii ani? Iata cateva posibile raspunsuri la aceasta intrebare.
Social media si nesiguranta. Social media stim deja ca are un impact urias asupra dezvoltarii copiilor. Dar aceleasi retele de socializare ii pot afecta si pe parinti. In timp, parintii dependenti de retelele de socializare ajung sa aiba impresia ca sunt urmariti mereu de catre cineva, ca sunt judecati pentru tot ceea ce fac. In momentul in care parintii vad o versiune idealista a ceea ce inseamna sa fii parinte pe retelele de socializare incep sa isi puna intrebari serioase in legatura cu alegerile facute pentru copiii lor. Cu cat parintele este mai atras si mai „implicat” in tot ce tine de social media, cu atat va avea din ce in ce mai multe dubii si o nesiguranta mai mare legata de modul in care isi creste propriul copil.
Cel mai bun prieten al copilului tau. Nu e deloc in regula sa fii prieten cu al tau copil in on-line, sa arati mereu lucrul asta si sa postezi fotografii in care copilul este deja „prietenul tau cel mai bun”. E un fel de incercare a parintilor de a sterge cu buretele timpul petrecut departe de copil, la job, inchisi intr-un birou, printre zecile de sarcini de indeplinit. De la o figura autoritara, cel care decide ce e bine pentru copil, s-a ajuns la un parinte „prieten” care isi doreste o relatie cat mai buna cu un copil care oricum il percepe cu totul altfel din moment ce nu se afla mereu alaturi de el in momentele importante. Parintii moderni ar trebui sa renunte la aceasta abordare si sa revina la relatia normala parinte-copil, sa renunte la relatia afisata in on-line de „prieten cel mai bun” cu al lor copil pentru a nu afecta si mai mult viata virtuala a acestora si pe cea din realitatea pe care o traim cu totii.
Implicare totala in viata copilului. Spre deosebire de vremurile trecute, parintii de astazi sunt extrem de implicati in vietile copiilor. On-line-ul ajuta foarte mult si ii determina sa fie si mai dependenti de a sti ce face copilul in orice moment. Copiii nu mai au sentimentul de independenta din trecut, parintii ajung in aceasta situatie pentru ca vor sa respecte toate regulile posibile, chiar si pe cele inexistente, ca sa fie parinti mai buni. De foarte multe ori parintii ii imping pe copii sa aiba performante foarte bune la scoala, in orice, socializarea este pe plan secund mereu si asta nu e bine deloc. Parintele-elicopter este tot mai prezent in parentingul modern si asta e un semn rau pentru viitorul copiilor, care nu vor mai reusi sa se descurce singuri atat de bine precum o faceau generatiile anterioare.
Parintii au devenit detectivi si au instrumente foarte performante de urmarire. Pe de o parte, da, e un lucru foarte bun sa poti sa localizezi copilul mereu, sa stii unde e si ca e in siguranta. Dar de multe ori se merge prea departe si asta din cauza tehnologiilor moderne tot mai sofisticate. Pentru multi e o modalitate de a se linisti, mai ales pentru cei care sufera de anxietate si de teama pentru siguranta propriului copil. Si cu cat tehnologia va evolua si vom avea tot mai multe instrumente de monitorizare, cu atat parintii vor fi mai tentati sa fie detectivi de ocazie.
Atentie mai mare la ce fac copiii in on-line. Astazi copiii sunt in pericol in permanenta cat se afla in mediul on-line si interactioneaza cu necunoscuti. Daca in trecut parintii erau linistiti si supravegheau copilul la joaca afara, in casa si cam atat, in prezent parintele simte o presiune enorma mai ales daca are un copil ceva mai mare, cu un dispozitiv mobil pe mana sau un calculator. Implicarea parintelui in urmarirea vietii on-line a copilului trebuie sa fie extrem de mare si de stricta din toate punctele de vedere, atentia trebuie sa fie sporita la orice fel de interactiuni si comportamente.
Parintii si copiii au relatii din ce in ce mai reci din cauza „deconectarii” de la realitate. Si parintii, si copiii ajung sa stea cu orele in fata ecranelor si sa uite complet unii de altii. Parintii trebuie sa incerce din greu sa refaca relatiile cu ai lor copii, mai ales ca toata lumea depinde tot mai mult de on-line. Parintele are nevoie sa comunice cu al sau copil, sa il ajute sa aiba o inteligenta emotionala mai buna, sa se controleze mai bine cand vine vorba de emotii si de sentimente, de reactii. In loc sa ii incurajeze sa stea afara, parintii isi lasa tot mai des copiii in fata ecranelor si uita complet de ei, un lucru extrem de nociv pentru dezvoltarea lor.