
Cum va arata bucataria viitorului? Diferenta mare fata de ceea ce vedem astazi in bucatariile moderne nu va fi. Nu vom avea gatit la o apasare de buton, cu siguranta, bucatarul din noi are timp sau mai are timp sa se joace cu tot ce are in bucatarie si sa isi gandeasca cele mai tari preparate.
Elementele de baza dintr-o bucatarie raman, insa se vor imbunatati celelalte lucruri, electrocasnice, eficienta gatitului, procesul de pregatire a mancarii. Cele mai noi tehnologii isi vor face loc treptat in bucatariile noastre si vor avea un rol mai important decat credeam.
Intr-o bucatarie a viitorului eficienta si simplitatea sunt pe primele locuri, sunt foarte importante indiferent ca esti profesionist sau bucatar amator. Si asta pentru ca in bucatarie nu vrei sa petreci prea mult timp, dar vrei sa gatesti de placere si sa ai cu ce te „juca” pentru a avea cele mai tari preparate facute vreodata. Bucataria este pana la urma un teren de testare, de incercari, si ca sa ajungi la performante ai nevoie si de multe lucruri high-tech in jurul tau.
Bucatariile viitorului nu vor fi neaparat pline de fel de fel de fire si echipamente interconectate, nu vom avea brate robotice sau cine stie ce ajutoare neasteptate, Inteligenta Artificiala care sa faca totul pentru noi. Nu. Omul va fi in continuare cel mai important actor, mancare va fi facuta tot de noi, doar ca ne vom baza pe niste tehnologii de ultima generatie care reusesc sa transforme gatitul intr-o adevarata joaca.
Ce tehnologii deja prezentate pe la targuri de gadgeturi sau folosite in mod curent prin anumite parti ale lumii vom vedea in bucataria viitorului si cum o vor transforma? Aflati raspunsul la intrebari in randurile de mai jos.
Suprafete de gatit interactive. Dintre toate inovatiile pe care le vom vedea in bucatariile moderne din viitor mai repede decat ne-am gandit vreodata, aceste suprafete sunt cele mai interesante. Spunem adio cuptorului conventional si ne pregatim sa folosim plite cu inductie interactive. Ca sa putem incalzi diverse preparate sau sa ne ocupa de pregatirea lor componentele magnetice ascunse sub suprafete se ocupa de incalzire prin inductie.
Insa in loc sa incalzim doar suprafetele de sub oale, tigai incalzim toata tigaia, oala, deci gatim mai rapid isi mai bine, mai uniform. Si frumusetea este ca pe o plita cu inductie interactiva poti sa pui tigaia, oala oriunde doresti, nu conteaza unde o pui, ai caldura de care ai nevoie imediat.
Un proiector unde ai retete si tot felul de trucuri legate de bucatarie va exista in apropierea plitelor moderne din viitoare bucatarie de top. Fara hartiute, fara lipsa spatiului de pe suprafetele de gatire, cam asa va arata noua bucatarie moderna in care te vei simti ca intr-un restaurant de cinci stele.
Frigidere smart. Multi designeri de electrocasnice sunt de parere ca frigiderele asa cum le stim astazi vor fi istorie complet in viitor. In locul lor vom avea containere de racire cu inductie pe rafturi cu inductie pentru a raci tot felul de ingrediente esentiale in bucatarie. Pui containerul respectiv pe o masa cu inductie pentru racire si ai mancarea racita instantaneu.
Frigiderele viitorului vor fi mult mai mari, nu prea vor mai arata a frigider, mai degraba a dulapuri pe care nici nu le vei observa si care te vor ajuta sa stii mereu si ce e in ele. Frigiderul smart stie in orice moment ce e in el, dar asta fara niciun fel de interactiune. Scanarea unor coduri de bare direct in frigider sau senzori de presiune de pe rafturile frigiderelor, iata care vor fi modalitatile de identificare rapida a alimentelor sau a ingredientelor din interior.
Blaturi din portelan si din quartz. Blatul e usor de curatat, se lucreaza mai usor pe el, nu ai nici probleme de stabilitate, asa cum se intampla adesea in cazul meselor. Granitul si marmura sunt cele mai folosite materiale in prezent si le vedem cam la toate blaturile. Totusi bucataria viitorului va avea blaturile doin portelan si din quartz.
Blatul din quartz e foarte popular astazi si reuseste sa imbine tot ce a facut omul cu un ceva ce exista de la natura. Se combina quartz si rasini pentru a putea avea un material la fel de rezistent precum granitul, dar cu rezistenta mare la orice tip de impact. Se lucreaza usor cu aceste materiale, portelanul nu se zgarie, nu se arde, nu se pateaza, nu raman amprente pe el.
Frigere si congelatoare integrate pe o coloana sau separate. Se pot instala separat sau impreuna, in functie de cum ai nevoie. Abordarea e modulara tocmai pentru a se potrivi intr-o bucatarie a viitorului care nu e atat de aglomerata si in care ne putem misca in voie, care se poate configura cum dorim.
Temperaturile ideale sunt setate pe trei zone de racire, sunt si zone care au temperaturi setate in functie de ce doreste clientul. Cu acest tip de electrocasnice nu numai ca te bucuri de un spatiu mai mare pentru bucataria ta, dar ai si cele mai bune modalitati de pastrare a alimentelor in perfecta stare.
Cu senzori, inteligenta artificiala si legatura permanenta la Internet, noile frigidere si congelatoare pentru bucataria viitorului vor fi de incredere si te vor atentiona chiar si atunci cand ai tinut prea mult timp la rece anumite ingredient si alimente.