Multe tehnologii din prezent ne aduc cu un pas mai aproape de viitor

Nu trece o luna in care sa nu auzim despre noi inovatii in materie de tehnologie si despre noi gadgeturi sau tehnologii moderne care vor sa revolutioneze lumea in care traim. E firesc sa fie asa, tehnologia evolueza, mereu apar idei noi care sunt puse in practica si pe care le adoptam imediat si le integram in viata noastra.

Multe dintre inovatiile din prezent par a fi desprinse din filme S.F. si ne proiecteaza intr-un viitor nu foarte indepartat, in care vom fi ajutati din ce in ce mai mult de tehnologii exceptionale.

Daca te intrebi cum va arata viitorul e suficient sa arunci o privire pe revistele de specialitate, care urmaresc toate aparatiile si noutatile din domeniul tehnologiei.

Nu ai cum sa nu remarci multitudinea de variante si numarul din ce in ce mai mare de inventii care simplifica si mai mult viata noastra, o duc la un alt nivel. Tehnologiile din prezent sunt inspirate de viitor, de o lume in care totul va fi mai usor si mai simplu pentru noi, o lume in care vom rezolva mai multe intr-un timp mai scurt.

Si nu e o intamplare ca se intampla acest boom al tehnologiilor chiar in 2020 si in anii ce vor urma. Tehnologia si dezvoltarea sa au ajuns la un nivel la care orice ti-ai propune poti sa faci pentru ca ai si oameni care stiu ce e important pentru viitor si sunt in stare sa gandeasca viitorul in materie de tehnologii moderne.

Avand aceste element la dispozitie nu ai cum sa nu te lansezi intr-o incercare de cucerire a unor noi teritorii si de testare a limitelor pe care le poti atinge cu ajutorul tehnologiilor.

Sunt deja cateva inovatii si inventii care ar putea schimba radical viitorul la care ne gandim astazi si pe care nu il vedem prea roz. Desi par ciudate si desprinse din cartile S.F. inovatiile si inventiile vor redefini viitorul si il vor transforma intr-o realitate pe care o vom cauta si la care vom aspira cu fiecare zi care trece.

Productia in masa de masini zburatoare, Japonia. Daca te-ai uitat mult la filme S.F. ai vazut ca orasele viitorului au taxiuri zburatoare, nu mai stai la coada la intersectie, poti sa ajungi mai rapid unde vrei si ai un mijloc de deplasare foarte rapid. Dezvoltatorii japonezi vor sa aduca masina zburatoare in realitatea viitorului apropiat cu ajutorul dronelor-taxi.

Masinile viitorului vor ateriza si vor decola pe verticala, exact cum se intampla in cazul elicopterelor, viteza maxima atinsa va fi de 125 kmh. Poate cel mai important efect al aparitiei masinilor zburatoare va fi traficul mai putin intens din marele orase si mai putin stres in timpul condusului.

Masina zburatoare va fi solutia cea mai buna pentru toate categoriile de soferi si pentru afaceri, livrarile vor fi mai rapide, mai sigure, accidentele vor fi evitate, masina va fi mai usor de condus mai ales ca nu mai ai drumuri proaste si sosele pe care nu prea poti merge cum vrei.

Zone rezidentiale proiectate 3D, Texas. Prima casa proiectata 3D o gasim in Texas. Daca la o casa normala lucrezi luni, poate ani, casa respectiva din Texas a fost terminata in 24 de ore si a costat mai putin de 4.000 de dolari. A fost un experiment reusit si un pariu care a oferit companiei ce a avut curajul sa faca asa ceva unda verde pentru folosirea tehnologiei de printare 3D pentru cladiri.

Deja sunt planuri mari pentru proiectarea de case la foc automat si pentru printarea lor rapida. Unde vom vedea astfel de case si cartiere? Dincolo de zonele bogate de pe glob, care isi vor permite aceasta folosire a tehnologiei intr-un mod revolutionar, casele printate 3D vor aduce un plus de confort si siguranta in tarile sarace din America de Sud sau din alte locuri de pe glob unde oamenii nu au unde sa stea, nu au case in adevaratul sens al cuvantului.

Haine pe care le putem purta indiferent de vremea de afara. Oamenii de stiinta preocupati de haine si de purtarea lor in diverse conditii, fara a le mai schimba mereu in functie de anotimp, au gasit solutia perfecta: un material care merge purtat si cand e foarte cald, si cand e foarte frig.

Materialul inteligent care se afla deja in dezvoltare monitorizeaza schimbarile de temperatura si ofera izolare mai buna cand e frig, izolare redusa cand e mai cald. Modul sau de functionare e pasiv. Nu trebuie sa faci ceva la el, sa setezi ceva pe undeva, te imbraci cu hainele obtinute din el si mergi unde doresti fara sa te mai gandesti la ce vreme e afara si cat de rece sau de cald e.

Doamnele si domnisoarele vor fi incantate si vor economisi destul de mult odata ce vor exista si colectii de moda bazate doar pe acest material minunat.

Drone in loc de modele la prezentarile de moda. Primul brand din moda care a folosit drone la prezentari de moda a fost Dolce & Gabbana. La inceput dronele au aparut la prezentari de genti, in 2018 manechinele au fost secondate de drone si au purtat rochii si alte outfit-uri. Acum e doar o modalitate inteligenta de a atrage atentia, dar in viitorul apropiat manechinele vor fi inlocuite complet de drone si chiar de roboti care vor defila pe catwalk.

Manusile speciale pentru oamenii cu probleme de vedere care ii ajuta sa „vada” operele de arta. In Praga, in 2018, am avut o expozitie de statui in realitate virtuala. Mai toti vizitatorii aveau probleme de vedere grave, erau nevazatori. Organizatorii expozitiei au creat mai multe modele 3D ale unor statui celebre, de exemplu l-am avut pe David sau am putut vedea celebra statuie Venus din Milo.

Cu ajutorul unor manusi speciale toti cei prezenti au putut atinge si simti fiecare statuie si si-au dat seama de diferentele dintre diverse materiale, texturi. Fiecare manusa cu realitate virtuala avea zece dispozitive in interior care determinau vibratii in anumite parti ale mainilor in timp ce te interactionai cu o sculptura. Tinta celor care au dezvoltat manusile erau copiii din scolile speciale, care aveau nevoie de ele pentru a „atinge arta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *