Multe dintre tehnologiile prezentului vor fi date uitarii in urmatorii ani

De la Revolutia Industriala pana in prezent tehnologia ne-a dovedit ca se poate reinventa ori de cate ori e nevoie. In tehnologie e o regula: ca sa poti avea ceva nou vechea tehnologie trebuie sa dispara… sau sa se transforme. Asa se face ca in ultimii ani am spus „pa!” casetofoanelor portabile, VCR-urilor, televizoarelor CRT, monitoarelor CRT si multor alte tehnologii revolutionare la vremea lor.

La cum evolueaza tehnologia in prezent in urmatorii cinci sau sase ani vom spune la revedere multor dispozitive sau gadgeturi care astazi par a fi de neinlocuit. E normal sa se intample asa si e parte din evolutia tehnologica rapida la care asistam zi de zi.

Prima data cand apare pe piata o tehnologie noua, un gadget toata lumea se bucura si incepe sa foloseasca produsul respectiv. Doar ca intre timp intervine uzura morala si clientii isi doresc altceva. Tehnologia nu are cum sa stea pe loc, asa ca apar alte dispozitive moderne si cele vechi nu mai sunt in centrul atentiei. Unele se „recicleaza” si reapar pe piata sub o alta denumire, altele dispar pur si simplu.

Nu e nimic anormal in tot acest proces. Evolutia inseamna si disparitia multor tehnologii. Daca vrei sa faci pasi mari spre un anumit tel renunti la multe lucruri din trecut si te concentrezi pe prezent si pe viitor. Asa e firesc si asa e normal sa se intample.

In urmatorii cinci sau sase ani s-ar putea sa asistam la disparitia de pe piata a mai multor tehnologii foarte utile in prezent, dar pe care le-au inlocuit deja sau le vor inlocui multe altele, mult mai eficiente si mai interesante. Descoperiti mai jos o scurta lista a tehnologiilor pe cale de disparitie.

Castile cu fir. Multe companii care produc diverse gadgeturi nu mai au de multa vreme celebrul jack de 3.5 mm pentru castile audio. Nu mai ai poate fidelitatea atat de buna pe care ti-o ofereau castile cu fir, dar vei avea conexiune mai buna, nu se va mai rupe firul, nu vei mai avea cabluri peste cabluri si calitatea sunetului va fi din ce in ce mai buna. Cu toate ca vor disparea poate peste cinci sau sase ani nu vom renunta definitiv la ele, vor mai fi nostalgici care le vor cumpara si profesionisti care le vor aprecia. Dar cam atat. Restul lumii va folosi casti cu Bluetooth, Wireless etc.

Telecomanda si diverse intrerupatoare. Cine mai are nevoie de intrerupatoare si telecomanda cand ai telefon smart si dispozitive smart, asistenti virtuali si inteligenta virtuala. Comanzi totul din Google Home, o „invoci” pe Alexa sau asistentul celor de la Google cand vrei sa aprinzi televizorul, sa aprinzi lumina, de exemplu. Iar intrerupatoarele clasice sunt inlocuite de intrerupatoare smart. Internet of Things va pune stapanire pe casele noastre si tehnologia smart va inlocui tot ce inseamna contact fizic cu diverse gadgeturi de prin casele moderne.

Consolele de gaming. Cum am trecut de la jocuri pe televizor la console de gaming si la jocuri in Realitate Virtuala, asa vom trece de la console de gaming moderne la cloud gaming si vom ramane acolo. Deja avem pe piata doua proiecte puternice de la gigantii IT Google si Microsoft, Stadia, respectiv Project XCloud. Ce inseamna asta pentru utilizatorul obisnuit, pasionat de gaming? Vei putea juca orice fel de joc modern, la o rezolutie multumitoare, pe orice fel de dispozitive. Trebuie doar sa ai o conexiune puternica la Internet si procesor care sa „duca” un joc rulat din Cloud.

Becurile cu incandescenta. Ele vor disparea cu siguranta din moment ce piata becurilor LED este in crestere si tot mai multa lume alege astfel de variante. Becul cu LED va dura mai mult, nu se arde atat de repede, este eficient si da o lumina mai buna, de calitate. Daca mai e si smart, cu atat mai bine, poti face multe lucruri cu el si il poti seta cum doresti, inclusiv culoarea si tipul de lumina oferita.

Tehnologia 2G. Desi inca ne mai bazam pe ea, in viitorul apropiat se va trece le 3G peste tot si tehnologia 2G nu isi va mai gasi rostul. Toate telefoanele moderne o suporta totusi, deci cat va mai exista vei putea sa o folosesti cum doresti. Viteza prea mica la Internet si acoperirea care nu este intotdeauna atat de buna, calitatea apelurilor, iata niste motive serioase pe care companiile le iau in considerare cand se pregatesc de 3G. Deja vorbim de 6G si ar fi normal sa dam uitarii macar 2G si 3G…

DVD-ul/Blu-ray-ul. In urma cu ani buni daca nu aveai un DVD, un CD nu prea puteai stoca informatie. Un DVD Player, un Blu-ray player erau mereu la moda si le gaseai in orice casa. In urmatorii cinci sau sase ani si CD-urile, DVD-urile, Blu-ray-urile vor disparea incet de vreme ce putem downloada tot ce dorim si stocarea se realizeaza deja in Cloud. Mediile de stocare fizice sunt inlocuite treptat de stocarea on-line, de stocarea in Drive, in Cloud, pe servere dedicate, avand capacitati mult mai mari decat un banal DVD sau CD, Blu-ray.

Lasă un răspuns