Site icon RATB

Tehnologii neobisnuite care sunt mai utile decat am fi crezut

Tehnologiile revolutionare pornesc de obicei de la idei simple pentru probleme complicate

Cand spuneai tehnologie acum 20 de ani te gandeai la dispozitive care puteau reda fisiere audio-video, la calculatoare nu foarte sofisticate, poate la dispozitive cu un grad de portabilitate destul de mare. Astazi, cand ne referim la tehnologie imaginatia este singura limita. Tehnologia a evoluat atat de mult incat tot ce poate „nascoci” mintea umana ajunge sa poata fi vazut si in realitate.

In afara de tehnologiile pe care le cunoastem deja si le vedem in jurul nostru au mai aparut si unele ceva mai ciudate, cu potential urias de a schimba viata tuturor in viitor.

O caracteristica a tehnologiei moderne si a inovatiilor tehnologie este flexibilitatea. Practic nu ai limite sa inovezi, sa aduci in realitate ceva ce exista doar in mintea ta. O idee ajunge foarte rapid la ceva palpabil, real si asta pentru ca tehnologia a reusit sa ofere tot ce trebuie pentru cele mai interesante tipuri de produse sau servicii.

Nu mai ai nevoie de foarte multe ore de cercetare, de testare, ai tehnologia care te ajuta de fiecare data si care accelereaza ritmul aparitiei pe piata a unor dispozitive, produse sau servicii cu adevarat uimitoare. Si e bine sa fie asa pentru ca viitorul nostru depinde de aceasta capacitate de adaptare rapida si de inovare pentru a ne face viata cat mai simpla si mai frumoasa.

Ce tehnologii neobisnuite ne-au schimbat sau ne vor schimba viata in perioada urmatoare? O lista cuprinzatoare in randurile ce urmeaza.

Dronele de ajutor… cu mancare si resurse pentru supravietuire. Avem deja multe exemple de dispozitive care sunt utilizate pentru a ajuta oamenii din zone afectate de diverse dezastre. Dar exemplul acesta e diferit. Pouncer este o drona ieftina care este destinata accesului rapid in zone unde a avut loc un dezastru natural, unde nu se poate ajunge cu nimic. Drona livreaza tot ce ai nevoie ca sa supravietuiesti cateva zile, in aripi poate avea mancare pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea, cadrul sau poate fi desfacut si folosit pentru focuri in aer liber.

Iar „captuseala” sa poate fi folosita pentru a face un adapost temporar. Si uite asa o drona se transforma intr-un ajutor nesperat in conditiile in care asistam tot mai des la dezastre naturale si vedem oameni neputinciosi in fata naturii…

Jeleuri pentru… bolnavii de dementa. E o inventie simpla care rezolva o mare problema din lumea medicala: tratamentul dementei. Pacientii cu dementa au problema cu memoria, nu se mai pot descurca de unii singuri, nu mai stiu sa faca lucruri de baza, in casa sau afara. Deshidratarea e marea lor problema, pentru ca nu mai stiu nici sa bea apa.

Jeleurile speciale pentru dementa au aparut dupa un test facut de cel care le-a inventat, in care a folosit Realitatea Virtuala si tehnici care l-au privat de simturile sale de baza ca sa vada ce simt cei care au deja dementa. Jeleurile sunt 90% apa si includ si multe substante pentru a preveni deshidratarea. In loc sa stai cu teama ca nu ai baut suficienta apa, mananci jeleurile preferate si stii ca esti hidratat asa cum trebuie.

Seabin, tehnologia care poate curata oceanele de factorii poluatori. Stim deja ca oceanele si marile sunt poluate puternic. Pentru ca oamenii nu au cum sa curete asa intindere de apa se apeleaza la tehnologie. Seabin este o tehnologie simpla, care actioneaza ca o scurgere, colectand deseuri. Practic cureti rapid apele si nu investesti foarte mult in acest proces.

Nu afecteaza cu nimic nici vietuitoarele din ape si tehnologia este sigura pentru apa si pentru tot ce tine de mediul respectiv. Cantitatile de deseuri colectate nu sunt uriase, insa e un inceput daca vrem sa avem ape mai curate cat de curand.

Extinctor sonic. In 2017 oamenii de stiinta de la Universitatea George Mason incercau sa gaseasca o cale mai eficienta de a stinge un incendiu. Asa au ajuns sa descopere ca sunetele cu o anumita frecventa pot sa stinga rapid orice foc izbucnit in interior. Pe viitor tehnologia care e in dezvoltare poate fi utilizata atunci cand nu ai apa suficienta si vrei sa salvezi vietile mai rapid, fara a avea neaparat acces la un hidrant.

Embrioni artificiali. Embriologii de la Universitatea Cambridge lucreaza de ceva timp la crearea unor embrioni din celule stem. Ei au descoperit ca mai multe celule stem puse impreuna in pozitia corecta pot sa comunice si sa se alinieze precum o fac celulele dintr-un embrion. Aceasta aranjare rapida celulara poate fi primul pas spre crearea unor embrioni artificiali, sintetici care nu vor avea nevoie de sperma si de ovul pentru a exista. Viitorul? Embrioni umani artificiali.

Airbag pentru solduri, pentru batrani. In multe cazuri batranii ajung sa cada si sa isi fractureze soldurile. Un airbag care se poate purta ca orice haina ii va feri de orice fel de probleme odata ce au cazut. Se umfla si detecteaza orice soc. Inainte ca persoana sa atinga solul are deja protectia activata si poate sa treaca fara probleme peste o cazatura mai serioasa. O solutie simpla plecata de la masinile care au astfel de protectii deja instalate in volan si care se activeaza atunci cand masina se loveste puternic de un obiect, de masini, de stalpi etc.

Ochelari pentru cei care nu pot vedea culorile. 1 din 12 barbati sunt afectati de aceasta afectiune ciudata. Practic nu poti distinge culorile deloc. Afectiunea este cauzata de celule din ochi, din retina, care raspund la lumina si influenteaza interpretarile pe care le face creierul. Ochelarii pentru cei care nu pot vedea culorile elimina din lungimile de unda ale luminii si rezolva pe loc aceasta problema. Nu sunt culorile asa cum le vede un om normal, atat de pronuntate, dar macar ai idee ce fel arata o lume colorata.

Jucaria pentru copiii cu autism prin care acestia socializeaza mai usor. Copiii cu autism nu pot socializa corect, au probleme cu emotiile si cu manifestarea lor, cu interactiunea umana. O jucarie interactiva si cu mai multi senzori pe ea poate ajuta copilul cu autism sa depaseasca aceasta problema. Il ajuta sa invete cum sa interactioneze si sa socializeze fara sa il forteze deloc sa faca acest lucru. Totul se intampla prin joaca.

Exit mobile version