Piata telefoanelor smart este una intr-o continua dezvoltare, mereu apar inovatii si telefoane noi, uneori prea multe pentru nevoia reala din piata. Asa ca e firesc sa vrem sa cumparam telefoane pe care sa ne bazam si care sa ne ajute in foarte multe scenarii. Daca toate ghidurile gasite pe internet va recomanda cele mai bune telefoane smart pe care le puteti cumpara in 2023 articolul de fata isi propune sa va indice si telefoanele smart de care ar trebui sa va feriti daca sunteti in cautare de experiente excelente pentru preturile platite.
Cum arata, cel putin in teorie, un telefon smart pe care nu il vrei vrea in buzunarul tau? E foarte simplu de conturat o imagine clara a acestuia: nu are actualizari de soft pe o perioada lunga sau chiar nu are deloc, ramane cu OS-ul pe care il primesti de la inceput, are stocare lenta si nu atat de mare, memoria RAM este prea mica fata de nevoile reale ale telefonului, procesorul e lent si depasit, frecventa sa este una mica, ecranul e mic si are probleme la redarea culorilor sau in lumina soarelui. Se mai adauga si experienta cu bateria, care nu prea tine deloc cat ai avea nevoie, si blocajele, restartarile mult prea dese, camerele care nu fac poze atat de reusite.
Daca nu ai inca o lista a ta de telefoane smart care ar fi de evitat am alcatuit noi una cu telefoane mai noi sau mai vechi care inca sunt pe piata.
TCL 30 V 5G. Este la prima vedere un telefon de buget bun pentru banii dati pe el. Primesti la el un ecran de 1080 cu dimensiuni de 6.67 inch, la 60 de Hz, ai si 128 GB stocare, ceea ce este mai mult decat decent. Procesorul e problema aici, e lent, e vechi, e un Snapdragon 480 5G cu un RAM de 4GB doar si un Android 11 care nu prea stie ce sa faca pentru a oferi experiente foarte bune. Se va bloca des, se va restarta la un moment dat, se incinge bine in sarcini normale, dar si la incarcare. Bateria, desi e de 4.500 mAh, nu e optimizata deloc, va trebui sa stai mereu cu incarcatorul la tine pentru ca nu va trece o zi sau o jumatate de zi fara sa ai nevoie de o priza. Problema mare la el este raportul calitate-pret, ceea ce primesti nu prea justifica pretul, iar daca te astepti la performante la un pret mai mic nu le vei primi.
Nokia C110. Este cel mai ieftin telefon de pe piata actuala, pretul justifica si specificatiile care nu vor depasi niciodata asteptarile tale. Ai chipset din 2018, un MediaTek MT6762, stocare interna de 32 GB, 3GB RAM si un ecran de 720 x 1560 HD+, incarcarea e la 5W. Primesti si un 4G destul de slab, semnalul e slab, bateria e mediocra si are doar 3.000 mAh, camera principala e de doar 13 megapixeli, submediocra. Dar ai loc pentru SD card ca sa poti instala macar aplicatiile de care ai nevoie.
Blu Bold N3. Nu ai auzit de el, dar e un telefon pe care il gasesti la preturi bune pe Amazon si pare ca iti vei face treaba cu el. E lansat in septembrie 2023, primesti un ecran de 6.78 inch, 120 Hz, 256 GB de stocare interna si un CPU MediaTek Dimsenity 7050. Nu vei avea insa upgrade de soft prea curand, dar ai macar Android 13 preinstalat. Bateria nu te va tine foarte mult, pozele facute cu ale sale camere sunt mediocre si nu te poti baza pe ele. Conectivitatea e buna, dar nu e extraordinara, iti faci treaba cu el daca nu esti pretentios.
E bine sa eviti astfel de telefoane la care actualizari de software si de firmware nu prea sunt, pentru ca nu te vei putea de toate functionalitatile oferite si vei avea multe probleme de securitate de vreme ce telefonul ramane la o versiune mult prea veche de Android.
Samsung Galaxy A03 Core. Ca sa nu ne referim doar la telefoane pe care s-ar putea sa nu le fi luat niciodata in considerare vom aduce in discutie si cateva telefoane populare de la Samsung. Nu ai experienta la care te-ai fi asteptat de la un telefon din seria Galaxy, primesti doar un procesor Unisoc SC9863A, cu o frecventa maxima de doar 1.5 GHz. Memoria este de doar 2 GB RAM si ai 16 sau 32 GB stocare lenta, care nu sunt suficienti niciodata astazi. Aplicatiile se vor bloca, nu va functiona nimic fluid, bateria tine putin si procesorul nu e in stare deloc sa gestioneze toate resursele.
Samsung Galaxy A53 5G. Daca te opresti doar la denumirea lui si la textele de marketing telefonul pare foarte bun si merita fiecare banut. In realitate, daca te gandesti sa il folosesti si la gaming mai bine mai cauti variante. Ecranul e Super AMOLED, cu rata de refresh de 120 Hz, ai camera de 64 MP, ceea ce e foarte bine, procesorul e insa un Exynos 1280 fara pretentii prea mari, slabut, in jocuri nu face fata mai deloc, mai ales la cele moderne. Bateria tine insa foarte bine, optimizarile sunt facute bine, e un telefon pe care te bazezi daca vrei sa il folosesti doar pentru aplicatii si pentru telefoane.
Samsung Galaxy S20 FE. Imediat dupa aparitia sa a fost un telefon bun, dar in 2023 nu e recomandat sa te opresti la el. Are procesor Snapdragon 865, 6GB RAM, 256 GB stocare, ecran Super AMOLED cu rata de refresh de 120 Hz, camere bune si baterie care te tine o zi intreaga de utilizare cel putin. Nu e un telefon rau, dar specificatiile de acum cativa ani s-ar putea sa nu mai fie de ajuns si sa gasesti foarte multe variante mult mai bune si ca pret, si ca specificatii. Daca te multumesti cu un telefon cu baterie veche din start si vrei doar sa il folosesti pentru niste mesaje, telefoane si cateva aplicatii e excelent. Dar nu pentru sarcini complexe si aplicatii greoaie de editat sau pentru gaming.