Testele rapide sunt cele mai usor de utilizat daca suspectezi ca esti deja infectat cu SARS-CoV-2

De la inceputul pandemiei testarea a reprezentat cea mai puternica „arma” pentru depistarea si prevenirea altor infectii cu SARS-CoV-2. La inceput s-a testat putin, insa pe masura ce am avut la dispozitie mai multe teste si tipuri de teste s-a testat pe scara larga, ajungandu-se la depistarea a mii de cazuri zilnic. Doua tipuri de teste au fost si sunt utilizate pentru cei care au simptome specifice COVID-19 sau suspiciunea ca au fost infectati: testele antigen rapid si testele RT PCR COVID-19. Care e diferenta dintre ele si care e cea mai eficienta varianta pentru depistarea rapida a infectiei cu SARS-CoV-2?

Acasa sau la locul de munca, in cabinete medicale, in diverse institutii publice, testele rapide sunt cele mai bune metode de a depista o infectare cu SARS-CoV-2. Rezultatul apare in cateva minute daca testul a fost efectuat corect si de acolo se pot lua masuri de izolare, de monitorizare, se discuta cu medicul de familie sau se ajunge la testarea cu teste RT PCR COVID-19.

Testele antigen, rapide, detecteaza fragmente de proteina specifice noului coronavirus. Se pot face acasa, la o clinica, la cabinete medicale, la spital. 15 minute si ai deja un rezultat valid care te va ajuta sa iei decizia corecta in privinta pasilor de urmat in continuare.

De cealalta parte, un test RT PCR COVID-19 detecteaza materialul genetic sau ARN-ul unui anumit virus si poate sa detecteze prezenta virusului in organism daca exista deja infectie de o perioada de timp, chiar si in lipsa unei simptomatologii asociate COVID-19. Rezultatele apar in doua sau trei zile, chiar 24 de ore.

Testele antigen se vor efectua doar de catre cei care au deja simptome COVID-19. Marea lor problema este ca rezultatele pot fi fals pozitive sau fals negative de multe ori, deci acuratetea nu este atat de mare si se va ajunge oricum si la testare RT PCR COVID-19 daca sunt in continuare suspiciuni de infectare. Testele RT PCR COVID-19 sunt de tip molecular, se iau probe din nas sau saliva cu ajutorul unor instrumente speciale de recoltare. La testele antigen e nevoie doar de saliva recoltata foarte simplu cu ajutorul kiturilor deja existente, care includ tot ce trebuie, asa cum am vazut deja la testarea elevilor din scolile romanesti.

Antigenii sunt niste substante care determina corpul uman sa produca un raspuns imun, apar anticorpi. In testele antigen gasim antigeni creati in laborator cu ajutorul carora se cauta antigeni legati de SARS-CoV-2, de infectia cu noul coronavirus. Ca sa vezi daca functioneaza un test antigen tratezi o proba prelevata cu un lichid cu sare si sapun, care „sparge” celulele si alte particule. Lichidul se aplica pe test care are deja anticorpi specifici SARS-CoV-2. Daca anticorpii se leaga de antigenti SARS-CoV-2, apare linia colorata de care ne e atat de teama pe test.

In fazele de inceput ale infectiei cu SARS-CoV-2 nu vom avea o cantitate suficient de mare de virus in nas si gat, locurile de unde se va lua proba pentru testele rapide. Deci la testare nu vom iesi pozitiv, desi avem infectie. Daca nu mai sunt nici simptome atunci testele devin irelevante si trebuie apelat la testarea RT PCR COVID-19.

Care sunt toate etapele testarii RT PCR COVID-19? Dupa ce a fost prelevata proba de la pacientul infectat sau care se presupune ca s-a infectat se recurge la amplificarea materialului genetic ca sa se poata detecta genele noului coronavirus. Se trateaza proba in laborator cu o enzima care converteste ARN-ul in ADN dublu catenar. Dupa aceasta etapa se combina ADN-ul dublu catenar cu o alta enzima speciala, care separa practic ADN-ul dublu catenar in doua parti ADN monocatenar. Temperatura e scazuta, se foloseste enzima ajutata de un primer sau un ADN ghid pentru a se lega de ADN-ul monocatenar si a realiza o copie.

Primerul se asigura ca doar ADN-ul noului coronavirus este amplificat. Ciclul de incalzire si racire e repetat 30-40 de minute in echipamente speciale, obtinandu-se copii extrem de multe din ADN-ul initial. Asa se detecteaza si prezenta extrem de redusa a materialului genetic al SARS-CoV-2 in proba testata. Acuratetea in cazul testelor RT PCR COVID-19 este de aproape 100% si sunt mereu preferate pentru detectarea corecta a infectiei.

Dincolo de acest avantaj urias, testele RT PCR COVID-19 au si ele problemele lor. Ai nevoie de un tehnician de laborator cu multa experienta si de echipamente scumpe si moderne ca sa le poti face. Procesul de amplificare dureaza minute bune, o ora pana la finalizare, deci e un proces greoi pana cand obtii un rezultat valid. Costurile sunt mai mari, depasest 100 de dolari, dureaza ore bune sa ai rezultatul, dar cand il ai te bazezi pe el fara probleme.

In momentul in care apar teste negative la testare antigen si tot ai simptome vei merge mai departe si vei solicita testare RT PCR COVID-19. Daca esti bolnav, ai ceva simptome, dar nu stii daca e vorba de gripa sau de COVID-19 folosesti teste rapide acasa, ca sa te izolezi si sa eviti sa ii imbolnavesti si pe altii. Nu ai simptome, dar totusi vrei sa stii daca esti infectat, folosesti tot teste antigen.

Daca ai fost deja in contact direct cu pacienti infectati si confirmati testarea RT PCR COVID-19 e recomandata. De preferat sa fie facuta de o echipa mobila de la spital si rezultatul sa fie trimis prin SMS, e-mail, orice mijloace electronice disponibile.

Lasă un răspuns