Cand esti tanar te gandesti la distractie, la o cariera de succes in domeniul care iti place cel mai mult, la joburi bine platite. Dincolo de aceasta idealizare, tinerii din ziua de astazi opteaza si pentru cariere in politica. Vor sa fie parte a schimbarilor ce au loc in timp real, chiar sub ochii lor, cu ajutorul lor. Si e foarte bine sa se intample asa pentru societate si pentru natiuni.
Implicarea tinerilor in politica este privita mereu, indiferent de tara, ca un lucru foarte bun. Tinerii au idei, au si suficienta experienta si curaj ca sa le puna in practica, sunt foarte implicati si stiu ce trebuie sa faca, cum sa se descurce ca sa isi ajute comunitatile, tarile.
Nu e foarte usor sa fii in politica la varste la care multi tineri de seama ta fac cu totul altceva si pun distractia pe primul loc, dar cu putina rabdare si perseverenta reusesti sa obtii fix ce iti doresti mai mult: o schimbare reala pentru cei de langa tine. In continuare veti descoperi cateva exemple de tineri care au renuntat la o viata simpla, usoara si s-au implicat in politica pentru binele tuturor.
Nadia Whittome. La doar 24 ani, Nadia este cel mai tanar membru al Parlamentului britanic. Inca de la inceput Whittome si-a dorit sa faca o schimbare, asa ca a ales sa primeasca jumatate din salariul sau, restul urmand sa mearga catre diverse cauze locale care aveau nevoie de resurse financiare. In 2020 a reusit sa stranga semnaturi pentru prevenirea deportarii a 50 de indivizi in Jamaica, a revenit la munca de ingrijire part-time, salariul fiind donat intr-un fond local pentru lupta impotriva COVID-19.
Chlöe Swarbrick. 25 de ani si e deja cel mai tanar membru al Parlamentului din Noua Zeelanda in mai mult de 40 de ani. Ea este purtator de cuvant al Partidului Verde pe probleme de sanatate mintala si reforma drogurilor. Dupa alegerea sa in 2017 a reusit sa atraga si mai multi tineri in pozitii importante la nivel local. A avut si un moment viral la finele lui 2019 cand a fost sicanata de un coleg in timp ce vorbea despre importanta actionarii pentru a reduce schimbarile climatice pe care le vedem cu totii.
Sayida Ounissi. In 2014 a fost cel mai tanar membru al Parlamentului tunisian, are 34 de ani si din 2016 este si cel mai tanar ministru. Ea se concentreaza in special pe trecerea legilor care au legatura cu violenta impotriva femeilor si pe protectia victimelor violentelor. A contribuit si la implementarea unei legi care incurajeaza antreprenoriatul si implicarea in afaceri.
Bogolo Kenewendo. Vine din Botswana, este ministru al investitiilor, comertului si industriei si are deja o cariera solida la cei 34 de ani ai sai. E cel mai tanar ministru pe care l-a avut vreodata Botswana. Ea lupta pentru protejarea drepturilor copilului, este cofondator al unui program de mentorat pentru femeile tinere ale tarii si e si consilier al Secretarului General UN pe cooperare digitala.
Edison Broce. E din Panama, are 30 de ani si o cariera de invidiat. Edison este cel mai tanar membru al Parlamentului, a fost creatorul primei legi a reciclarii din tara si a contribuit la o alta lege pentru reducerea dependentei de plasticul de unica folosinta, in 2021. A fondat inainte si un ONG pe probleme de mediu, Eco Éxito, care a avut mai multe campanii pentru constientizarea pericolelor legate de paiele din plastic.
Safiya Wazir. La cei 30 de ani americanca Safiya vine din Taliban, de unde a fugit din calea prapadului la doar 6 ani, in 2018. A fost primul refugiat ales in Camera Reprezentantilor New Hampshire. A luptat pentru a se ajunge la implementarea concediilor familiale si medicale platite. Tanara se implica activ si incearca sa fie mereu cu un pas inaintea tuturor cand vine vorba de decizii importante.
Karina Gould. Canadianca Karina are 34 de ani este cea mai tanara femeie din cabinetele ministeriale canadiene. A fost ministru al Institutiilor Democratice in 2017 si a fost prima care a dat nastere unui bebelus in timpul mandatului sau. S-a implicat in campaniile pentru drepturilor mamelor care lucreaza, dar si in trecerea unei legi care viza accesul la alegeri pentru oamenii cu dizabilitati.
Jordon Steele-John. 26 de ani si australian. Este cel mai tanar sentor din Parlamentul Australian, reprezinta Australia Vestica pentru Verzii Australieni si e al doilea care foloseste un scaun cu rotile. A luptat pentru trecerea legislatiei legate de abuz si exploatare in randul persoanelor cu dizabilitati, e foarte implicat si nu se fereste sa isi exprime opiniile de cate ori are ocazia pentru a ajuta.