
Lectura este activitatea noastra preferata atunci cand vrem sa ne relaxam, sa mai evadam din cotidian si sa parcurgem un text bun, din care sa invatam cat mai mult. Desi lectura unei carti presupune acelasi tip de „parcurs”, fiecare individ percepe in mod diferit cititul. Unii sunt tentati sa fie ceva mai critici, sa analizeze ce citesc, altii sunt mai interesati de lectura in sine decat de alte detalii ale procesului implicat.
In functie de preferinte putem identifica usor mai multe tipuri de cititori. Particularitatile lor nu sunt usor de sesizat, mai ales ca nu exista tipuri „pure”, ci imbinari alte mai multor tipuri.
Astazi citim din ce in ce mai putin. Pentru ca nu avem timp, pentru ca avem prea multe ecrane in jurul nostru sau pentru ca ne gasim mereu ceva mai bun de facut. Imbucurator este faptul ca am inceput totusi sa citim ceva mai mult de cand cu pandemia si cu statul in casa si am redescoperit placerea de a parcurge un text bun, de a rasfoi o carte.
Daca ne uitam cu atentie la modul in care citim o carte vom descoperi ca ne incadram in anumite tipuri de cititori. Fiecare individ citeste o carte in felul sau, lectura e o activitate subiectiva pana la urma, abordarea e diferita, la fel si modul in care intelegem tot procesul din spatele lecturii. Incadrarea intr-un tip sau in altul nu este totusi una simpla, dar daca observam cu atentie cum citim si ce fel de lectura avem ne putem incadra cu usurinta intr-un tip sau altul. Cele mai importante tipuri de cititori le veti descoperi in continuare.
Criticul. In momentul in care are o carte in mana, cititorul critic cauta toate greselile posibile, inclusiv cele de punctuatie, de gramatica, de formatare. Personajele, toate dialogurile, textul sunt luate si ele la analizat si disecat. El poate sa emita pareri, opinii despre carte in general si despre anumite particularitati ale acesteia, de la coperta la prefata sau la fonturi, de regula negative. E tipul de cititor care stie foarte bine ce are de facut odata ce incepe sa citeasca si care se bucura de lectura, dar isi mentine atentia asupra detaliilor, fara a se abate de la criticile sale.
Cu un astfel de cititor ai toate sansele sa primesti o multime de critici dupa ce se termina lectura si sa ai de fiecare data o multime de lucruri pe care autorul cartii le-ar fi putut face mai bine.
Cautatorul pe Google. Chiar daca a cumparat deja cartea si o citeste, se bucura de ea, acest tip de cititor nu se poate opri din a cauta pe internet tot felul de informatii despre cartea pe care o citeste, in timp ce o citeste. De la replici la personaje, locatii, cuvinte, pe toate le cauta pe motoare de cautare si incearca sa dea sens unei lecturi care i se pare pe alocuri lipsita de importanta. Cautatorul pe Google este deja obisnuit sa parcurga pe repede inainte cartile si sa se ajute de motoarele de cautare ca sa inteleaga multe lucruri sau sa descopere ce se afla in spatele unei povesti, in spatele unui text. El va fi mereu cu telefonul in mana si cu paginile web preferate tot cautand cate ceva despre cartea pe care o parcurge la un moment dat.
Incuiatul. E un tip de cititor care nu renunta deloc la o anumita rutina. El citeste intr-un anumit fel, la anumite ore, in anumite zile, doar cateva ore bine delimitate. Stie exact ce poarta cand citeste ceva, ce mananca, ce bea etc. Cititorul incuiat este cel care tine mult la un proces de lectura fix cum doreste el, de la care nu se abate indiferent ce se intampla in jurul sau. Cand rutina nu poate fi indeplinita nu mai citeste si prefera sa astepte momentul potrivit pentru a putea citi asa cum si-a imaginat ca o va face. E tipicar, e foarte greu sa il scoti din rutina sa, mai ales daca are si o carte care ii place foarte mult si pe care vrea neaparat sa o citeasca.
Comentatorul. Este tipul de cititor care adora lectura, ii place asa de mult sa citeasca incat repeta la nesfarsit ca ii place si o spune tuturor, posteaza on-line acest lucru. Comentariile se tot repeta, sunt cam aceleasi, dar pentru cititorul comentator e important sa le spuna si sa le auda si altii. Nu se lasa pana cand nu covinge si nu primeste confirmarea ca tot ceea ce face e in regula si e apreciat. Cititorul comentator stie foarte bine cum sa ii atraga de partea sa pe cei din jur si cui sa vorbeasca despre placerea lecturii. Nu conteaza cat citeste, ce citeste, el trebuie sa spuna celor din jur si sa fie auzit cat mai des, spre satisfactia sa.
„Terminatorul”. Cititorul „terminator” face orice sa finalizeze lectura unei carti. Nu conteaza daca ii place sau nu cartea pana la urma, el depune eforturi sa o termine. Si dupa ce o termina posteaza pe retele de socializare si documenteaza tot procesul de lectura si de terminare a cartii. Asta ca toata lumea sa stie ca a terminat de citit cartea si cat de greu sau de usor a fost, sa primeasca aprecieri. Seamana putin cu tipul anterior, doar ca terminatorul e dispus sa citeasca cat mai mult si sa obtina atentia imediata, dar doar dupa ce e sigur ca a terminat cu bine lectura si poate sa vorbeasca despre intregul proces si efort implicat.