O iesire in oras poate fi o experienta interesanta, placuta sau una dezamagitoare. Depinde foarte mult de restaurantul pe care alegi si de meniurile, de atmosfera de acolo. Un restaurant bun inseamna si o experienta de neuitat, un restaurant de care nu suntem multumiti inseamna o seara ratata sau o petrecere ratata. Restaurantele din marile orase, de exemplu din Capitala, sunt atat de diverse si au o multime de meniuri si de lucruri interesante, un decor aparte, care vor atrage orice client. De departe cele mai cautate raman restaurantele cu specific romanesc. Un restaurant romanesc este o locatie unde stii ca vei manca bine, vei avea preparate pe care le cunosti sau pe care le redescoperi, ai si muzica buna si o atmosfera perfecta pentru o petrecere sau o cina romantica, un eveniment privat.

Daca ai sa cauti cu atentie in ofertele disponibile in online ai sa vezi ca sunt mai mult tipuri de restaurant romanesc. Diferentele dintre ele poate nu sunt atat de evidente la inceput, dar atunci cand le frecventezi mai des incepi sa iti dai seama de aceasta clasificare si esti mai atent cand alegi urmatorul restaurant cu specific romanesc in care iti vei organiza o petrecere de neuitat.

Un tip de restaurant este restaurantul cu meniuri romanesti clasice, cu o atmosfera tipica de restaurant din tara noastra. Restaurantele clasice romanesti aduc cate putin din atmosfera din prezent in interiorul lor, au decoruri deosebite de inspiratie romaneasca, meniuri cu preparate gustoase, mereu proaspete, dar si bauturi alese tot romanesti. Restaurantul clasic romanesc nu are meniuri foarte diversificate, insa stii ca vei putea gusta din feluri de mancare pe care le stii deja si le-ai incercat si acasa sau poate le bunici, la parinti. Un astfel de restaurant nu atrage atentia in mod special, insa e restaurantul unde mergi cand vrei sa te relaxezi si sa mananci ceva bun, pregatit cu atentie de cei mai priceputi bucatari. Petrecerile din restaurantele clasice romanesti sunt destul de simple, nu sunt pentru cei care cauta ceva deosebit in totalitate, ci mai degraba pentru cei care sunt mai conservatori.

Mai avem si restaurantele romanesti moderne. La un restaurant cu specific romanesc Bucuresti modern vom avea o atmosfera in care predomina originalitatea, decorul este adaptat tematicii si brandului restaurantului. Avem muzica moderna intr-o interpretare inedita, avem si meniuri sofisticate si preparate moderne, reintepretari si feluri de mancare pe care s-ar putea sa nu le fi gustat pana acum, din bucataria romaneasca moderna, cu influente din diverse parti ale tarii. Restaurantele moderne sunt perfecte pentru petreceri si evenimente private originale, sunt cautate mai ales in perioada nuntilor sau cand au loc botezuri, pot primi sute de invitati si au sali care au fost refacute si regandite pentru o atmosfera de vis indiferent de eveniment. Restaurantul modern romanesc imbina intr-un mod fericit clasicul cu modernul, regasim si elemente clasice atat in decoruri, cat si in meniuri sau in muzica pe care o auzim la toate petrecerile.

Alt tip de restaurant care incepe sa fie cautat mai ales in aceasta perioada este restaurantul interbelic, in care traditionalul se imbina cu atmosfera interbelica intr-un mix foarte interesant. Restaurantele interbelice au si muzica din acea perioada, odata ce ai intrat in ele esti deja in alta lume, cea interbelica, de o frumusete iesita din comun. Meniurile de cinci stele de inspiratie interbelica si notele moderne sau traditionale ne ajuta sa ramanem in atmosfera interbelica, aranjamentele de pe mese sau din jurul nostru vor fi parte dintr-o poveste cu iz interbelic. In meniuri vom avea preparate pe care nu le-am mai mancat niciodata sau preparate reinterpretate pentru a fi cat mai apropiate de cele care se serveau in restaurantele interbelice cunoscute.

Sa nu uitam nici de restaurantul traditional romanesc. Traditionalul in cazul restaurantelor mai moderne trebuie inteles intr-o cheie diferita. Restaurantul traditional nu inseamna doar elemente traditionale prezente in decor, inseamna si mancare traditionala, retete traditionale, pregatirea preparatelor in mod traditional, ingrediente traditionale mereu proaspete, dar si muzica populara, traditionala. Ideea este simpla: cand intri in restaurantele traditionale nu iti trebuie mai mult de un minut ca sa stii ca esti in Romania. Daca mai apuci sa gusti si sa asculti si muzica superba din fundal nu ai cum sa nu te indragostesti de atmosfera din aceste restaurante. Ele sunt mereu pline, sunt cautate pentru nunti traditionale, evenimente a caror tematica este una traditionala, dar si pentru alte tipuri de evenimente sau seminarii, prezentari care au nevoie de un cadru rustic.

Desigur, putem sa descoperim la o cautare atenta un mix intre doua restaurante cu specific romanesc, sa spunem traditional si clasic, modern si clasic, interbelic si traditional. Depinde de patroni, de viziunea lor, dar si de cerintele clientilor. De multe ori restaurantele trec si prin rebranding si prin refacerea decorurilor daca vad ca publicul lor cauta un anumit tip de atmosfera si de decor. E in avantajul lor sa faca acest lucru, dar si in avantajul clientilor, care vor primi de fiecare data cele mai bune servicii in cele mai bune conditii.

In cazul unui mix tematic ne putem astepta sa avem si meniuri mai bogate, un program muzical mai variat, putem sa experimentam diverse tipuri de preparate si putem sa vedem cum arata ambele tipuri de restaurante intr-o singura locatie. E important sa intelegem ca specificul si tipul unui restaurant individualizeaza experienta pe care o are orice client care intra in restaurante, cu cat e mai variata aceasta experienta si avem mai multe elemente, cu atat vom avea de castigat.

La orice restaurante am alege sa mergem trebuie sa stim sa ne bucuram de tot ce inseamna meniu sau atmosfera, sa fim atenti la tot ce e in jurul nostru si sa trecem si dincolo de o mancare sau de un decor, sa apreciem intreaga experienta de la restaurantele romanesti de calitate. Doar asa putem sa transformam fiecare iesire intr-un periplu prin locatii interesante si elegante, in care vom reveni cu aceeasi placere si data viitoare cand iesim in oras. De la banal la extraordinar nu e decat un…meniu sau o… locatie, asa ca va trebui sa invatam sa descoperim sau redescoperim ceea ce avem deja la dispozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *