Este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, dupa apa. Poate fi aromata sau poate avea o culoare destul de ciudata, depinde ce folosesti in bautura cu gust atat de placut. Ceaiul, el este „vedeta” despre care discutam, a reusit sa se impuna pe o piata in care cafeaua si sucurile fac legea. Daca la inceput se consuma cam acelasi tip de ceai, acum avem o multime e ceaiuri si variante foarte populare, pe care iubitorii acesti bauturi le indragesc nespus si le apreciaza.
Ceaiul este bautura care a reusit sa reziste in timp. Il gasim de-a lungul istoriei in toate epocile posibile, in toate regiunile globului, evident, cu anumite variatii. De la ceai au pornit multe conflicte si tot la un ceai s-au rezolvat multe neintelegeri. Bautura aromata si cu un gust inconfundabil a trecut si printr-o multime de schimbari pe masura ce oamenii au inceput sa faca diverse experimente. Astfel am ajuns sa avem zeci de varietati si de tipuri de ceai, cu un continut mai mare sau mai mic de plante si extracte din plante importante pentru sanatatea noastra si pentru un gust autentic obtinut de fiecare data.
Cele mai populare ceaiuri de astazi sunt ceaiul verde, cel negru. Despre acestea si despre alte cateva variante vom discuta in randurile ce urmeaza.
Ceaiul verde. Este poate cel mai studiat ceai din lume, are o concentratie mare de EGCG, o substanta cu proprietati dovedite, intens cautata si apreciata la nivel mondial. EGCG este artileria grea in lupta cu radicalii liberi atat de nocivi, activeaza sistemul natural de detoxifiere din organism. Studii recente au arata ca acest tip de ceai nu este doar unul care poate sa ne imbunatateasca starea de spirit, dar lupta si cu nodulii limfatici, care scad in dimensiune dupa o cura sustinuta de ceai verde. Deteriorarea celulelor din creier este prevenita la pacientii care au consumat ceai verde in cantitati moderate, celulele deja afectate de diverse boli neurologice se refac mai repede. Creste rata de metabolizare a organismului, reduce colesterolul rau, scade riscul aparitiei diabetului de tip 2, imbunatateste sanatatea dentara.
Ceaiul negru. Cele mai populare tipuri sunt Keemun, Darjeeling si chai. Si ceaiul negru contin EGCG, la fel cum se intampla si in cazul ceaiului verde. Are cofeina multa in el, poate inlocui cafeaua, are si o substanta chimica puternica, care previne formarea cheagurilor de sange si subtiaza sangele, asa cum o face si aspirina. Ceaiul negru previne accidentul vascular celebral, stimuleaza activitatea cerebrala, previne oboseala cronica fizica si psihica, protejeaza sistemul digestiv, are efecte antioxidante, protejeaza sanatatea cordului, reduce colesterolul rau si regleaza tensiunea. El lupta si impotriva unui nivel prea crescut al zaharului din sange, prevenind astfel aparitia diabetului zaharat.
Ceaiul alb. Daca ai mai auzit si ai vazut la comercializare ceai verde si negru s-ar putea ca un ceai alb sa nu fi vazut niciodata. Este cel mai putin procesat tip de ceai, are efecte benefice asupra corpului si ajuta la mentinerea unei tinereti „naturale”. Consumul regulat de ceai alb poate duce la pastrarea nivelului de elastina si de colagen din piele, nu mai apar celulele „grase”, de grasime si procesul de ardere a depozitelor de grasime este accelerat. Are proprietati antibacteriene si antivirale puternice, poate distruge imediat orice fel de organism care ar putea provoca o afectiune grava in interiorul organismului nostru. Tot el ajuta la combaterea acneei si la protejarea sanatatii danturii.
Oolong. E un ceai de culoare neagra, chinezesc, tipurile populare sunt Wu-Yi sau cassia. E un fel de hibrid intre ceaiuri mai vechi. Este al doilea cel mai bogat ceai in continut de cofeina dupa ceaiul negru si al doilea la nivelul continutului de antioxidanti, dupa ceaiul verde. Are cam aceleasi proprietati pe care le intalnim si la ceaiurile verde si negru, previne formarea cheagurilor de sange, reduce colesterolul rau, ajuta la scaderea in greutate, imbunatatind metabolismul organismului.
Ceaiurile din diverse plante sau combinatii de plante. Aici avem ca exemplu ceaiul de menta, de musetel, de echinacea. Ceaiurile cu diverse plante nu prea sunt, din punct de vedere tehnic, ceaiuri. De ce? Pentru ca sunt facute din fructe, seminte, flori. Efectele lor asupra unor boli sunt intens dezbatute, multe pot avea efect placebo, ceea ce inseamna ca nu prea fac nimic si substantele din ele trebuie analizate cu atentie ca sa nu ne faca rau. Spre deosebire de ceaiurile traditionale, cele din „ierburi” sau plante diverse nu prea au beneficii dovedite prin studii clare, de aceea e bine sa le consumam cu moderatie si sa ne informam bine asupra concentratiilor recomandate.