Site icon RATB

Top 9 cele mai gustoase si mai apreciate preparate din lumea culinara

In fiecare bucatarie exista preparate vedeta pe care toata lumea le-ar incerca si le-ar dori pe masa, acasa sau la restaurant. Daca s-ar face un top cu cele mai gustoase si mai apreciate, cautate preparate culinare din intreaga lume noua ar iesi in evidenta in orice scenariu. Sunt diferite, sunt aromate, sunt gustoase, sunt unice si le poti gasi si servi in cele mai multe restaurante din anumite tari. 

Cum ajunge un preparat culinar sa fie intr-un astfel de top si sa fie cautat si gustat, devorat chiar odata ce il avem in fata? In primul rand trebuie sa fie original, sa aiba ceva unic, o combinatie unica de ingrediente, o modalitate de pregatire iesita din comun, la care nu te astepti.

Se adauga gustul atipic, simplitatea sau complexitatea retetei, prezentare, aspectul estetic odata ce e pus intr-o farfurie. Dar mai poate fi vorba si despre calitate, despre miros, despre combinatiile cu alte preparate locale, nationale care il scot in evidenta de fiecare data.

Fara sa intram in prea multe detalii culinare si de apreciere a unor astfel de preparate va oferim in continuare un top 9 cele mai gustoase si mai apreciate preparate din in intreaga lume, pe care e musai sa le incerci macar o data in viata:

Fondue, Elvetia. Este o combinatie interesanta de branzeturi, de la gruyere la Emmental, aromele sunt insa diferite, vin alb, brandy, nucsoara. De obicei vei manca fondue prin restaurantele din zonele montane, textura e cremoasa, placuta, este un fel de mancare sau o gustare chiar foarte apreciata dupa ce ai terminat de schiat si vrei sa te odihnesti putin.

Se spune ca fondue asa cum il stim astazi exista inca din anul 800 i.Hr., din vremurile in care Homer scria Iliada. In Alpii elvetieni vei gasi acest preparat delicios, in trecut se luau niste bucati de branza maturata ramase cu niste painici si se puneau la rumenti. Intre timp s-au tot adunat tot felul de retete cu sau fara ierburi, condimente. In anii 1930 a devenit preparat national elvetian recunoscut.

Pastel de Belem, Portugalia. Se prepara din lapte, zahar, galbenus de ou, pastai de vanilie, betisoare de scortisoara proaspete, lamaie rasa, coaja. Pana la Pastel de Nata a fost acest Pastel de Belem, creatia unor calugari de pe la 1837. A durat ceva pana sa devina apreciat in toata lumea, e un fel de tarta produs de patiserie. Se serveste mai nou alaturi de o cana de ciocolata calda. Denumirea se pastreaza doar daca exista o crema de la Fabrica Pasteis de Belem, altfel nu ai cum sa atribui aceasta denumire. Restul produselor sunt pastel de nata.

Satay, Indonezia. Se obtine din carne de pui proaspat, porc, vita, tofu se mai adauga pentru gust mai puternic. A aparut prima data in Java, dupa care s-a raspandit in alte tari Sud-Asiatice, Malaezia, Thailanda. Carnea poate fi diferita, marinarea si tehnicile de marinare folosite sunt diferite, se poate face si cu o carne de crocodil, de sarpe. Se adauga si condimente diverse, deci gustul depinde mult de locul in care e pregatit acest satay.

Pavlova, Noua Zeelanda-Australia. Nu se poate sa nu fi auzit macar o data despre celebra Pavlova, un desert denumit dupa Anna Pavlova, o balerina care a trecut prin Australia si Noua Zeelanda prin anii 1920. Ca sa poti pregati o Pavlova ai nevoie de albus, zahar, crema de tartar sau otet, amidon de porumb, esenta sau extract de vanilie. Prima reteta de Pavlova a aparut prin 1926, o reteta foarte diferita de ceea ce stim astazi ca Pavlova. In loc de baza de bezea foarte dulce si cu niste crema, fructe in trecut desertul era doar bazat pe o gelatina colorata.

Pizza Napoletana, Italia. Nu aveam cum sa discutam despre cele mai bune si mai gustoase, mai apreciate feluri de mancare din lume si sa nu amintim de pizza, o varietate a acesteia fiind foarte cautata, cea napoletana. Se face usor cu niste mozzarella proaspata, cu tomate, busuioc proaspat si niste ulei de masline, plus blatul tipic de pizza.

Prima data aceasta varianta de pizza a aparut in Napoli, pe la 1700, cand Vincenzo Corrado incerca sa isi dea seama ce obiceiuri de consum, ce mancau italienii. Nu e nimic deosebit la prima vedere la aceasta pizza, dar blatul este unul special, pregatit cu mare atentie, incet, lasat la dospit, timpii de coacere difera in functie de grosimea blatului, de ingredientele folosite, de cantitati, totul trebuie sa fie foarte proaspat si de calitate.

Chorizo, Spania. Este facut din carne de porc, paprika afumata, usturoi. Mergi in Spania si vei gusta cu siguranta churros, paella, dupa care vine chorizo. Are culoare rosu aprins, este originar din Yucatan sau din chorizo catalan, nu se stie clar. In tarile din America Latina, asa cum se intampla si la satay, chorizo este pregatit in mod diferit, gustul e unic in functie de regiune. E un simbol al bucatariei si al mancarii spaniole si o parte din mostenirea culturala, deci va merita incercat cand ajungi pe taramul spaniol.

Sushi, Japonia. Este un preparat delicios pe baza de orez, nori, peste crud, legume. A fost pregatit prima data in Asia de Sud-Est, a ajuns in Japonia de abia in secolul 8. Termenul sushi e de multe ori asociat cu pestele crud, dar in realitate termenul in sine se refera la orez cu otet. Sunt sapte feluri de sushi, cu subvariante ca sa ai tot felul de gusturi. Cu un sake traditional langa nu ai cum sa nu te bucuri de un sushi ca la mama lui indiferent unde te afli in lumea asta. Si e foarte sanatos si bun la gust in ciuda tuturor miturilor existente.

Borek, Turcia. Se face cu niste carne de calitate, legume, cartofi, branza. Reteta e foarte veche, de prin anul 160 i.Hr. Totul e invelit bine in yufka, un fel de aluat de gogoasa mai gros cu unt. Nu e dulce, poate doar in anumite tari balcanice, e foarte cautat. De cele mai multe ori contine carne tocata, branza, spanac si iaurt din belsug. E un gust traditional turcesc pe care nu il vei gasi in niciun alt colt de lume.

Naan cu unt si usturoi, India. Este obtinut din apa, miere, drojdie, faina, iaurt slab, sare de mare fina, praf de copt, oua. Un fel de turta sau de pita de la noi, Naan se baga la cuptor si se coace suficient de mult pana prinde si o textura usor crocanta. Se serveste la orice masa din India, se pune usturoi neaparat pe ea pentru a avea pofta de mancare cum nu ai avut niciodata in viata ta. Merge de minune alaturi de un curry indian, ceva orez indian si multe condimente indiene pentru o masa atipica.

Exit mobile version