Site icon RATB

Topul tarilor care recicleaza mult si bine si ofera tuturor o lectie de civilizatie

Tarile care recicleaza vor avea un viitor mai bun decat cele care refuza sa se conformeze si nu le pasa de mediu prea tare…

Reciclarea este componenta de baza a reducerii de deseuri care pot polua mediul. Se promoveaza astfel sustenabilitatea mediului, protejarea sa, reducerea emisiilor de carbon. Lumea genereaa peste 2.01 miliarde de tone de gunoi, deseuri in fiecare an, iar pe viitor, pana in 2050, cifra va ajunge la 3.40 miliarde de tone. Multe tari s-au obisnuit deja sa protejeze mediul si sa recicleze si ratele de reciclare au tot crescut in ultimii ani.

Cel putin 33% din deseurile produse in toata lumea nu sunt gestionate corect si reciclarea nu exista in cazul lor. Mediul e poluat, efectul de sera este din ce in ce mai puternic si mai vizibil. De aceea, in toata lumea, autoritatile incearca sa gandeasca si sa introduca scheme de reciclare inovative pentru un management al deseurilor mult mai eficient.

Cu toate astea, obiceiurile si politicile de reciclare difera de la o tara la alta, de unde si diferentele legate de ratele de reciclare si de conformare. Iata in continuare cele mai bune exemple de tari care recicleaza si se tin de treaba, oferind un exemplu foarte bun altor tari care sunt, poate, la inceput cu reciclarea si cu protejarea mediului inconjurator.

Germania. Germania are de multa vreme, aproximativ sapte ani, cea mai mare rata de reciclare, cu 56.1% reciclari din totalul deseurilor produse. Prin anii 1990 a fost facut si un audit complex pentru a se vedea cat gunoi se arunca unde nu trebuie. De atunci producatorii de ambalaje au fost direct raspunzatori de resturile care raman dupa ce se folosesc ambalajele si de gasirea unor solutii econ de reciclare si depozitare.

A aparut rapid si „The Green Dot”, primul sistem dual de reciclare din lume pentru colectarea de deseuri, gunoi de la oameni si afaceri. Rata de reciclare din Germania a crescut enorm de atunci. In 2020, in plina pandemie de COVID-19, rata de reciclare a crescut iarasi cu 8.4%, ajungandu-se la procente de 90% pana la 100% reciclare pentru plastic, de exemplu.

Austria. In 2018, Austria se lauda cu o rata de reciclare de 53.8%. Sunt destule legi care interzic aruncarea si depozitarea de gunoi in anumite locuri pentru protejarea mediului, au fost interzise produse care au emisii de carbon situate peste 5%. Asa toate produsele de impachetare nu au mai ajuns la gropile de gunoi si in mediu. Doar la capitolul plastic Austria statea binisor in 2021, cu un procent de reciclare de 31.9%. Austriecii sunt invatati si incurajati sa recicleze, au containerele tipice de reciclare colorate, fiecare casa are un sistem de reciclare bine pus la punct si oamenii chiar se tin de el. Din martie 2020, producatorii austrieci nu mai au voie sa importe si sa vanda orice tip de punga din plastic, nici in retail nu mai e voie cu pungi de plastic vandute catre clienti.

Coreea de Sud. In Coreea de Sud lucrurile merg bine in privinta reciclarilor. A fost introdus si o schema de reciclare ca sa se incurajeze procesul de reciclare, companiile private colecteaza deseurile si le vand pentru profit. In 2018, tara avea o rata de reciclare de 53.7%. Coreea de Sud a interzis si PVC-ul si sticlele din plastic din 2020 si vrea sa renunte total la paharele de unica folosinta si la suruburile din plastic pana in 2027. In 2020, 74.5% era rata de reciclare la plastic, cea mai mare problema a lumii moderne. La nivel municipal rata de reciclare a crescut in 2020 si a depasit 60%. Si tot in 2020 Coreea de Sud avea rata de reciclare la nivel national de 59.7%, din acelasi an s-a incercat o mai buna reciclare a produselor din hartie, carton, a sticlelor de plastic la nivel de familie.

Wales. In 2018, Wales se lauda cu o rata de reciclare de 52.2%. Se promova dezvoltarea sustenabila, s-au introdus scheme de incurajare a populatiei sa recicleze de cate ori poate si e nevoie. Pana in 2025, Wales dorea sa aiba o rata de reciclare de 70% la nivelul tarii. Deja Wales a ajuns la o rata de reciclare de peste 65.4% si are toate sansele sa depaseasca 70% dincolo de orizontul temporal 2025. Locuitorii din Wales chiar isi iau in serios atributiile de cetateni si au grija de mediul si de lumea in care traiesc.

Elvetia. Elvetia avea in urma cu patru ani o rata de reciclare de 49.7%. A fost gandita o lege pentru reciclare mai eficienta prin care toti cei care nu reciclau plateau pentru orice fel de gunoi faceau. Sacii de gunoi aruncati pe domeniu public, pe campuri au fost taxati si ei, s-a evitat astfel poluarea masiva in multe zone. Sunt deja puncte de reciclare in toata tara, asa ca oricine doreste poate sa mearga si sa recicleze orice. Trebuie doar sa ai vointa. In prezent, Elvetia are o rata de reciclare peste 54% si continua sa dea un exemplu bun altor tari din jurul sau.

Marea Britanie. Marea Britanie vine tare din urma si are peste 46.2% rata de reciclare la nivel national, asta la nivelul lui 2019. In 2018 pornise de la rata de reciclare de 45%. In toata Marea Britanie sunt produse peste 37.2 milioane de tone de deseuri, gunoi industrial si comercial anual. Schema de reciclare propusa locuitorilor se bazeaza pe eliminarea produselor si ambalajelor din plastic. La nivelul locuintelor avem o rata de reciclare de 45.5%, dar rata a scazut la 44.4% in 2020.

Tarile de Jos. In 2020, Tarile de Jos au ajuns la o rata de reciclare record pentru zona lor, 56.8%. Insa olandezii nu se vor opri aici si autoritatile isi doresc sa aiba o economie circulara pana in 2050. Toti producatorii sunt incurajati sa isi gandeasca produsele in asa fel incat sa fie sustenabile si sa aiba grija la deseuri si ce fac cu ele. Designul circular al produselor, reutilizarea lor, repararea, reciclarea simpla, toate vor fi pe lista de prioritati pentru orice afacere care inca isi mai doreste sa reziste si sa fie profitabila in Tarile de Jos. Se incurajeaza producatorii care investesc in sustenabilitate si pentru sustenabilitate si sunt penalizati cei care raman indiferenti cu preturi si taxe mai mari. Rata actuala de reciclare e de 78%/80%, chiar si 90% in unele teritorii ale Tarilor de Jos.

Exit mobile version