Asa cum stii deja, daca esti utilizator Windows, Microsoft a anunta ca noul sau sistem de operare va avea nevoie de Trusted Platform Module sau TPM, versiuna 2.0, ca sa ruleze in conditii bune si sa poata fi instalat. Nu e nimic deosebit cu acest TPM, el exista de multa vreme in calculatoare si este special gandit pentru o securitate mai buna si pentru o experienta ceva mai sigura odata ce ai deschis calculatorul personal.
De ce il „cauta” Microsoft in toate calculatoarele cand utilizatorul instaleaza Windows 11 si de ce a devenit dintr-odata atat de important? Raspunsurile la intrebari le vei descoperi in articolul de mai jos.
Windows 11 se va lansa oficial in octombrie 2021 si va aduce cu sine o experienta noua pentru utilizatori, o interfata noua, complet regandita, cu o gama cromatica noua, icon-uri noi, schimbari majore la nivelul meniului Start si un taskbar ceva mai eficient. Desigur, avem si un meniu Settings complet refacut, Widgets, acum parca mai intuitive ca niciodata si o aranjare a ferestrelor mai eficienta.
Daca in Windows 10 aveam o cerinta optionala, securitate asistata hardware, in Windows 11 e obligatorie, Secure Boot-ul si criptarea dispozitivelor sunt disponibile inca de la inceput pentru a proteja utilizatorul impotriva atacurilor on-line. Si pana la urma ce e acest TPM pe care il cere Microsoft de la orice dispozitiv pe care se va instala Windows 11 din toamna?
TPM este o componenta hardware, un cip prezent pe placa de baza, de multe ori separat de CPU (unitatea centrala de prelucrare) si memorie. De fiecare data cand deschizi un calculator nou, care are si criptare si TPM, cipul va oferi un cod unic, o chei criptografica. Daca totul e in regula se va decripta drive-ul si computerul va porni. Orice fel de problema apare la aceasat „cheie” va determina oprirea secventei de bootare.
Chiar si dupa ce sistemul de operare a terminat bootarea, aplicatiile si alte functii ale calculatorului se folosesc de TPM. De exemplu, Outlook poate folosi TPM pentru mesajele criptate. Chrome poate sa utilizeze TPM pentru functii avansate, mentinerea de certificate SSl pentru website-uri, de exemplu. Si imprimantele pot sa foloseasca la un moment dat TPM-ul.
Pe langa TPM-ul „clasic” mai avem inca doua tipuri de TPM. Putem sa avem TPM-uri integrate in CPU, sub forma de cod, firmware sau fizic, dar le putem avea si virtuale, ruleaza in interiorul unui software-sunt insa vulnerabile.
Windows 7 si Windows 10 au avut suport extins pentru TPM-uri. Unde s-au folosit laptopuri si desktopuri in organizatii, companii unde nivelul de securitate a fost strict TPM-ul a intrat in actiune. De multe ori TPM-ul a inlocuit si cardurile smart pe care le tot foloseau angajatii din departamentele de IT din marile companii.
Chiar si functionalitati banale din Windows, cum ar fi Windows Hello si recunoasterea faciala la login, folosesc TPM-urile. TPM-ul este o alternativa moderna pentru o securitate excelenta a calculatoarelor si a inlocuit vechile metode de securitate pentru orice dispozitiv care ruleaza Windows. Din iulie 2016, Microsoft a cerut TPM 2.0 pe toate dispozitivele care rulau orice versiune de Windows 10, pentru desktopuri.
Windows 11 urmeaza sa ruleze fara probleme doar pe calculatoare care au suport TPM 2.0. Instrumentul de verificare a compatibilitatii sistemului cu dispozitivul detinut iti va indica faptul ca vei putea instala Windows 11 doar daca ai TPM 2.0 si e activ.
Si daca ai un TPM mai vechi vei putea rula Windows 11, dar in anumite situatii specifice. Deci daca ai TPM 1.2 vei putea sa rulezi Windows 11 fara probleme. Insa vei primi o notificare in care vei fi anuntat ca nu e recomandat sa faci un upgrade de la Windows 10 la Windows 11.
Daca ai un calculator lansat dupa 2016 vei avea oricum TPM 2.0. Daca e mai vechi vei avea versiunea TPM 1.2 sau nu vei avea deloc TPM. Totusi incurajarea de la Microsoft a fost urmatoarea: toti cei care au calculatoare nu mai vechi de patru ani vor putea sa faca un upgrade la Windows 11… Ca sa stii sigur daca ai un calculator cu TPM 2.0 poti merge pe site-ul producatorului si vei gasi articole detaliate si raspunsuri la toate intrebarile tale legate de aceasta tehnologie, dar si dispozitivele pe care este deja implementata.
Pentru utilizatorii avansati e bine de stiut ca se poate adauga TPM 2.0 pe placa de baza. Multe placi de baza au deja niste pini speciali unde vei vedea TPM notat, deci loc pentru el ar fi. Modulele TPM sunt ieftine si se gasesc pe site-uri de specialitate, dar e cam dificil si riscant sa le instalezi daca nu prea stii ce faci… Dupa ce se instaleaza modului trebuie setat BIOS-ul dispozitivului ca sa il recunoasca si sa il foloseasca.
In BIOS vei putea sa activezi o setare speciala PTT sau Platform Trust Technology pentru calculatoare cu procesoare Intel si fTPM pentru calculatoarele cu procesoare de la AMD. Cand nu ai TPM pe placa de retea poti sa gasesti un TPM 2.0 bazat pe firmware, dar iarasi e destul de complicat sa il si folosesti corect.
Va limita absenta TPM 2.0 anumite functii din Windows 11? E posibil. De exemplu, nu vei putea folosi Windows Hello si recunoasterea faciala la login. In general TMP 2.0 va ajuta utilizatorul sa faca fata oricaror atacuri cibernetice mai complexe si il va proteja. Deci e bine sa avem dispozitive cu aceasta tehnologie.
Pe viitor vor fi adaugate mai multe functionalitati in Windows care vor depinde de acest TPM, chiar si versiuni care vor depinde total de el. Pentru cei mai multi utilizatori nu va fi o problema, insa e bine sa tii cont de TPM 2.0 si sa il activezi din BIOS-ai ghiduri destule in on-line, daca vrei sa te bucuri de intreaga experienta unica pe care Windows 11 a pregatit-o pentru tine.