Traditiile de Halloween difera in functie de tara in care sunt respectate si tinute

In fiecare an, pe 31 octombrie, este celebrat Halloweenul. Sarbatoarea de origine celtica, preluata de foarte multe tari din Occident, a fost raspandita foarte rapid in cele mai neasteptate zone de catre imigrantii irlandezi din SUA. Fiecare cultura in care a poposit aceasta sarbatoare si-a lansat amprenta asupra ei. Denumirile s-au mai schimbat in timp, la romani aveam Ziua Pomona, la celtici vedeam festivalul Samhain, in vreme ce crestinii aveau Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. Traditiile de Halloween sunt foarte diferite in functie de tara in care te afli la data respectiva si se pastreaza cu sfintenie, spre bucuria tinerilor si a copiilor dornici de experinte noi.

Traditia spune ca, de Halloween, copiii si tinerii, chiar si adultii se imbraca in costume infricosatoare, toata lumea are felinare tipice din dovleac si se organizeaza petreceri, copiii “colinda” casele vecinilor de strada rostind fraza celebra “trick or treat”, echivalentul romanescului ne dati ori nu ne dati, pe care il stim prea bine de la colindele de Craciun. Insa nu toate tarile au traditii asemanatoare cu cele americane, de unde a si pornit totul, tarile le-au mai adaptat si le-au adus intr-o forma care le convine si care ii reprezinta cumva si pe ei ca popor.

Austria. In Austria exista un festival vechi al dovleacului in landul Retzer, unde toata lumea profita de dovleac si de toate bunatatile pe care le poti face. Pe 11 noiembrie, Austria sarbatoreste Martini, care include si costume si procesiuni cu felinare. Unii austrieci cred ca daca lasa paine, apa si lumina sufletele celor morti vor veni pe Pamant in acea noapte.

Belgia. In unele sate din Belgia se celebreaza Halloween in vreme ce altele sunt mai degraba interesante de Ziua Tuturor Sfintilor. In noaptea de Halloween, belgienii aprind lumanari in memoria celor decedati.

China. Halloween a ajuns in China prin straini. In zonele unde sunt comunitati mari de straini sunt si decoruri de Halloween. In China nu prea e atat de popular acest Halloween pentru ca poporul chinez are destul de multe zile in care mortii sunt onorati, care seamana foarte mult cu tot ce se intampla de Halloween.

Marea Britanie. Obiceiul „trick-or-treat” isi are originile in Anglia si este cunoscut ca Mischief Night. Daca in SUA se sculpteaza dovleci, in Anglia se sculpteaza in sfecla de mari dimensiuni, in punkies. Copiii englezi sunt la fel de dornici sa realizeze aceste sculpturi dragute si sa le foloseasca de Halloween precum cei din America.

Franta. Francezii nu prea sunt incantati e aceasta sarbatoare, dar cauta an de an sa se imbrace cat mai ciudat si sa organizeze petreceri mari tematice, unde toata lumea poarta masti hidoase, fel de fel de costume desprinse din filmele de groaza.

Germania. Halloween auf Deutsch este foarte popular si se intampla de prin anii 1990. Oamenii isi decoreaza casele pentru Halloween inca din octombrie, de la jumatatea lunii, si folosesc aceasta sarbatoare pe post de pretext pentru multe petreceri. Pe 11 noiembrie, germanii sarbatoresc Matinstag, care include procesiuni cu felinare prin orase si costume cat mai inspaimantatoare, exact ca la Halloween.

Irlanda. Multi considera ca Halloweenul isi are originea chiar din Irlanda. Irlandezii au traditii unice, au si celebrul trick-or-treat, dar adauga „knock-a-dolly”, unde copilul bate la usile vecinilor si fuge pana sa raspunda cineva. Tot de Halloween se joaca un fel de joc de carti special. Fiecare copil alege o carte si primeste premiul care apare pe ea. Irlandezii mananca o prajitura cu fructe special in aceasta zi. In prajitura e si un ravas care va prezice viitorul celui care il va gasi.

Japonia. Halloween a devenit o sarbatoare populara in Japonia atunci cand Tokyo Disneyland si Universal Studios Japonia au inceput sa promoveze Halloween si tot ce implica acesta. In 2000, Tokyo Disneyland a avut primul eveniment dedicat Halloween, iar de atunci aceasta sarbatoare tipic americana a devenit din ce in ce mai populara. In Japonia toata lumea se imbraca in costume inspaimantatoare si decoreaza casele in stil Halloween.

America Latina, Mexic si Spania. Dia de los Muertos este un fel de alternativa la Halloween. Pe 31 octombrie se crede ca spiritele viziteaza familiile si pleaca de abia pe 2 noiembrie. Familiile decoreaza casele si pregatesc mancare in asteptarea spiritelor celor dragi. Perioada aceasta din an e o celebrare a mortii si este asteptata un an intreg de rudele celor decedati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *