Site icon RATB

Transpiratia excesiva. De ce apare si cum o putem trata?

Transpiratia in exces este o afectiune care ne poate schimba viata, daca nu e tratata la timp

Transpiratia este un fenomen natural care apare mai ales in zilele foarte calduroase, cand facem sport, miscare sau cand suntem raciti. Ea elimina caldura excesiva din organism si il raceste rapid, cu scopul de a mentine constanta temperatura corporala. Mirosul neplacut al transpiratiei apare doar atunci cand apa eliminata, foarte curata, intalneste bacteriile.

Glandele sudoripare secreta transpiratia, iar aceasta este eliminata rapid cand corpul este mult prea „fierbinte”. In unele cazuri transpiratia devine excesiva si se manifesta si in alte momente in care nu facem efort fizic si nici nu e foarte cald in jurul nostru. In acel moment vorbim despre hiperhidroza, care se manifesta la nivelul axilelor, la nivelul palmelor si la nivelul picioarelor.

Hiperhidroza este o afectiune comuna. Transpiratia excesiva la subrat apare mai ales in adolescenta, in vreme ce transpiratiile excesive la nivelul palmelor si al picioarelor apare inca de la 13 ani. Daca nu e depistata si tratata la timp, hiperhidroza poate sa apara si sa dispara toata viata.

Simptomatologia asociata hiperhidrozei este simplu de depistat si de observat. Transpiratia excesiva apare mai intai la subrat, apoi se extinde la nivelul intregului corp. Cel putin o data pe saptamana ai episoade de transpiratie excesiva, transpiratia apare pe ambele parti ale corpului.

Durerile de cap, starea de rau, greata, dureri in piept alaturi de transpiratie excesiva ar putea fi simptome care ne vor trimite imediat la medic. Vizita la medic devine obligatorie daca transpiratia in exces ne determina sa ne schimbam complet viata, stilul de viata, daca nu mai putem socializa, interactiona, daca noptile se transforma in saune din senin.

Cauzele hiperhidrozei nu sunt pe deplin cunoscute. Este posibil sa avem de-a face cu probleme neurologice, endocrine, cu infectii, afectiuni sistemice care duc la marirea secretiei de transpiratie. De regul, hiperhidroza apare la oameni sanatosi. Emotiile puternice, caldura, sunt factori care determina adesea aparitia hiperhidrozei pe moment. Cei care sufera deja de hiperhidroza tind sa transpire mult cat sunt activi, ziua, chiar si noaptea, indiferent cum se simt si ce fac.

Sistemul nervos este cel care determina aparitia transpiratiei. Sunt doua situatii: cand temperatura corpului depaseste un anumit nivel si cand suntem nervosi, cand sistemul nervos e iritat. Nervii care controleaza glandele sudoripare devin hiperactivi si daca mai adaugam si stresul sau nervozitatea excesiva avem deja simptomatologia clara a hiperhidrozei.

Hiperhidroza poate fi ereditara, este cauzata si de anumite gene, modificari genetice aparute si mentinute de la o generatie la alta.

Transpiratia excesiva este foarte grava daca apare din cauze medicale. Diabetul, menopauza, problemele cu glanda tiroida, nivelul scazut de zahar din sange, atacul de cord, infectii, probleme majore ale sistemului nervos central, toate pot cauza transpiratia in exces. Infectiile la nivelul pielii apar mai des la cei care sufera de hiperhidroza in forme agravate.

Este important de retinut ca hiperhidroza se poate trata, indiferent care au fost cauzele care au dus la manifestarile neplacute. Nu trebuie sa ne obisnuim cu ea si sa credem ca e normal sa transpiram atat de tare. O vizita la medicul specialist ar putea rezolva imediat aceasta problema jenanta. Odata tratata corect, hiperhidroza va disparea si pacientii vor putea reveni la o viata normala, vor transpira normal, asa cum o face orice om cand e foarte cald sau cand depune efort fizic sustinut.

Tratamentele tipice pentru hiperhidroza incep cu antiperspirante de calitate, cu o doza scazuta de sare metalica, de obicei metalul e aluminiul. Aceste antiperspirante sunt prescrise de catre medicul specialist, se aplica doua sau trei nopti la rand si se continua aplicarea timp de cateva saptamani pana se observa o schimbare. Antiperspirantele pot fi folosite la nivelul axilelor, dar si la nivelul picioarelor. Singurele efecte secundare care apar dupa folosirea antiperspirantelor cu saruri de metale pot fi iritatiile locale, dar nimic grav.

Iontoforeza este o alta varianta de tratament pentru hiperhidroza. Ea blocheaza temporar canalele prin care circula sudoarea, se foloseste un curent electric slab pentru a obtine efectele dorite. Acest tip de tratament se repeta la 1-3 saptamani in functie de raspunsul pacientului si nu este dureros.

Tratamentele orale cu anticolinergice nu sunt recomandate in general, ele sunt administrate si prescrise doar daca tratamentele de prima linie au esuat in trecut. Efectele lor secundare sunt destul de neplacute, probleme cu vederea, senzatia de gura uscata, retentie urinara.

Si celebrul Botox, utilizat la tratarea ridurilor pronuntate, poate fi un tratament excelent pentru transpiratia excesiva la subrat. Se injecteaza in zona axilelor si 14 luni nu vei mai avea probleme cu transpiratia in exces. Da, e neplacut sa ai injectii facute la subrat, dar nu sunt asa de dureroase si efectele lor sunt vizibile. Botoxul e printre putinele tratamente mai complicate aprobate, dar doar pentru zona axilelor pe moment.

Simpatectomia toracica este varianta extrema de tratament pentru hiperhidroza. Practic se „intrerup” nervii care determina transpiratia. Glandele sudoripare nu vor mai avea atat de multi nervi la dispozitie in urma operatiei. Interventia e riscanta, chiar daca se face endoscopic, complicatiile sunt frecvente si apar unde te astepti mai putin. Simpatectomia e o solutie extrema si e recomandata doar cand nicio solutie anterioara sau tratament nu a functionat deloc.

Exit mobile version