Tratatele internationale nu au fost intotdeauna unele cu motive serioase la baza

Pacea intre natiuni sau factiuni care se afla intr-un conflict permanent de ceva timp poate fi atinsa printr-un tratat. Tratatele sunt documente care impun un compromis acceptat destul de greu in cele mai multe cazuri, dar care pot sa duca la finalizarea unui razboi, unui conflict ce putea avea urmari si mai grave.

De fiecare data cand auzim de tratate ne gandim la cauze serioase care au dus la semnarea lor, la forte politice sau militare care au ajuns, in sfarsit, la un acord. Insa istoria ne-a dovedit ca tratatele nu sunt atat de… serioase de fiecare data…

Tratatele internationale au fost dintotdeauna o cale spre o pace mult dorita. Oricand au existat conflicte mult prea puternice, care puneau siguranta si viata oamenilor in pericol a intervenit imediat un tratat si lucrurile s-au linistit, cel putin pentru o perioada. Tratatul odata semnat e respectat de toti cei care au avut semnatura pe el si este un document de o importanta covarsitoare, mai ales cand avem conflicte armate.

Numai ca aceste tratate nu au fost mereu unele care si-au dorit sa opreasca conflicte sangeroase si nu au avut nici scopuri foarte bine definite. Cele mai ciudate tratate internationale semnate vreodata le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Pactul Kellogg–Briand si interzicerea razboiului, inainte de Al Doilea Razboi Mondial… Oficialii francezi si americani au scos in afara legii razboiul dupa dezastrul provocat de Primul Razboi Mondial. A fost introdus in 1928 ca sa nu mai avem militarizare pe repede inainte in cazul natiunilor care aveau si cu ce pune in practica o asemenea operatiune.

Natiunile urmau sa isi rezolve toate conflictele prin modalitati diverse, dar nu prin razboaie si lupte. Peste zece ani a inceput Al Doilea Razboi Mondial. Ironic, nu? Multi dintre cei care au semnat deja pactul s-au aruncat imediat in lupte sangeroase si au renuntat la ideea unei impacari fara razboi.

Tratatele Barbare si legalizarea santajului platit piratilor. Sapte tratate a semnat SUA intre 1795 si 1836, cu Algeria, Tunisia, Maroc, Tripoli. Dar ce facea cu atat de multe tratate? Avea nevoie de siguranta pentru navele care tranzitau zona si pentru eliberarea prizonierilor. SUA accepta santajul si platea, daca era cazul, doar sa isi faca treaba in zona. Piratii erau platiti regeste sa elibereze marinari si comercianti americani. Si lucrurile au mers destul de bine pentru pirati de vreme ce tratatele au tot fost semnate vreme de 40 de ani.

Tratatul Cerurilor Deschise permitea tarilor membre sa arunce o privire asupra armatelor inamice. Era un tratat simplu ce permitea celor 34 de tari semnatare sa survoleze diverse insule din teritoriul altor tari doar ca sa vada cum mai sta treaba pe acolo.

Se stabileau clar echipamentele folosite in timpul observatiilor, tarile adunau informatii ca sa nu greseasca in cazul unui conflict, sa nu apara erori si pierderi de bunuri si de vieti omenesti. Tratatul nu prea a fost vazut atat de bine de toate natiunile, dar a fost respectat si si-a produs efectele dorite.

Tratatul Cubanezo-American a oferit acces total la o parte din tara unde USA avea interzis sa intre. A fost semnat prima data in 1903 si apoi si in 1934, cele doua state care l-au semnat au fost Cuba si SUA. USA primea un fel de arenda, chirie pe Portul Guantanamo, si asta pe termen nelimitat. Erau in joc carbune si baza navala de acolo. La baza militara s-a deschis un centru de detentie celebru, care a dus la si mai multe neintelegeri intre tarile care si asa se urau.

Intelegerea asupra granitelor terenurilor a eliminat singura enclava de ordin trei din lume. Tratatul a incercat sa rezolve niste dispute vechi dintre India si Bangladesh asupra unor granite, limite teritoriale. Fiecare tara avea enclave in interiorul sau care erau in mod oficial teritoriu apartinand celeilalte tari.

Teritoriul Bangladeshului era complet inconjurat de teritoriul Indiei si viceversa. Dahala Khagrabari era cel mai faimos exemplu de enclava de ordin trei, adica o enclava in enclava care era… in alta enclava. In 2016 s-a rezolvat problema prin ratificarea tratatului. Rezidentii puteau sa aiba acces la ingrijire medicala, scoli, alte servicii mai usor.

Tratatul de la Washington si rezolvarea razboiului porcului. A fost un tratat destul de ciudat care isi propunea sa rezolve multe probleme aparute intre SUA si Marea Britanie. Tratatul din 1871 era cu adevarat nebunesc dintr-un motiv simplu: voia sa puna capat unui conflict vechi de 12 ani care dusese la ocuparea unei insulite dupa ce unul dintre rezidenti a impuscat… un porc. Cand soldatii britanici au venit cu amenintari la adresa „criminalului” si au vrut sa il impuste, armata americana a venit pe insula si a inceput lupta.

Au fost adusi sute de oameni, 100 de tunuri, nave de razboi. Tratatul de la Washington a arbitrat situatia incendiara. Pana la urma Kaiserul Wilhelm I al Germaniei a decis ca SUA avea drept sa revendice Insula San Juan. Si cu toata interventia germana conflictul a fost in continuare pastrat cel putin in sufletul ambelor natiuni. Si toate au inceput de la un porc mort pe „campul de lupta” dintre doua natiuni care nu prea aveau ce face si cautau motiv de cearta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *