In parenting ai mereu ceva de invatat. Oricat de multe ai sti si oricat de multa experienta ai avea, cand esti parinte fiecare zi e o provocare pe care poti sa o depasesti usor sau te poti lasa doborat de tot ce implica “jobul” de parinte. In 2022, daca nu ti-ai propus nimic in privinta parentingului si totusi vrei sa faci cateva schimbari importante in relatia cu micutii tai, ai putea sa incerci sa te pliezi pe cele mai noi trenduri de parenting simplu de pus in practica indiferent de varsta copilului.
Cand esti parinte te astepti sa fie greu sa cresti un copil. Daca esti la prima experienta de parinte e si mai dificil si s-ar putea sa ai momente cand iti spui ca e prea mult pentru tine. Dar trebuie sa mergi mai departe si sa iti intri in “rol” daca vrei sa ai un copil care se dezvolta armonios si care se va descurca in viata si va avea o relatie buna si cu tine. Nu stii ce schimbari sa faci in relatia parinte-copil? Avem cateva trenduri de parenting care te vor ajuta sa descoperi ce inseamna o relatie bazata pe sinceritate si pe comunicare, pe armonie in relatia parinte-copil.
Discuta despre traume. Sunt deja trei ani de cand interactiunile cu familia extinsa nu prea mai sunt posibile din cauza pandemiei de COVID-19. Copiii s-ar putea sa resimta acut aceasta lipsa de comunicare si de interactiune, se vor simti cu siguranta singuri, vor avea depresie mai ales ca lucrurile in jurul lor se schimba acum si mai rapid decat inainte. In 2022, parintii ar trebui sa discute mai mult cu micutii, sa ii ajute sa se reintegreze in comunitatile de care au fost despartiti multa vreme din cauza SARS-CoV-2, sa comunice mai mult si sa se asigure ca sanatatea lor emotionala si psihica este una foarte buna. Discuta cu ei despre trauma si incearca sa gasiti impreuna solutii pentru depasirea momentelor delicate in care se afla copiii. Nu evita discutiile, incearca sa ii faci sa vorbeasca despre tot ce simt si ce traiesc pentru ca doar asa poti sa ai o relatie normala cu ei si sa ii faci sa se simta bine, cat mai bine intr-o lume complet diferita de cea pe care o cunosteau inainte.
Transforma TikTok-ul intr-un spatiu sigur pentru copii si tineri. Pe TikTok nu gasesti doar filmulete amuzante sau poate ceva mai deplasate, gasesti si continut de calitate, comunitati si oameni care isi impartasesc experienta. Daca ai copii mai mari care au deja TikTok poti sa incerci sa ii indrum spre alti tineri cu experiente similare cu ale lor sau spre modele de urmat, spre oameni si personalitati care pot sa devina oricand un simbol pentru valorile in care cred si pe care le respecta. Fii mereu atent la ce continut acceseaza, blocheaza cum poti continutul nepotrivit varstei si incearca sa stii mereu la ce lucruri se mai uita copilul. Discutati impreuna, fa recomandari de continut si incearca sa nu scapi din ochi orice fel de continut mai ciudat accesat pe reteaua de socializare cea mai populara la momentul de fata.
Experienta, mai importanta decat lucrurile. Inlocuieste cadourile sau lucrurile date copiilor cu experiente, incearca sa creezi experiente cat mai interesante pentru copii si sa le dai ocazia sa simta si sa vada diverse lucruri, dincolo de calculator, tableta, telefon. Cu siguranta va valora mai mult in ochii lor un telefon nou, insa experientele pe care le poti avea impreuna cu ei si pe care le poti oferi vor fi apreciate pe masura ce acestia inainteaza in varsta. Cu cat mai multe experiente, cu atat cresc sansele sa ai un copil care nu va pune pret atat de mare pe tot ce e material si va sti ce e important cu adevarat in viata.
Atitudine neutra in raport cu genul. E bine sa mai renuntam la tipare, la roz pentru fetite, albastru pentru baietei. Daca ii vom tine mereu intr-o cutie virtuala si le vom trasa niste stereotipuri inca din primii ani nu vom reusi sa facem nimic bun pentru ei. Copilul modern trebuie sa aiba libertate de alegere, de exprimare, opinii. Copiii de astazi care au aceasta libertate vor fi adultii de maine care vor fi constienti de valoarea lor si vor sti ce sa faca pentru a incuraja si pe altii sa fie la fel de „deschisi” la minte ca ei.
Asculta, asculta… si iar asculta. Copiii sunt curiosi, intreaba diverse lucruri si asteapta raspunsuri, au opinii, uneori unele foarte pertinente si bine „articulate”. Nu conteaza cat de ocupat esti, asculta copilul si vorbeste cu el, nu il ignora, nu incerca sa te feresti de el. Poarta discutii naturale cu el, indiferent de varsta, raspunde-i adecvat si incearca sa intuiesti ce vrea sa auda de fapt. Doar asa iti poti pastra relatia cu el si vei fi un parinte bun si apreciat, vei avea un copil care se exprima si stie cum sa isi exprime sentimente si idei, dar stie sa si asculte cand e cazul, asa cum faci si tu-devii exemplu pentru el si asta e un lucru minunat.
Fara interactiuni virtuale sau mediate de dispozitive moderne. Renunta la orice fel de dispozitive si la mediul virtual si incearca sa te concentrezi pe experiente de viata, pe relatii puternice si stabile cu micutii si toata familia. Renunta si la activitati de ajutor si de interactiune mediate de orice fel de dispozitive, de Internet, militeaza pentru interactiunea directa si pentru timp de calitate petrecut cu intreaga familie. Suportul, ajutorul organic e tinta ta anul asta, la fel si implicarea mai mare si mai activa in viata copiilor, in detrimentul a tot ce inseamna Internet si ajutor virtual.