In bucatarie fiecare truc te ajuta sa ai meniuri perfecte si mai putina munca depusa pentru pregatirea lor

In bucataria de acasa sau in cea profesionista nu e loc de greseli. La inceput greselile sunt inevitabile si accepte, dar cand ai deja experienta si ai putut sa pregatesti meniuri pentru prieteni si familie si sa mai primesti si laude deja asteptarile sunt altele de la tine. Fiecare bucatar are cateva trucuri pe care le foloseste adesea, trucuri adeseori banale si foarte usor de pus in practica. Ele il vor ajuta sa isi termine treaba mult mai rapid, mai simplu si in cele mai bune conditii.

In bucatarie este exact ca intr-un joc de strategie. Cine reuseste sa aiba o strategie mai buna si mai creativa castiga. In bucatarie castigi timp si admiratia celor care vor gusta din preparate daca ai un adevarat arsenal pregatit pentru a fi folosit oricand ai nevoie de ceva mai mult decat de banala inspiratie.

Trucurile bucatarilor amatori sau profesionisti nu sunt altceva decat modalitati inteligente de a rezolva multe dintre problemele care apar la tot pasul in bucatarie. Ele au fost descoperite din greseala in experienta de ani in bucatarie sau au fost auzite, gasite pe net si puse in practica. Fiecare bucatar are deja cateva zeci de trucuri pe care le foloseste, in mod inconstient de multe ori, din moment ce le-a invatat deja si le-a aplicat de mii de ori. Care sunt insa cele mai importante trucuri pe care le poti folosi si tu in bucatarie?

Curata coaja ghimbirului cu o lingura. E foarte greu sa cureti de coaja o radacina de ghimbir pentru care multe protuberante, este neregulata si e lemnoasa. In loc sa folosesti un cuti special pentru legume sau pentru mere, de exemplu, poti sa utilizezi fara probleme o lingura. Razuieste coaja cu aceasta lingura usor si vei inlatura rapid coaja de la ghimbir. Urmareste toate contururile si nu vei pierde aproape nimic din radacina atat de pretioasa si uneori foarte scumpa.

Foloseste blenderul manual. Il vei folosi la supe creme, la sosuri delicioase sau la gemuri uneori, dulceturi, la tot ce vrei sa faci si ai nevoie sa pasezi. E foarte usor de curatat, practic, rezistent, nu mai stai sa pregatesti totul intr-un vas si sa te chinui sa muti produsele dintr-o parte in ala, cu riscul de a mai scapa din continut si pe jos.

Foloseste strecuratoarea mica pentru oua. Daca vrei oua posate perfecte o strecuratoare mica te va ajuta enorm. Le poti sparge direct in strecuratoare, se scurge albusul rapid si vei avea oua posate perfecte, gata de pus pe Instagram. Ca sa elimini excesul de albus poti sa misti usor strecuratoarea si acesta se va scurge imediat, ramanand doar galbenusul inconjurat de putin albus.

Gandeste-te la gatit ca la o linie de productie si lucreaza ingrijit. E nevoie de ordine si de multa organizare in bucatarie daca vrei sa gatesti ceva bun, care sa arate perfect si sa fie foarte usor de pregatit. Nu gandi in timp ce gatesti, planifica totul dinainte. Taie tot ce ai nevoie, transfera in vase diferite, gaseste toate condimentele, ingredientele care se vor adauga pe parcurs. Nu lasa niciun detaliu sa iti scape si pune totul in practica exact ca intr-o fabrica, pe linia de productia. Totul sa fie fluid, cursiv, sa nu ai pauze deloc in pregatirea meniurilor favorite.

Ingheata lichide utile la gatit in portii usor de folosit. Poate cel mai tare truc din toata aceasta lista este cel legat de congelarea unor lichide foarte importante pentru gatit. De exemplu, poti congela vin in cantitati suficiente pentru a gati o friptura, dar si un stock „portionat” sau un sos pe care l-ai pregatit deja si trebuie sa fie fresh cand il pui in mancare. Ai grija sa nu ingheti lichide care isi pierd din gust si calitati la temperaturi foarte scazute.

Dezgheata carnea in tavi din aluminiu. Poti sa dezgheti mai simplu carnea inghetata fara sa te complici cu apa fierbinte si timp pierdut fara rost cu ajutorul tavilor de aluminiu. De ce neaparat aluminiu? Pentru ca aluminiu este un conductor foarte bun de caldura si va atrage energia din mediu spre carnea inghetata. Timpul de dezghetare scade cu pana la 30% daca aplici acest truc. Merge sa folosesti fix acelasi lucru si la orice fel de aliment, ingredient congelat, care nu are volum foarte mare.

Taie avocado in coaja. E mai usor sa tai avocado dupa ce il tai in doua, scoti samburele, si ii faci un „contur” de jur imprejur cu un cutit ascutit. Cand iei continutul cu lingura ai deja bucatile de avocado pregatite pentru folosire si nu mai faci atat de multa mizerie cu bucata de avocado care refuza sa stea pe tocator.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?