Scoala online a fost mai dificila decat s-a crezut in pandemie. Fiecare tara a cautat solutii si a venit cu idei dintre cele mai interesante pentru un invatamant de calitate chiar si intr-o situatie foarte complicata precum cea pe care o traim cu totii. Daca te afli printre cei care nu s-au adaptat la noul tip de scoala de acasa vei descoperi mai jos cateva trucuri utile pentru a face fata cu brio orelor online in anul scolar urmator.
E o realitate pe care nu ne-am dorit-o, dar pe care trebuie sa invatam sa o folosim in avantajul nostru. Scoala online va fi incepand cu acest an, nu se stie pentru cat timp, din pacate, o alternativa la un invatamant obisnuit, offline, ingenuncheat de COVID-19. Cum orele din salile de curs din orice fel de unitate de invatamant s-ar putea sa nu mai revina la normal ani buni din cauza noului coronavirus, scoala online va trebui luata in serios si pregatita de ambele parti, sustinuta.
Nu trebuie sa ne gandim doar la elevi, care detin in mare parte toate abilitatile pentru a putea urma o astfel de scoala, trebuie sa ne gandim la parinti, la profesori. Scoala online este o provocare pentru toata lumea, indiferent de cat de bine pregatiti sau nu suntem. Orele trebuie sa se desfasoare, teoretic, peste tot, dar infrastructura informatica si cunostintele de operare nu exista in fiecare coltisor de tara.
Pentru unii nu e prima data cand fac scoala de la distanta, in multe scoli si unitati de invatamant private se practica un astfel de mod de compensare a unei programe prea incarcate la clasa. Pentru altii insa, multi la numar, profesori si elevi, studenti, liceeni, a fost prima data cand au vazut ce inseamna scoala online. Dupa cateva luni de scoala in acest format rezultatele nu au fost foarte bune, au existat multe nemultumiri, dar si zone in care scoala online a ajutat si a functionat foarte bine.
Cei care nu s-au obisnuit inca cu o scoala online si un calculator in fata au sansa sa invete din mers in vacante, de la alti colegi, prieteni care se pricep mai bine la tot ce inseamna Internet si conectivitate, comunicare online. Pentru ei am pus cap la cap cateva trucuri pentru a trece cu bine de obstacolele inerente ale scolii online.
1. Cel mai important: intelege foarte bine deadline-ul si fii la curent cu toate actualizarile pe task-urile pe care le primesti. De obicei toti copiii care participa la cursuri online interactioneaza cu profesorii si cu materia respectiva prin platforme online de invatare cu un sistem de management al invatarii sau LMS. Inainte de a incepe sa lucrezi si sa interactionezi cu sistemul respectiv trebuie sa te obisnuiesti cu interfata si cu deadline-urile, cu afisarea actualizarilor si a termenelor de finalizare a temelor date. Se pot seta notificari, poti primi un e-mail de notificare, poti sa urmaresti actualizari in sectiunile dedicate. E foarte usor in online sa ai un deadline pe care il respecti.
2. Aloca o perioada de timp prestabita pentru lucru, studiu si incearca sa lucrezi in etape. Fiecare are propriul sau program cand sta acasa, asa ca programarea sarcinilor si ierarhizarea lor sunt foarte importante. Fiecare task trebuie sa fie setat in asa fel incat sa avem timp sa il facem si sa ne bucuram de cat mai mult timp si pentru noi. Mai ales cand studiem de acasa si avem scoala online trebuie sa ne obisnuim cu un ritm de lucru; programarea si un calendar online ne vor ajuta enorm. Nu e nimic fix, totul e flexibil, programul trebuie sa fie adaptat in functie de cum reusesti sa duci la capat o sarcina pentru scoala.
3. Comunica frecvent cu ceilalti care fac parte din grupul de lucru. Multe teme pentru scoala online pot fi pe echipa. Odata ce stii grupul din care faci parte trebuie sa va vedeti virtual foarte des pentru a putea termina cat mai repede toate sarcinile trasate. Pe Skype, Zoom, Google Meetings, WhatsApp sau e-mail, chat online, pe aplicatii mobile, orice va este la indemana trebuie folosit. Colaborarea online e mai simpla cand ai aplicatii de sharing si de colaborare in timp real, cand puteti vedea ce fac si ceilalti si puteti corecta eventual, cand e cazul, puteti veni cu idei noi.
4. Ia legatura cat mai des cu profesorii si da dovada de flexibilitate. In orice activitate desfasurata pentru scoala online vei avea si mai multe intrebari. La scoala le adresai imediat profesorului, dar cand faci scoala de acasa nu prea mai ai acest lux. Asa ca le poti nota si data viitoare cand aveti programata o intalnire pe Zoom le poti adresa pentru a primi raspunsurile dorite. Flexibilitatea se refera si la intelegere si la o comunicare normala cu profesorii. Trebuie sa fim constienti de faptul ca si ei se adapteaza din mers si isi schimba programul pentru a putea sa invete in continuare elevii si sa le ofere ore de calitate.