Site icon RATB

Trucuri utile in bucatarie pe care orice bucatar amator trebuie sa le cunoasca

In bucatarie trebuie sa ai ceva imaginatie ca sa poti obtine de fiecare data cele mai bune rezultate

Iti place sa gatesti si o faci destul de des. Asta e foarte bine pentru tine si pentru familia ta, dar si pentru sanatatea ta. Dar gatitul devine destul de complicat daca nu stapanesti prea bine tot ce se intampla intr-o bucatarie si daca te asteptica totul sa mearga ca pe roate.

E greu sa gasesti retetele perfecte, gustul echilibrat si aroma unica pentru fiecare preparat in parte, dar nu e imposibil. Orice bucatar are insa cateva trucuri pe care le stie si pe care le aplica de fiecare data cand vrea sa aiba doar rezultate excelente in bucatarie si sa pregateasca rapid ceva bun pentru intreaga familie.

In bucatarie e exact ca intr-un laborator de chimie. Testezi si iar testezi pana obtii rezultatele dorite. E nevoie de indemanare, de rabdare, de intuitie si de putina matematica pentru a avea mereu cele mai interesante rezultate cand te apuci de gatit. Si mai e nevoie de inspiratie si de imaginatie pentru a gasi si retetele si combinatiile de ingrediente de care ai nevoie pentru orice preparat de top ce va ajunge pe masa familiei tale.

Bucatarii amatori, asa cum suntem toti in bucataria noastra de acasa, incearca sa descopere in fiecare zi trucuri si „scurtaturi” spre perfectiune, care le vor face viata mai usoara si mancarea mai buna. Cateva dintre cele mai simple si mai eficiente trucuri le vei descoperi in randurile ce urmeaza. Noteaza-le si foloseste-te de ele ori de cate ori te apuci de gatit sau ai terminat de gatit.

Elimina mirosul neplacut din casoletele pentru mancare cu… ziare. Ca sa scapi rapid de mirosurile neplacute din cutiile unde ai depozitat mancare, legume, orice poti pune pret de cateva minute ziare in interiorul lor. Ele vor absoarbe umezeala si vor lasa respectivul container fara niciun miros. Ai grija sa speli casoletele la final pentru ca ziarele nu sunt cele mai curate.

Evita fierberea prea puternica si mancarea aruncata in afara oalelor cu o lingura de lemn. Daca vezi ca ai oale pe foc care au tendinta sa arunce din continut cand fierb foarte tare incearca sa pui o lingura de lemn pe marginea lor, deasupra deschiderii oalelor. Asa nu va mai fierbe atat de puternic mancarea si se va termina si cu bulele de aer care isi tot cauta loc afara din apa. Plus ca vei evita mizeria de pe aragaz mai usor si vei pierde mai putin timp cu o curatare minutioasa a aragazului.

Otelul se curata cel mai bine cu spirt. Daca vrei sa folosesti furculite, lingurite perfect curate pentru gatit le poti curata cu spirt. Iei niste betisoare de urechis si le imbibi in spirt, dupa care indepartezi toate depunerile si mizeria de pe tacamuri. La final de clatesti si le speli cu detergent de vase si ai terminat. Data viitoare cand gatesti vei avea toate tacamurile stralucitoare si foarte curate.

Spala cartofii la… masina de spalat vase. E cea mai simpla metoda prin care poti sa speli repede legumele cu o consistenta mai tare, radacinoase, fara sa iei fiecare bucata in parte la curatat. Nu pune detergent, incearca sa cureti bine masina de spalat vase inainte si foloseste doar ciclul de clatire. Asa vei avea legume curatate rapid, nu vei mai pierde timp in bucatarie si spalarea va fi aproape perfecta, mult mai buna decat cea pe care o faceai tu manual.

Foloseste sare daca ai scapat un ou crud pe jos. Se mai intampla sa scapi pe jos sau pe masa un ou si sa se sparga imediat, lasand o mizerie de nedescris. Poti sa arunci niste sare de masa imediat ce s-a intamplat accidentul pentru a absorbi albusurile si a permite stergerea usoara. Asa vei curata imediat mizeria si oul va disparea instant de pe suprafetele pe care l-ai scapat.

Curata usturoiul mult mai usor cu… lama cutitului. Nu mai incerca in toate felurile sa cureti capatanile de usturoi cu tot felul de tehnici gasite pe Internet. Taie partea inferioara a catelului de usturoi si foloseste lama unui cutit pe orizontala ca sa scapi de coaja usturoiului. In cateva minute ai curatat capatani intregi de usturoi.

Untul rece este mai usor de folosit in bucatarie. Evita sa folosesti unt la temperatura camerei, lasa-l in frigider la temperaturi mai scazute si rade-l cand gatesti prajituri, produse de patiserie. Se va combina mai usor cu faina si se topeste rapid pentru rezultate excelente.

Strugurii inghetati in vin, o adevarata delicatesa si un mare bine facut vinului. Arunca struguri de la congelator in vin pentru a-l pastra rece si nediluat. Vei obtine un gust deosebit si vei fi apreciat de catre cei care vor gusta vinul cu acest twist deosebit.

Cureti ouale fierte mai usor cu ajutorul… bicarbonatului. Nu te mai chinui minute bune sa cureti de coaja oua fierte. Iei putin bicarbonat, il adaugi in apa si arunci ouale in apa rece imediat dupa ce el scoti din apa in care au fiert timp de cinci minute sau trei minute, depinde cum vrei oul respectiv, tare sau mai moale si mai cremos.

Exit mobile version