Tumora Wilms este un cancer renal care afecteaza in special copiii mici, dar e intalnit si la adulti sau la copiii mai mari. Este cel mai intalnit tip de cancer la copii, se manifesta des la varsta de 3-4 ani si mult mai rar la varste peste 5 ani. Uneori apare la un singur rinichi, alteori tumora e la ambii rinichi. Datorita noilor tratamente descoperite de-a lungul timpului pentru o astfel de tumora sansele de recuperare au crescut simtitor si rinichii pot fi salvati daca se intervine inca de la primele simptome.
La tumora Wilms nu avem o simptomatologie clara de la inceput, unii copii pot sa nu aiba deloc simptome. In literatura de specialitate tumora Wilms a fost asociata cu o simptomatologie ce include: o masa abdominala usor de simtit la palpare, inflamarea abdomenului, dureri abdominale, febra mare, sange aparut in urina, stare de greata si varsaturi frecvente, constipatie, lipsa poftei de mancare, respiratii ingreunate, greoaie, hipertensiune frecventa. Desi vorbim despre o afectiune rara si s-ar putea ca simptomele sa fie de la alte boli e bine sa mergem cu micutii la medic imediat ce observam oricare dintre aceste semnale transmise de organismul lor.
Cauzele tumorei Wilms nu sunt cunoscute, dar se crede ca un rol important l-ar juca factorul ereditar. In cazul tumorei Wilms celulele canceroase, celule cu erori care se dezvolta necontrolat si nu nu „mor” asa cum o fac alte celule, apar in rinichi si se multiplica rapid. Sunt si cazuri documentate de micuti care au primit pe cale genetica aceasta afectiune rara direct de la parinti. Dar nu s-au dovedit pana acum legaturi clare intre prezenta tumorei la parinte si prezenta ei si la copil…
Factorii de risc pentru tumora Wilms sunt foarte multi. De exemplu, daca faci parte din rasa africana-americana ai sanse mari sa ai tumora Wilms, dar ai risc scazut daca faci parte din rasa asiatica-americana. Istoricul familial este foarte important-daca un copil are aceasta afectiune si mai ai copii s-ar putea ca si ei sa prezinte simptome asociate tumorei Wilms.
De regula tumora apare la copiii care prezinta la nastere sau inca din timpul dezvoltarii intrauterine anumite anomalii genetice, afectiuni precum aniridia, hemihipertrofia, afectiuni rare, sindromul WAGR, Denys-Drash, Beckwith-Wiedemann.
Tumora Wilms nu poate fi prevenita, nu ai ce sa faci nici tu, parintele, nici copilul. Daca micutul ar putea sa dezvolte acest tip de tumora atunci se vor face periodic ultrasunete la rinichi ca sa se observe orice fel de anomalii in dezvoltarea lor.
Diagnosticarea tumorei Wilms incepe prin recomandarea unui examen clinic in cabinetul medical, dar va continua cu analize de sange, de urina, cu ultrasunete la rinichi, cu un computer tomograf si cu RMN recomandat.
Dupa ce a fost diagnosticata afectiunea se va determina si stadiul cancerului prin recomandarea de radiografii, CT la nivelul pieptului, scanarea oaselor pentru a se vedea daca avem un cancer care s-a raspandit si in alte parti ale corpului micutului. Putem avea stadiul I, cand cancerul e doar in rinichi si ramane acolo, se poate elimina chirurgical, stadiul II, cand cancerul e raspandit in jurul rinichilor si inca poate fi eliminat chirurgical, stadiul III, cand dezvoltarea cancerului e deja si la nivel abdominal si nu se mai poate elimina complet cancerul. Stadiile IV si V sunt cele mai grave, cand cancerul a ajuns la ficat, plamani, in oase, la creier sau avem cancerul si tumora la ambii rinichi.
Tratamentul pentru tumora Wilms implica operatii si chimioterapie, radioterapie. Depinde mult de stadiul cancerului si de agresivitatea afectiunii. La inceput se incearca eliminarea unei parti din rinichi sau scoaterea rinichiului afectat pe cale chirurgicala. In timpul operatiei se va preleva si o mostra de tesut pentru a se determina ce fel de cancer si ce fel de celule sunt implicate. In situatii disperate se vor elimina parti mari din ambii rinichi sau sau tesut cat mai mult din ambii rinichi… Daca se elimina ambii rinichi copilul trece automat pe dializa si se asteapta un transplant de rinichi.
Dupa operatii urmeaza chimioterapia, cand se administreaza intravenos medicamente puternice tipice pentru cancer. Efectele secundare sunt notabile, de la stare de rau si varsaturi la pierderea poftei de mancare si pierderea parului corporal, risc crescut de infectii permanent. Se recomanda chiar si inainte de operatii pentru micsorarea tumorei Wilms si eliminarea sa pe cale chirurgicala mult mai usor. Daca nu se poate elimina tumora si cancerul pe cale chirurgicala se va recomanda mereu chimioterapia ca solutie de avarie.
Radioterapia e luata in calcul dupa operatie ca sa se „termine” orice fel de celule canceroase mai raman dupa extirparile de tesut, se va controla mai usor raspandirea cancerului si la alte tesuturi apropiate sau indepartate de locul in care au aparut primele celule canceroase.
Inscrierea in programe de studii clinice si incercari de medicamente si solutii noi de tratament pentru cancer si tumora Wilms va fi recomandata indiferent de stadiul cancerului descoperit la copii. Asa sansele de vindecare partiala cresc si recuperarea ar putea fi mai usoara in momentul in care un tratament chiar functioneaza din toate cele testate in timp…
Important este sa mergem la medic si sa facem toate testele chiar de la nastere, din timpul sarcinii pentru a determina orice fel de anomalii la copil si a incuraja o dezvoltare normala in cei mai frumosi ani ai vietii sale, anii copilariei, fara nicio problema.