Mediul inconjurator este mai important decat credem. Pe langa faptul ca ne ofera resurse pentru supravietuire, natura este esentiala si pentru Terra si pentru mentinerea unei realitati sigure si cat mai usor recunoscut, chiar si in viitor.
Educatia pentru mediu este unul dintre tipurile de educatie moderna pe care le vedem in multe scoli si institutii de invatamant in prezent. Grija pentru mediu, raportarea la mediul inconjurator dintr-o alta perspectiva, dar si invatarea unor notiuni fundamentale despre comportamentul fata de natura, iata doar cateva directii pe care educatia pentru mediu incearca sa le abordeze. Ce avantaje are pentru cei care o studiaza si cat de mult inseamna pentru natura o astfel de abordare?
Educatia pentru mediu cuprinde o metodologie foarte bine structurata, concentrata pe familiarizarea elevilor, oamenilor cu mediul inconjurator si invatarea, deprinderea unor abilitati, valori, experiente, depistarea unor pasiuni care pot avea un impact pozitiv asupra naturii. In termeni ceva mai complecsi, educatia pentru mediu este studiul relatiilor si interactiunilor dintre sistemul natural si uman.
Ideea din spatele educatiei pentru mediu e simpla: oamenii inteleg mai bine ce probleme are mediul inconjurator si invata sa aiba grija de ele, sa le rezolve, prin decizii informate si responsabile. Din momentul in care devenim constienti de efectele actiunilor noastre si de toate problemele pe care natura le are la un moment dat putem fi siguri ca actiunile noastre viitoare nu vor mai distruge si mai mult un mediu inconjurator care se lupta sa supravietuiasca alaturi de noi.
Educatia pentru mediu se invata in scoli, in comunitati, in centre speciale precum parcuri, gradini zoologice, muzee. Prin natura sa, educatia pentru mediu este un domeniu interdisciplinar care integreaza o multime de materii de studiat: biologie, ecologie, stiinta Pamantului, geografia, matematica. De asemenea, orice efort prin orice fel de mijloace media de promovare a unui comportament corect in raport cu natura suferinda tine tot de educatia pentru mediu. Nu se reduce doar la teorie, abordarile sunt holistice de fiecare data in ceea ce priveste educatia. Si inca ceva: educatia pentru mediu are o adaptabilitate foarte mare, pentru ca si mediul se schimba.
Care ar fi insa avantajele educatiei pentru mediu pentru elevi, tineri sau oamenii care vor sa faca ceva pentru natura si pentru tot ce ii inconjoara?
Copiii invata sa respecte natura. De foarte multe ori copiii, tinerii imita ceea ce vad la adulti. Educatia pentru mediu ii invata si le ofera toate instrumentele si cunostintele necesare pentru a avea comportamente responsabile fata de mediu. Nu vor mai arunca gunoiul in natura, vor intelege ce efecte are orice fel de actiune necugetata. Plus ca vor reusi sa ofere ceva naturii, nu doar sa primeasca. Si asta e foarte important pentru tinerele generatii, sa ofere mediului inconjurator la fel de mult precum primesc de la el.
Tinerii si copiii invata sa fie buni cu animalele si cu oamenii. E foarte important ca adultii de maine sa stie cum sa se comporte cu animalele, cu oamenii, cum sa se raporteze la tot ce tine de mediu. Educatia pentru mediu tocmai acest lucru isi propune, sa educe si sa stabileasca un tip de comportament responsabil fata de animale si oameni. Cu cat avem grija mai mare de tot ce se afla in jurul nostru si de semenii nostri, cu atat vom avea o natura care ne va ajuta mai mult si o generatie care va sti sa pretuiasca si sa actioneze cat mai bine atunci cand apar probleme de mediu.
Dezvolta gandirea critica. Tinerii, adultii, copiii, toti isi exerseaza gandirea critica si incearca sa inteleaga ce efecte au actiunile lor asupra mediului. Gandirea critica este esentiala daca vrem sa luam mereu deciziile corecte, sa ne putem descurca in diverse situatii cu o complexitate foarte mare. Educatia pentru mediu incurajeaza gandirea critica si incurajeaza o raportare permanenta la cunostinte si la informatii verificate si clare despre natura si efectele oricaror comportamente iresponsabile.
Incurajeaza un stil de viata sanatos. Educatia pentru mediu va incuraja si mai multa miscare, implicarea tinerilor, copiilor in activitati ce au legatura cu mediul si cu miscarea. Se incurajeaza stilul de viata sanatos, se evita orele prea multe petrecute in fata unui monitor. Si odata ce micutii sau tinerii vor descoperi cat de placut este sa stai in natura si sa incerci sa o intelegi si sa o ajuti sa fie din ce in ce mai „puternica” si mai „sanatoasa”.
Elevii, tinerii vor invata totul despre responsabilitate si despre siguranta, vor fi mai implicati civic. Tinerii, copiii invata sa nu isi asume riscuri, sa inteleaga aspectul conservarii naturii, sa actioneze ori de cate ori cred ca natura are nevoie de ajutorul lor. De asemenea, prin educatia pentru mediu adultii de maine vor fi mai implicati si mai responsabili cand vine vorba de comunitate, de natura din jurul locuintelor lor.