Problemele majore de pe piata energiei si dependenta periculoasa de anumite resurse si tari au readus in discutie energiile regenerabile. E nevoie de o tranzitie rapida si sustinuta catre energiile regenerabile nu doar din cauza contextului actual complicat, ci si din cauza schimbarilor climatice dramatice care au impus schimbari de paradigma in privinta surselor folosite pentru producerea energiei. Multe tari au inteles aceasta nevoie imperioasa de actiune pentru a avea energie “verde” peste tot unde e nevoie de ea si au investit, si-au pus obiective ambitioase pe care le-au si indeplinit destul de rapid pana in prezent.
Energiile regenerabile este un termen destul de vag pentru multi. Ele sunt o forma de energie derivata din resurse naturale care se pot “reface” si nu sunt finite. Vantul, radiatia solara, apa din rauri, cascade, fluvii, toate sunt surse care se regenereaza constant, deci nu ramanem fara ele. In energiile regenerabile sunt incluse energia solara, hidoenergia, energia eoliana, energia termala si bioenergia.
Foarte multe tari au inteles de ceva vreme nevoia uriasa de schimbare din domeniul energiei si au gasit o combinatie excelenta intre resurse regenerabile si politici publice foarte bine targetate pentru a reduce emisiile de carbon si a avea energie “verde” la dispozitie pentru a acoperi cat mai bine nevoile statului. Iata doar cateva exemple de astfel de tari si ce au reusit sa faca in materie de energii regenerabile.
Suedia. Tara nordica si-a propus ca pana in 2040 sa se bazeze doar pe energiile regenerabile. Deja in 2012 Suedia ajunsese sa aiba 50% energie regenerabila ca sursa de alimentare in toata tara, cu opt ani mai devreme decat estimase la inceput. Asa ca obiectivul din 2040 legat de productia de energie regenerabila este unul cat se poate de realist. Cum a reusit Suedia sa fie atat de eficienta la capitolul energie regenerabila? A profitat la maximum de toate resursele naturale pe care le are tara si s-a bazat pe bioenergie si pe hidroenergie. Suedia ramane printre cele mai bune exemple de urmat si o tara care stie sa isi valorifice tot ce are ca sa nu mai depinda de forme de energie care mai si polueaza si sunt finite.
Scotia. Doar in 2020 Scotia a reusit sa produca peste 97% din electricitate folosind energie regenerabila. In 2011, Scotia se lauda ca a produs 37% din nevoile anuale ale tarii doar cu ajutorul energiei regenerabile. In 2045, scotienii si-au propus alt obiectiv ambitios, zero emisii. Se vor schimba intre timp si modul de abordare al industriei transporturilor si al domeniului incalzirii. Scotia a demonstrat inca o data ca se poate si ca nu trebuie sa fii o tara foarte mare ca sa iti poti dezvolta o productie bazata doar pe energie regenerabila in viitor. S-au facut si investitii, e drept, dar vei avea cu siguranta de castigat de pe urma lor si amortizarea e rapida in Scotia. Daca se va tine de treaba, Scotia ar putea ajunge sa concureze cu state puternice si mult mai dezvoltate din lume la capitolul energie regenerabila.
Islanda. In Islanda, 9 din 10 locuinte sunt incalzite pe timp de iarna cu energie geotermala. Accesul la niste surse de energie regenerabila unice si o combinatie de hidroenergie si energie geotermala permite islandezilor sa aiba o acoperire de aproape 100% din nevoia de energie dintr-un an. Toate tarile si Natiunile Unite au apreciat schimbarea de paradigma din Islanda si trecerea pe „verde” pentru a scapa in timp de dependenta de sursele de energie finite. Plus ca poluarea e redusa la zero si energia produsa este mult mai usor de gestionat.
Germania. Germania e si mai ambitioasa si vrea sa ajuna la 80% din nevoia tari in materie de energie produsa doar pe baza energiilor regenerabile si asta pana in 2030. Guvernul incearca sa contribuie si el la acest obiectiv si a impus reforme in domeniul energiei. Autoritatile si-au pus si un obiectiv si mai ambitios decat cele 80 de procente. Pana in 2035 se doreste ca 100% din nevoie de energie din Germania sa fie acoperita de energiile regenerabile. In prima jumatate a lui 2022 energiile regenerabile au oferit 49% din nevoile energetice germane si pe viitor procentul va tot creste pe masura ce se implementeaza toate planurile autoritatilor.
Danemarca. Danemarca se lauda cu acoperirea nevoilor de energie cu ajutorul energiei eoliene. Jumatate din nevoile energetice ale tarii sunt acoperite la momentul de fata de energia eoliana si de energia solara. Cea mai mare „ferma” eoliana din Scandinavia se afla in Danemarca, Kreigers Flak. A fost inaugurata in 2021 si va avea o productie crescuta in viitor cu 16%. Pe langa vant cei din Danemarca se folosesc si de bioenergie, care asigura doua treimi din toata productia bazata pe energiile regenerabile din tara nordica. Danemarca a investit mult si inca investeste in energie „verde”, danezii sunt constienti de importanta utilizarii resurselor naturale practic infinite si de renuntarea cat mai rapida la resursele care incep sa se termine incet, incet.
China. China e liderul in domeniul productiei de energie solara si eoliana. Dar cum a reusit o tara care are emisii de carbon uriase sa devina lider in energii regenerabile? Foarte simplu. A stiut cand sa investeasca si cand sa faca trecerea spre „verde”. Pana in 2025, China isi doreste sa aiba o acoperire de o treime din nevoile de energie ale tarii doar cu ajutorul energiilor regenerabile. De altfel, China este si cel mai mare investitor din lume in energii regenerabile. Tot ce mai are de facut China este sa reduca emisiile de carbon care sunt tot o problema si la ora actuala si se va indrepta intr-o directie excelenta raportat la nevoia de energii regenerabile folosite pentru aproape orice.
Norvegia. In 2016 deja Norvegia genera 98% din electricitate doar cu ajutorul energiilor regenerabile. Hidroenergia e baza in Norvegia, s-a folosit puterea uriasa a apei de la cascade, rauri. Dar norvegienii nu s-au oprit aici, au adaugat si energia termala si cea eoliana ca sa poata acoperi si mai mult din nevoile energetice ale tarii. Norvegia ramane in topul tarilor care au ales sa investeasca foarte devreme in energiile regenerabile si care isi doresc sa atinga 100% si sa ramana la acest procent mereu in viitorul apropiat.