Ucraina ar putea fi victorioasa in razboiul cu Rusia doar daca are un ajutor permenant si sustinut din partea SUA si a Occidentului

In peste doua luni si jumatate de razboi, Rusia nu a incetat sa spere si sa isi doreasca sa cucereasca rand pe rand teritorii cat mai vaste din Ucraina. Daca la inceputul invaziei din Ucraina rusii credeau ca pot sa puna stapanire rapid pe putere si sa isi atinga tinta, impunerea unui guvern-marioneta si control total asupra Ucrainei, in doar cateva zile, poate ore, realitatea din teren i-a lovit puternic, pe neasteptate.

Asa se face ca in aproape 80 de zile de razboi in Ucraina armata rusa nu a reusit nici pe sfert ceea ce isi propusese si planurile Moscovei par sa fie in urma cu cel putin doua saptamani fata de ceea ce gandisera pe parcursul invaziei. In acest context incert pentru Rusia se ridica o intrebare: poate iesi invingatoare Ucraina in razboiul cu Rusia?

La ora actuala sunt doua scenarii despre care se discuta peste tot: ce se intampla daca va castiga Rusia, ce inseamna victoria Rusiei in Ucraina si ce aduce ea pentru restul lumii, in ce conditii este posibila si ce se intampla daca va iesi invingatoare Ucraina si in ce conditii e posibila victoria, ce urmari ar avea.

Singura, Ucraina are sanse mici sa poata iesi victorioasa din razboiul cu Rusia. Numai daca ne gandim la forta armata a rusiei si la marimea armatei ruse, la numarul de trupe si la armanentul pe care il detine deja Rusia, plus posibilitatea lansarii unui atac nuclear oricand, ne dam seama ca Ucraina poate doar sa viseze la victorie in fata Rusiei.

Insa daca SUA si Occidentul colaboreaza si sustin serios Ucraina, oferind asistenta militara, suport financiar, asistenta din ce in ce mai constanta si mai solida, Ucraina va invinge in razboiul cu o Rusie mult prea increzatoare. E adevarat ca pasii diplomatici si economici vor fi importanti, sanctiunile pe banda rulanta venite din toate partile posibile impotriva Rusiei, insa asistenta armata e cea mai importanta.

Realitatea pe care armata rusa a gasit-o in teren seamana mult cu o realitate pe care o descria liderul chinez Moe Zedong, „ razboiul poporului”. Mao se referea, desigur, la razboiul Chinei impotriva Japoniei invadatoare din anii 1930, insa scenariul acesta pare sa se aplice si in cazul fortelor ucrainene extrem de puternice si de ambitioase, extrem de rezistente.

Rusii au pierdut pana acum mii de oameni si zeci de dispozitive militare de atac, asta in vreme ce ucrainenii au pierdut si ei destui oameni, civili si militari, insa au avut sprijin din partea Occidentului si SUA pentru a se apara din ce in ce mai bine.

Si in permanenta Moscova a cautat sa intoarca realitatea din teren in favoarea sa, exact ca in Siria, in 2015, si in Cecenia, in 1999, asta desi inceputul invaziei a fost un esec total din cauza fortelor ucrainene care au rezistat eroic si au impiedicat armata rusa sa isi duca planurile initiale la indeplinire.

Deja Rusia a pierdut pe mai multe planuri: nu a putut interzise, opri, trimiterea de armanent de aparare, dispozitive de aparare catre Ucraina, nu i-a intimidat deloc pe ucraineni, care lupta exact ca in prima zi, poate cu o pofta si mai mare de victorie si cu o rezistenta de fier pe teren, a pierdut si razboiul informational. Insusi Putin va avea multe de pierdut, inclusiv, posibil, puterea, daca razboiul din Ucraina va fi castigat de ucraineni.

In momentul in care SUA si Occidentul vor fi in stare sa creasca numarul si tipul de arme trimise in Ucraina pe o perioada lunga de timp, victoria Ucrainei va fi aproape. Pasii economici, de sanctionare, si diplomatici vor fi eficienti doar daca ucrainenii continua sa tina piept ofensivei Rusiei din teren.

Controlul teritorial este cheia unei victorii a Ucrainei in acest razboi sangeros. Pe teren, ucrainenii fac o treaba foarte buna tinand in sah permanent trupele rusesti si reusind sa puna mana din nou pe asezari invadate initial de trupele ruse. Pana acum, Rusia are niste teritorii restranse pe care le stapaneste in nord, est, sud, dar ele se pot extinde pe masura ce fortele rusesti reusesc sa controleze din ce in ce mai multe puncte strategice din Ucraina.

Ucraina mai are un avantaj care ar putea sa ii garanteze o victorie viitoare. Are frontiere comune cu tari precum Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, asa ca Occidentul ar putea sa trimita ajutor sub forma de arme, dispozitive pentru aparare ucrainenilor oricand. Rusia nu are atat de multe forte terestre pentru a interzice mereu, a opri mereu, in mod eficient, aceste schimburi importante pentru Ucraina.

Batalia pentru Donbas ar putea decide intr-un alt scenariu cine va castiga razboiul. Scopul pe termen lung al lui Putin este anexarea unor teritorii, insa cat de multe, asta e intrebarea care ingrijoreaza pe toata lumea. Donbas, daca fortele ucrainene nu reusesc sa mai tina piept Rusiei, va fi anexata cu siguranta Rusiei, asta si pentru ca acolo Rusia are interese mari, exista rezerve de carbune pe care le poate folosi. Potrivit Pentagonului, Rusia a crescut deja puterea armata din estul si sudul Ucrainei intre timp si si-a adus acolo si mai multe trupe.

Rusia a irosit deja zeci de rachete, artilerie, tancuri cat vezi cu ochii, lucruri ce nu pot fi „puse la loc” asa de rapid, inlocuite ca prin magie. Deci e cumva cu un pas spre a pierde acest razboi sangeros si absurd. Analistii politici cred deja ca un scenariu in care fortele ucrainene ar putea as respinga si sa inlature trupe rusesti din regiunea Donbas este unul plauzibil in acest moment. Urmatoare faza si urmatoarea escaladare a conflictului, daca va exista, urmarile sale din Ucraina va arata lumii cine e de fapt castigatorul razboiului de acolo.

Intr-un fel, Ucraina e deja castigatoare pentru ca tara inca mai exista, dar daca pierde Donbas in totalitate, ne mai putem referi la victorie? Pe viitor, in 10 ani, de exemplu, am putea asista iarsasi la conflicte armate.

Si mai e o veste buna pentru ucraineni: sunt frecvente rapoartele care vorbesc despre un moral scazut al rusilor din teren si probleme cu logistica in Ucraina pentru trupele rusesti. Deci puterea armata a Rusiei in Ucraina are mari probleme, in est e doar o fractiune din puterea armata de pe hartie, daca ne gandim la batalioane tactice…

Costurile razboiului din Ucraina pentru Rusia sunt foarte mari, asa ca o ofensiva rusa rapida si dramatica in Ucraina, care sa aiba si succesul asteptat de la Moscova, este putin probabila in viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *