Cand elevul merge de placere la scoala si ii place tot ce face si gaseste acolo ura fata de scoala nu va mai exista

Copiii din ziua de astazi urasc scoala. Ura fata de scoala e deja un fenomen care capata amploare, mai ales ca avem sisteme de invatamant care contribuie la cristalizarea urii.

Profesorii si abordarea propusa in fiecare sistem de invatamant in privinta materiei, lipsa unor strategii coerente in privinta unui sistem axat pe elev si mai putin pe profesor, toti acestia pot fi factori care duc la aparitia urii fata de scoala.

Un prim pas spre prevenirea urii fata de scoala, indiferent de varsta micutului, este constientizarea si intelegerea motivelor pentru care apare. Din momentul in care stii ce anume o declanseaza ai mai mult succes in combaterea ei si reusesti sa ii faci pe copii sa indrageasca scoala, sa aiba mai putine motive sa nu isi doreasca sa ii parcurga etapele.

Ura fata de scoala. E un subiect despre care se poate vorbi ore intregi. Ura fata de scoala este un fenomen relativ recent, aparut la noi mai ales dupa 1990, cand libertatea de exprimare nu a mai fost o problema. Sunt doua modalitati prin care se poate ajunge la ura fata de scoala. Parintii au urat scoala si ii determina si pe micuti sa o urasca. Copiii au avut experiente neplacute, le-au trait ei sau le-au vazut la frati, la rude de aceeasi varsta, si au dezvoltat o aversiune fata de scoala.

Pe langa acestea pot fi numeroase motive pentru care scoala nu e vazuta deloc cu ochi buni. Cele mai multe tin strict de tot ce inseamna scoala, de ce presupune ea. Sunt subiective, e adevarat, fiecare poate avea alte motive, insa in general ajung sa se repete cateva destul de puternice.

Temele. Chiar daca nu ai teme atat de multe si de grele inca din clasa 0, la un moment dat te vei confrunta cu o realitate destul de neplacuta, daca esti copil: in fiecare zi ai teme, in weekend faci teme, temele sunt din ce in ce mai multe si mai grele. Temele ajung sa inlocuiasca timpul liber, relaxarea, socializarea. Sa faci teme e neplacut mai ales la varste mici si e obositor.

Si cand se mai acumuleaza si frustrari, nervozitate si stare de iritare permanenta apare si ura fata de scoala, pentru ca ea le genereaza. Parintii ar trebui sa intervina si sa stabileasca de la inceputul anului scolar cat timp e alocat temelor, ce grad de implicare au, cand e prea mult si cand e un volum suficient de mare de teme ca sa poti spune si stop. Colaborarea cu profesorii, gandirea realista, dar si implicarea mai mare a parintilor pot sa atenueze din efectele temelor asupra psihicului micutilor.

Prietenii. Sa stabilesti prietenii si sa le mentii in scoala e greu. Mai avem si fenomenul bullying si o multime de provocari pe care micutii trebuie sa le inteleaga si sa le accepte pana la urma. Cand nu prea ai prieteni si esti mereu frustrat, stresat, apare si sentimentul de teama ura fata de scoala devine o constanta.

Discutiile cu micutii, cu adultii din scoala, stabilirea unui cerc de prieteni in care ai incredere si pe care te poti baza, renuntarea la niste obiceiuri care ii implicau pe cei care nu iti erau prieteni. Iata doar cateva modalitati prin care poti evita probleme la scoala, in comunitate, dar si ura fata de scoala.

Cand te duci la scoala de placere stiind ca te intalnesti cu prietenii si poti avea fel de fel de discutii placute ai castigat lupta cu ura fata de scoala. Aici un rol important il au parintii, care trebuie sa reactioneze imediat la orice incidente petrecute la scoala si sa discute deschis cu micutii despre ce e de facut, de ce au aparut eventuale conflicte, ce nu functioneaza in relatiile cu alti copii.

Somnul. Somnul e un factor important pentru tot ce inseamna functii cognitive. Lipsa de somn duce la probleme psihologice, la anxietate, depresie, rezultate slabe la scoala. Multe scoli au ore programate prea dimineata, e greu sa te trezesti zilnic la 5 sau 6 ca sa poti fi in banca la ora 8. Acasa ajungi sa stai pana tarziu ca sa faci teme si somnul devine dintr-odata un lux.

Daca nu se poate schimba ceva la programul impus de scoala in privinta orelor, ar fi bine sa existe ore fixe de culcare, cat mai devreme posibil, cele 9 ore de somn trebuie sa fie un target permanent.

Ura fata de scoala apare si pentru ca devii prea obosit ca sa mai faci fata la tot ce inseamna scoala, asta dupa cateva luni bune de sculat doar de la 5 sau 6 dimineata. Somnul e foarte important indiferent de varsta elevului, el trebuie sa fie pus mereu pe primul plan si incurajat.

Profesorii. Toti profesorii au stiluri diferite de predare. Cei care sunt mai exigenti sau cei care se bazeaza prea mult pe elevi pot sa transforme orice zi petrecuta la scoala intr-un cosmar. Ura fata de scoala porneste pana la urma si de la atitudinea profesorilor, de la modul in care acestia inteleg sa isi faca meseria.

Daca ai la catedra un profesor care indrageste meseria si stie cum sa ii determine pe elevi sa indrageasca si materia pe care o preda nu vom mai avea ura fata de scoala. Atat timp cat elevul merge de placere la ore si stie ca are in fata un profesor competent, care stie cum sa il atraga si sa ii ofere toate informatiile de care are nevoie intr-o forma cat mai atractiva ura fata de scoala nu va exista.

Discutia cu profesorii si incercarea de mediere a oricaror conflicte profesor-elev va fi o modalitate simpla de a evita orice neintelegeri si de a nu permite instalarea urii fata de scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *