Femeile insarcinate se pot vaccina cu variantele de vaccin existente la acest moment, spun studiile de specialitate

Pana acum toate testele clinice facute pentru a vedea cat de eficiente sunt vaccinurile dezvoltate de marile companii au fost realizate pe diverse categorii de pacienti, cu varste diferite. Oamenii de stiinta care studiaza vaccinurile ce au fost aprobate sau urmeaza sa mai fie aprobate au ajuns la o concluzie interesanta: vaccinurile impotriva COVID-19 par sa fie sigure si sa ofere protectie buna si mamei, dar si micutului care se afla in dezvoltare in uter.

Au fost deja multe „semnale” care au sustinut ipoteza potrivit careia vaccinurile impotriva COVID-19 ar putea fi eficiente si sigure si in timpul perioadei de graviditate. Nu au fost raportate reactii adverse severe in cele mai multe cazuri dupa vaccinare, studiile pe animale au dovedit inca o data ca vaccinul e sigur, modul in care functioneaza vaccinul e iarasi o dovada a faptului ca nu va afecta omul in niciun fel. Deja in America peste 44.000 de femei gravide au fost vaccinate cu un vaccin mARN. Nu au existat efecte adverse notabile si nici complicatii in timpul sarcinii.

Vaccinurile impotriva COVID-19 ofera o protectie foarte buna femeilor insarcinate, la fel cum se intampla in cazul celor care nu au ramas insarcinate. Studiile au aratat si ca aceasta imunitate poate fi „pasata” si copiilor din burtica. Anticorpii aparuti in organismul mamelor dupa vaccin sunt dati si copilului, prin placenta. Pe moment acest grup de pacienti nu a primit o tratare preferentiala in privinta vaccinului, asta desi femeile gravide au risc mare de infectare si se poate ajunge si la forme grave de infectare cu SARS-CoV-2 si la deces.

Pana acum vaccinul e doar „recomandat” femeilor insarcinate sau celor care vor sa conceapa un copil in perioada imediat urmatoare. Daca o femeie se infecteaza cat e gravida riscul sa ajunga la ATI este de 5%. Cand infectarea cu SARS-CoV-2 apare cand sarcina e deja in ultimul trimetru s-ar putea sa vedem cazuri mai multe de nastere prematura si de copii care au nevoie de ingrijire intensiva imediat ce au fost nascuti.

Israel a pus deja femeile gravide pe listele de persoane care au prioritate la vaccinare inca din ianuarie. Dar Marea Britanie si Germania si Organizatia Mondiala a Sanatatii sustin ca femeile insarcinate trebuie sa mai astepte. De unde aceasta discrepanta? Nu avem studii facute pe femei insarcinate, ele au fost excluse din fazele de pretestare a vaccinului pe subiecti umani.

De ce ar fi sigure vaccinurile impotriva COVID-19 pentru femeile insarcinate? Iata patru motive solide.

Vaccinurile nu contin coronavirus „activ”. Singurele vaccinuri care nu sunt indicate in sarcina sunt cele care au un virus „atenuat”. Odata ce am facut un vaccin cu un virus atenuat exista riscul ca virusul sa ajunga la copil, prin placenta si sa il infecteze. Vaccinurile moderne impotriva COVID-19 au ARN mesager, care invata celulele umane sa construiasca o parte din virus si sa invete sistemul imunitar cum sa reactioneze si sa lupte cu el. Vaccinul Johnson & Johnson se foloseste de un vector viral care determina organismul sa construiasca o parte importanta din „carapacea” virusului.

Vaccinurile impotriva COVID-19 sunt foarte fragile. Odata ce ai facut vaccin mARN-ul ajunge doar la nivelul celulelor muschilor unde s-a facut injectia dupa care corpul il distruge incet-incet. Deci nu va ajunge in sange sau la placenta. Placenta e si asa un strat de protectie solid pentru copil, oferind un sistem imunitar foarte bine pus la punct, care il fereste de orice fel de infectie. Nici macar in laptele matern nu ajunge mARN-ul. Studiile au aratat ca nici la zile sau la ore bune dupa vaccinare nu s-au gasit urme de mARN in laptele matern. Si chiar daca o mica particica de mARN ajunge in corpul copilului e distrus imediat de acizii din stomacel.

Studiile pe animale arata promitator. Pana sa avem testari pe oameni, vaccinurile au fost administrate mamiferelor. Toate studiile au avut o concluzie clara in privinta sarcinii si reproducerii: nu existe niciun risc daca subiectul are o sarcina in dezvoltare cand i se face vaccin. Sarcina va fi dusa la termen si corpul mamicii nu va avea nicio problema. E un inceput promitator, dar mai e mult de lucru pana sa vedem si vaccin pentru femei gravide sigur si cu rezultate extrem de bune. Pana acum femeile vaccinate care erau si insarcinate au raspuns excelent la vaccin.

Femeile gravide se feresc insa de vaccin, mai ales de cele de cu mARN poate si pentru ca e ceva nou si expui la un risc destul de mare doua vieti, una a mamicii, cealalta a copilului. Daca am avea cat mai multe variante din care sa alegem si se vor face teste mai multe si pe femei deja insarcinate si cu o sarcina in diverse stadii increderea acestui tip de pacienti va creste. Asa vom avea si o vaccinare mai eficienta si mult mai usoara in randul populatiei care isi doreste copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *