Pana in prezent aveam un singur tip de vaccin impotriva COVID-19, cel injectabil. Mai multe companii farmaceutice mari din toata lumea au lansat pe piata vaccinuri pentru imunizarea populatiei, toate cu eficienta dovedita de pana la 95%. Insa cum numarul celor care trebuie vaccinati este destul de mare si vaccinurile au si destule efecte adverse, in functie de indivizii care le primesc si de raspunsul sistemului imunitar, va fi nevoie si de o abordare noua.
Si aceasta abordare este vaccinul oral impotriva COVID-19. O pastila luata la anumite intervale orare, posibil, si mai putine reactii adverse, asta s-ar putea sa vedem si sa ne dorim de la noul vaccin care se dezvolta in prezent.
Cand spui vaccin spui din start injectie. E destul de neplacut si e dureros sa faci injectii, apar si reactii adverse locale, iar daca mai e si vaccin impotriva COVID-19 e cu atat mai complicat pentru cine il primeste. Si cu toate astea vaccinarea continua si trebuie sa avem incredere in vaccinul clasic, pentru ca e singura noastra sansa sa revenim la o viata normala.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Würzburg, impreuna cu o companie farmaceutica lucreaza la o abordare noua in privinta vaccinarii impotriva COVID-19, si anume vaccinul oral. Daca studiile facute si testele ce vor urma vor avea un rezultat pozitiv s-ar putea sa putem face fata mult mai bine pandemiei si sa avem mai multe alternative la vaccinarea clasica.
Ceea ce propun oamenii de stiinta sunt niste capsule, pastile care se inghit si au o eficienta ce urmeaza a fi dovedita si testata. Deja faza de dezvoltare preclinica este inceputa si se asteapta cat de curand primele rezultate concrete.
Ideea unui vaccin oral a aparut in urma cu un an, cand s-a descoperit ca vaccinul impotriva febrei tifoide, care se administra pe cale orala, bazat pe o varianta a bacteriei, Salmonella Typhi Ty21a, a avut eficienta dovedita. Asa se putea face si un vaccin impotriva COVID-19.
Se va folosi practic aceeasi bacterie, numai ca va fi modificata pentru a produce antigeni SARS-CoV-2. Bacteria va fi protejata intr-un fel de capsula speciala ca sa nu fie atacat continutul de acidul gastric, urmand a ajunge in intestinul subtire, unde va actiona odata ce a trecut cu bine de stomac.
Bacteria va „prezenta” antigeni sistemului imunitar si acesta va reactiona imediat. Celulele speciale din intestin se vor asigura ca bacteria si antigenii vor fi luati de celulele sistemului imunitar si vor fi transportate catre tesutul limfoid. Acolo vor activa rapid alte celule ale sistemului imunitar, celulele B si T si vor initia un raspuns imunitar.
Acest raspuns imunitar va fi atat de puternic incat toate membranele mucoase din corpul uman vor fi in alerta si noul coronavirus nu va mai putea sa intre in organism asa de usor.
Bacteria ar urma sa produca doi antigeni, nu unul singur. SARS CoV-2 sufera mutatii frecvente. Asta inseamna ca un singur antigen nu prea e eficient daca se tot modifica virusul. Asa ca al doilea antigen ar fi un fel de „centura de siguranta”, gena pe care se bazeaza sufera mutatii foarte rar.
Ce avantaje va avea vaccinul oral impotriva COVID-19? Va fi ieftin de produs, se va administra usor, va fi stabil la temperaturi mai ridicate. De asemenea, se va dovedi a fi foarte util si acolo unde nu sunt conditii optime pentru pastrarea vaccinului normal la -70 grade Celsius fara cresterea temperaturii din jurul sau. Compania farmaceutica se va ocupa de testari daca pastila va fi un vaccin eficient si stabil, fara efecte adverse.
Exista si o incercare din trecut in aceeasi directie, care s-a dovedit a fi una de succes. Aeterna Zentaris a lucrat deja cu o procedura similara pentru a produce un vaccin pentru cancerul de prostata si vaccinul a ajuns si in fazele de testare si a primit aprobare de la autoritati pentru testari clinice. In aceste conditii echipa care se ocupa de vaccinul oral impotriva COVID-19 are toate sansele sa reuseasca in lunile ce vor urma.
Totusi s-ar putea sa nu ajungem sa vedem pastile-vaccin impotriva COVID-19 prea curand, pentru ca in multe cazuri medicamente de acest tip nu au ajuns pe rafturi din mai multe motive, ce tin de aprobari si testari. Un vaccin impotriva coronavirus sub forma de pastila ar putea sa intre in testari clinice in a doua parte a anului 2021.
Noul vaccin, administrat pe cale orala, ar putea sa fie o varianta foarte buna pentru toti cei care nu suporta injectiile sau vor o cale mai simpla pentru a administra asa ceva chiar si copiilor, tinerilor, cand va exista un vaccin si pentru ei-posibil chiar acesta.